Az Európai Bíróság megint a magyar emberek érdekei ellen hozott döntést

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek legkárosabb adalékanyagai az emulgeálószerek
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek legkárosabb adalékanyagai az emulgeálószerek
Fotó: Hans Lucas via AFP
Vágólapra másolva!
Semmilyen vállalkozásnak nincs helye a magyar piacon, amely a magyar fogyasztók érdeke ellen űz piszkos játszmákat – nyilatkozta Nagy Márton. A Magyar Nemzet szerint a nemzetgazdasági miniszter kemény szavakkal reagált arra a döntésre, amelyben az uniós joggal ellentétesnek minősítette az Európai Unió Bírósága azt a magyar rendelkezést, amely arra kötelezte a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió Bírósága a családok helyett az árdrágító és profithajhász multik oldalára állt, amelyek profitéhségüket a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálják elfedni. Ez a magatartás, a Spar, a brüsszeli bizottság, valamint a perben észrevételt tévők részéről is szemben áll a magyar fogyasztók, a magyar családok érdekeivel 

– nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. 

Az árdrágító multiknak semmi sem szent

Nagy Márton az ítélet kapcsán kijelentette: az árdrágító multiknak semmi sem szent, de csinálhatnak bármit, a kormány mindvégig az árak csökkentése, így a magyar családok mellett fog állni. Szerinte a Spar által különböző perekben megfogalmazott támadások hátterében továbbra sem az érintett intézkedések állnak, hanem annak valós oka a kiskereskedelmi vállalat lesújtó gazdasági helyzete. A Spar Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmaradt. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, a bírósággal próbálja beszedetni elmaradt, tisztességtelen profitját – olvasható a közleményben. 

élelmiszer, vásárlás, illusztráció, food
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

A kormány megvédi a magyar családokat

Nagy Márton emlékeztetett, hogy a magyar családok megvédése érdekében a kormány határozottan fellépett a kiskereskedelmi multik tisztességtelen áremelése ellen és árstopot vezetett be a legalapvetőbb élelmiszerek esetében.

A Magyar Nemzet szemléje szerint annak érdekében, hogy a családok kellő mennyiségben hozzá is jussanak az alapvető élelmiszerekhez, és ne alakuljon ki mesterségesen gerjesztett hiány miatt további indokolatlan áremelkedés, a kormány készleten tartási kötelezettséget is elrendelt. A multik által gerjesztett magas élelmiszer-infláció visszaszorítása érdekében a kormány korábban az árstop mellett a kötelező akciózásról és az online árfigyelő rendszer elindításáról is döntött. 

A teljes cikk ITT olvasható el!

Az ügy előzménye az uniós joggal ellentétesnek minősítette a bíróság azt a magyar rendelkezést, amely arra kötelezte a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson. Az ítélet a Spar indítványa alapján született.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!