Fővárosi korrupciós ügy: bajban lehet a XVIII. kerületi baloldali polgármester is

Vágólapra másolva!
A fővárosi kenőpénzes ügyhalmaz nyomozásában vizsgálja a Központi Nyomozó Főügyészség a baloldali vezetésű XVIII. kerületben felmerült állítólagos visszaéléseket - tudta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A lap információi szerint az utóbbi ügyben is az Anonymous által nyilvánosságra hozott hangfelvételek alapján lehet arra következtetni, hogy súlyos bűncselekményeket követhettek el Pestszentlőrincen.

Budai Gyula fideszes képviselő még 2022 tavaszán tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) azt követően, hogy Anonymous egy olyan vágatlan hangfelvételt hozott nyilvánosságra. Ebben arról hallhatóak információk, hogy a XVIII. kerületi ingatlanfejlesztések után komoly vagyonok vándorolhatnak Szaniszló Sándor DK-s polgármesterhez, a helyi alpolgármesterhez és azokhoz az emberekhez, akik elősegítették a gyors, olajozott ügymenetet. 

A felvételeken hallható, hogy az Üllői út 323. szám alatt épülő nyolcvanhat lakásos beruházásból az érintettek négy lakást tudtak maguknak „kikanyarítani”. 

Ezek közül kettőn a helyi polgármester és az alpolgármester, további kettőn pedig az álarcos alak felvételén beszélő, baloldali kötődésű személyek osztozhattak.

Egyikük említést tett az Üllői út 357. szám alatti 46 lakásos projektről is. A hangfelvétel szerint úgy fogalmazott: "Ha kisebbek a méretek, akkor ugye mégsem tudsz olyan mértékű kérést megfogalmazni. Mert akkor nem jön ki gazdaságosságilag […]. Ez minket is kicsit frusztrált. Kerestük a vevőjelölteket, és a végén leakasztottunk egy f…szit, dr. … Györgyöt, zseniális csóka”.

Végül kiderült a beszélgetésből, hogy egy jól kieszelt hitelkonstrukcióval és túlárazással ebből a beruházásból is sikerült visszakapni négy lakást. A felvétel egyik szereplője - aki minden bizonnyal Bacsik Györgyre, a kerületi vagyonkezelő vezetőjére utalt - azzal dicsekedett, hogy:

„Az lett a deal, hogy ugyanúgy négy lakás, kettő az adó fölfele, ami ugye a vezetők fele. Polgi, alpolgi izé meg kell hagyni. […] De ott megint kettő ingyent tudtunk a Bacsikkal kiugrasztani magunknak. És arra meg most szerződtünk le azon az Innok-konferencián, úgyhogy igazából az van, hogy ez is egy ilyen szép kövér szám lesz.” 

A sajtóban 2022-ben fellelhető információk szerint egyébként a XVIII. kerületi városrehabilitációs program keretei között az Üllői út mentén több hektárnyi területet építettek be. Az önkormányzat nagyjából három tucat fejlesztési területet kínált az ingatlanfejlesztőknek, és vállalta azt is, hogy részt vesz a tervek kidolgozásában.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda két éve elrendelte a nyomozást, ami idővel átkerült a KNYF alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre 

– derült ki a Magyar Nemzet birtokában lévő hatósági határozatból. A lap úgy tudja, hogy később, az említett ügyészségről az óbudai korrupciós ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészségre továbbították az aktákat, és a fent említett visszaéléseket a III. kerületi, tehát ilyen értelemben a fővárosi kenőpénzes ügy keretei között vizsgálják. A botrány kirobbanása után Szaniszló Sándor tagadta, hogy bármiféle visszaélésben részt vett volna, és hozzátesszük, őt a nyomozóhatóság nem gyanúsítja semmivel.

Mint arról az Origo korábban többször is beszámolt, augusztusban őrizetbe vették, majd pedig letartóztatták Gyurcsány óbudai polgármesterét, Kiss Lászlót. Kisst bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsították meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az MSZP-s alpolgármestert, Czeglédy Gergőt. Egyébként "főnöknek" nevezték Kiss Lászlót, Gyurcsány Ferenc polgármesterét az óbudai korrupciós botrány főszereplői.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!