Korrupciós botrány Óbudán: szabadlábon a baloldal fontos háttérembere

Vágólapra másolva!
Szabadlára helyezték a III. kerületi kenőpénzes botrány egyik fontos szereplőjét, P. Gábort. Mint ismert, augusztusban őrizetbe vették, majd pedig letartóztatták Gyurcsány óbudai polgármesterét, Kiss Lászlót a korrupciós bűncselekmény-gyanú miatt. Kisst bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsították meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az MSZP-s alpolgármestert, Czeglédy Gergőt.
Vágólapra másolva!

Megszüntették a letartóztatását a III. kerületi korrupciós botrány egyik fontos szereplőjének, P. Gábornak. A baloldal fontos háttérembere több társával együtt márciusban került rács mögé - írta a Magyar Nemzet. Korábban nyilatkozott a lapnak a férfi ügyvédje is, aki elmondta:  ügyfelének felajánlotta az ügyészség a nyomozati alku lehetőségét, ám ő ezzel nem élt, sőt azt is tagadja, hogy ő szerepel abban a videóban, amelyben korrupciós pénzeket számolnak.

korrupciós
Korrupciós botrányba keveredett Kiss László
Fotó: 3.kerulet.ittlakunk.hu / Kiss László

Mint arról az Origo korábban többször is beszámolt, augusztusban őrizetbe vették, majd pedig letartóztatták Gyurcsány óbudai polgármesterét, Kiss Lászlót. Kisst bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsították meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az MSZP-s alpolgármestert, Czeglédy Gergőt. Egyébként "főnöknek" nevezték Kiss Lászlót, Gyurcsány Ferenc polgármesterét az óbudai korrupciós botrány főszereplői. Egy önmagára is terhelő vallomást tevő férfi azt állítja: a kenőpénzeket minden alkalommal Kiss László és a többi gyanúsított háza előtt személyesen adta át. A nyomozó főügyészség által szervezett, több helyszínt érintő, összehangolt akcióban közel ötven hivatalos személy vett részt.

Mi történt Óbudán?

Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el – közölte az ügyészség. 

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség. 

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg. Az ügyről bővebben ITT olvashat!

kisslászló, czeglédygergő
Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester óriási bajban vannak.
Fotó: obuda.hu

Minden Anonymous információival kezdődött

2021 őszén tett ki egy videót Anonymus az ügyről, amelyben különböző leleplező anyagokat tett közzé. Ezekből kiderült, hogy segítették a hatóságok munkáját. Az álarcos alak szerint a korrupciós botrány egyik szereplője az a P. Gábor, akiről tudható, hogy 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen, hiszen: 

a felvételeken P. Gábort pedig úgy emlegették, hogy mindent el tud intézni az önkormányzatnál. 

P. tulajdonképpen az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. P. Gábor a között a tizenhat érintett között van, akiket a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül meggyanúsítottak, ahogy eljárás alá vonták Kiss kampányfőnökét, K. Dánielt, egy bizonyos ügyvédet, F. Lászlót, illetve ismerősét, D. Róbert is. Az utóbbi személyek pedig a baloldal háttéremberének ismerősei. A közös, a 2019-es önkormányzati választás után pár nappal létrehozott cégük számos, sokmilliós megbízást kapott a III. kerületi önkormányzattól, ezek pedig most a hatósági vizsgálat tárgyát képezik. Az sem mellékes, hogy F. Lászlónak pár éve közös vállalkozása volt Kiss László polgármester feleségével. Azaz a Kiss László polgármester vezette óbudai önkormányzat többmilliós önkormányzati megbízásokkal halmozta el a polgármester feleségének akkori üzlettársát, aki a nemrég kirobbant korrupciós botrány egyik szereplője. 

D. Róbert és F. László már nincsenek letartóztatva, ugyanis a két férfi beszélni kezdett, ezért szabadon engedték őket. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!