Így gyalázta Magyar Péter az árvízi védekezésben részt vevő katonákat és civileket

Magyarpéter
Vágólapra másolva!
Politikai üzengetésre próbálta használni az árvízi védekezést Magyar Péter. A baloldali politikus még azt is kétségbe vonta, hogy segítik-e a védekezést a katonák. Természetesen Magyar állításaiból egyetlen szó sem volt igaz.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy hétben Magyar Péter folyamatosan támadta a sikeres árvízi védekezést, mindezek mellett gátolta a védekezést, rászólt a homokzsákokat pakolókra is. A diszkóbaloldali politikus többek között azzal vádolta a kormányt, hogy késve reagáltak az árvízhelyzetre. Ezzel szemben a valóságban a kormány már két héttel ezelőtt elkezdte a felkészülést. 

Magyar
Magyar Péter folyamatosan hazugságokkal támadta az árvízi védekezésben résztvevőket
Fotó: Facebook/Magyar Péter

Magyar Péter próbálta azt bizonygatni, hogy ő szervezi a hazai árvízi védekezést. Ezt állította a Tisza Párt EP-képviselője is. Az eddig kevésbé ismert Gerzsenyi Gabriella a közösségi oldalán tette közzé a beszédét, amelyben a magyar árvízi védekezéssel kapcsolatban azt mondta:

Mindeközben a közös felelősségérzet ritka szép megnyilvánulásaként Magyarország miniszterelnöke és az ellenzék vezetője, egyben képviselőtársunk és a TISZA Párt elnöke, Magyar Péter, egyaránt az árvízi védekezést irányítja."

Majd köszönetet mondott a védekezésben részt vevő párttársainak. Végül arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tekintse át az elmúlt 14 évben a régiónak biztosított kohéziós támogatások hasznosulását, az árvízhelyzettel kapcsolatban, hogy az Orbán-kormány törvényesen használta-e fel az uniós forrásokat. Vagyis még ebben a helyzetben is Magyarország ellen kampányolt, pénzt akart elvenni az országtól.

Magyar Péter egyébként itthon nem is próbált úgy tenni, mintha irányítaná a védekezést, önkéntesként dolgozott néhány Duna-menti helyszínen, de a róla megjelent képek tanúsága szerint leginkább a közösségi oldalára gyártott tartalmat ezeken az alkalmakon. Ezzel párhuzamosan a Tisza Párt vezére azt sugalmazta, hogy az állami szervek nem segítenek a védekezésben, holott a vízügyesek mellett a katonák is a gátakon voltak folyamatosan. 

Magyar Péter még szeptember 20-án is folytatta árvízhelyzettel kapcsolatos hergelését. A Tisza Párt elnöke 9.12-kor rakott ki egy bejegyzést, amelyben azt írta, hogy: „A kormány megint hazudik. Orbán Viktor ma reggel azt állította, hogy csak 2753 önkéntes dolgozik az árvízi védekezésen, miközben csak a Tisza Párt ennél több civil munkáját koordinálja.”

Egy perccel később módosította a bejegyzését, de ekkor még csak egy képet távolított el. 9.18-kor már harmadjára módosította a bejegyzést, de látszólag semmi érdemit nem javított benne. A negyedik módosításnál, 9.24-kor azonban már törölte azt a részt, hogy „a kormány megint hazudik”. Végül 9:25-kor ötödik alkalommal is módosította a bejegyzést, de látható módosítást nem vettünk észre. 

A bejegyzés módosításait a poszt szerkesztési előzményeinél lehet megtekinteni. A valóságban Orbán Viktor az önkéntes katonákról beszélt. 

Magyar Pétert megcáfolták

Összességében Magyar Péter számos hazugságot megfogalmazott Facebook-bejegyzésében az árvízvédelem kapcsán. Többek között azt állította:

  • A kormány 2013-ban megígérte, hogy dunai gátszakaszokat épít, ezek nem készültek el,
  • azt is mondja, hogy aki figyel, az most először láthat fideszes politikust fizikai munkát végezni,
  • hiányolja a katonákat a gátakról, állítása szerint kizárólag civileket lehet látni a terepen.

Ezzel szemben:

  • 2013 óta árvízkapu létesült a Mosoni-Duna torkolati szakaszán, amelynek másodlagos célja az árvízkockázat csökkentése, 
  • töltésfejlesztés történt a Szigetközben, 
  • új árvízi gát készült Komáromnál, ahol a legveszélyesebb volt a helyzet
  • a Duna menti árvízvédelmi beruházások Visegrádon nevű projekt is megvalósult, 
  • megépült a kenyérmezei patak védvonala mobil árvízvédelmi fallal, 
  • árvízvédelmi intézkedések más folyókon is voltak, az elmúlt években összesen 68 kilométer hosszan javította a kormány a folyók védelmi képességeit. 

A politikusok közül Orbán Viktor posztolt idén először az árvízhelyzettel kapcsolatban, ő ment ki először a folyóhoz.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!