Itt a pusztító árhullám: az egész ország védekezik

homokzsák
Árvízi védekezés Gönyűn.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Egyre biztosabb, hogy a Dunán nagyon nagy mennyiségű víz érkezik az országba. A legfrissebb előrejelzések szerint a Szigetközbe rekordközeli vízmennyiség érkezik, és a Lajta mentén is nagyon komoly a helyzet. A vízügyi szakembereket folyamatosan vezénylik át a legkritikusabb helyekre. A védekezést önkéntesek is segítik. Orbán Viktor kormányfő Visegrádon azt mondta, a védekezés megfelelő ütemben halad, a kihívással Visegrád és a vízügyesek meg fognak birkózni. Az árvíz elleni védekezésre való felkészülés szintje az egész ország területén elérte a száz százalékot - jelentette ki korábban a belügyminiszter. Pintér Sándor közölte: az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát a hatalmas árhullám miatt.
Vágólapra másolva!

Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Azt írták: lassan elhagyja a térséget a ciklon, amely a heves esőzéseket okozta Közép-Európában. Az elmúlt egy napban főként a Bécsi-medencére hullott ismét jelentős mennyiségű csapadék. Hozzátették: a legfrissebb adatok alapján a következő 24 órában elsősorban már csak erre a területre, illetve az Inn- és a Traun-Enns-vízgyűjtőkre várható számottevő, átlagosan 20-35 milliméter eső. Mint írták, egyes osztrák folyószakaszokon már lezajlott a tetőzés, ugyanakkor a folyamatos esőutánpótlás elhúzza az árhullám levonulását. 

Árhullám
Megérkezett az árhullám Magyarországra 
Fotó: Flajsz Peti, 24 Óra/Kemma.hu

Árhullám: Így tetőzik majd a Duna

Közölték: a Duna a magyarországi szakaszon többnyire a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd; a Lajtán akár a legmagasabb valaha mért vízszintre, a Murán pedig az első fokot megközelítő tetőzésekre számítanak. A Szigetközben Mosonmagyaróvárnál a Lajtán hétfő reggel 6 órakor el kellett rendelni a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget az állami védvonalakon. A Lajta-szükségtározó megnyitását továbbra is mérlegelik a szakemberek - írták. Tudatták azt is, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten az alsó rakpartot várhatón kedden, a nap második felében éri el a víz. Itt térképen nézhetik meg, hogyan alakul majd várhatóan a vízszint a part menti városoknál.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben jóval a harmadik fokozat szintje feletti tetőzés várható. Hozzátették: 

bár az árhullám lényegi része még nem ért el Magyarországra, a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik és koordinálja a védelmi előkészületeket, a frissülő adatokhoz igazítva finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt. 

Az ország más részeiből átvezényelt több mint félezer vízügyes már elfoglalta a helyét, valamint megérkeztek és dolgoznak az önkormányzati védekezéshez kért műszaki irányító szakemberek is. Az OMIT hétfő reggeli ülésén is részt vettek a társzervek képviselői, hogy tájékoztassák a törzsvezetőt a saját előkészületeikről, és egyeztessenek arról, a vízügy mely helyszíneken igényel segítséget tőlük - írták.

ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülést tart az árvízvédelmi operatív törzs a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban, 2024. szeptember 16-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 

Lezárt határátkelő

A Duna áradása miatt lezárták a vámosszabadi határátkelőt a közúti forgalom elől hétfőn - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Azt írták, a társaság szakemberei hétfőn 13 órakor zárták le a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található ártéri hidat, és ezzel együtt a határátkelőt is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat; kerülőútként az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják. A közútkezelő azt kéri a közlekedőktől, hogy folyamatosan figyeljék az Útinform weboldalát, amelyen minden, az árvízi helyzethez kapcsolódó közúti korlátozásról folyamatosan osztanak meg információkat.

Orbán Viktor: A védekezés megfelelő ütemben halad

Orbán Viktor miniszterelnök Visegrádon folytatta az árvízi védekezést irányító munkát. Hétfő délben Visegrádon a mobilgátak telepítését ellenőrizte Orbán Viktor miniszterelnök. A terepszemlén a helyi védekezésért felelős vízügyi szakemberek; Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője; valamint a város polgármestere is részt vett. Megállapították: a sok ezer homokzsákot kiváltó mobilgátrendszer fejlesztése ezen a védekezési szakaszon is meghozta a várt eredményeket. „A védekezés megfelelő ütemben halad, a kihívással Visegrád és a vízügyesek meg fognak birkózni” - mondta a kormányfő.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök a mobilgátak telepítését ellenőrizi Visegrádon
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Felkészült a honvédség

A Magyar Honvédség felkészült, készen áll és jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában a Lajta gátjánál. A honvédelmi miniszter kiemelte:

három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. 

Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják. Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a katonák jelenleg a Lajta gátjait magasítják homokzsákokkal. A folyón lezárták azokat a zsilipeket, amelyek a városba vinnék a vizet, így a Lajta és a Malom-ági Lajta vízszintje alacsony – mondta, hozzátéve, hogy ha szükség lenne rá, megvannak a tervek arra, hogy szükségtározót nyissanak és a termőföldekre vezessék el azt a vizet, ami veszélyeztetné Mosonmagyaróvár biztonságát.

IMG_20240916_104509
Erőteljesen árad a Duna

100 százalék

Az árvíz elleni védekezésre való felkészülés szintje az egész ország területén elérte a száz százalékot - jelentette ki korábban a belügyminiszter. Pintér Sándor közölte: az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát. Ugyanakkor más folyók esetében, lehetséges megoldásként ideiglenes víztározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy megvédjék a lakosság testi épségét és javait. A védekezésben a vízügyi igazgatóságok mellett részt vesz a honvédség, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az önkormányzatok, és készültségben van a mentőszolgálat is - sorolta a tárcavezető. Ismertette: Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte egy operatív törzs létrehozását. A védekezési feladatok irányítása pedig a belügyminiszter feladata, ezért Pintér Sándor minden külföldi útját lemondta. A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a Boris ciklon az elmúlt napokban jelentős károkat okozott Európában. Ausztriában elöntötte a víz az alacsonyan fekvő lakóterületeket és Bécset is. 

12 ezren vesznek részt a védekezésben

Ebben a helyzetben hozták létre az operatív törzset, amelynek szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság adja; a szervezés irányítása a katasztrófavédelem feladata. Részt vesz a munkájában 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel - a többi között helikopterekkel - a honvédség, a büntetés-végrehajtás hivatásos állománya és önként jelentkező elítéltek is - közölte a belügyminiszter. Hozzátette: a rendőrség garantálja a közbiztonságot, őrzi az esetlegesen elhagyott településeket, illetve az Országos Mentőszolgálat minden érintett területen kiemelt szolgálatot lát el, továbbá az illetékes kórházakban biztosított a vérellátás és a műtői kapacitás. Hozzátette, reményei szerint ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát és a mellékfolyókat. Amennyiben ez nem lehetséges, az ideiglenes tározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy lakott területet ne érjen el az ár - fűzte hozzá Pintér Sándor. 

A miniszter arra kérte az önkormányzatokat, hogy hozzák létre a védelmi bizottságokat. A védekezéshez szükséges eszközöket az operatív törzs biztosítja, legyen az homokzsák vagy gépjármű 

-  jelezte. Ugyanakkor - folytatta - önkéntesek jelentkezését is várják a védekezéshez. Az interneten fogják közzétenni, hogy hol és milyen munkára jelentkezhet az, aki segíteni kívánja a védekezést. A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy a következő napokban az éjszakai adatok alapján hajnalonként összesítik az eredményeket a védekezést irányítók. Ez alapján határozzák meg a következő nap feladatait, erről pedig mindennap reggel 9 órakor sajtótájékoztatót tartanak Rétvári Bencének, a tárca parlamenti államtitkárának részvételével.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!