Magyar Péter árvízi bohóckodásától és botrányaitól volt hangos a hét

Fotó: Facebook
Vágólapra másolva!
Sikeresen védekezett Magyarország az elmúlt évtized legnagyobb dunai árvízével szemben, szerencsére az áradás nem követelt emberéletet, és az anyagi kár sem jelentős. A héten lépett az ügyészség: lopás miatt kezdeményezték Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlament elnökénél. A nyomozati adatok is megerősítik, amiről a sajtó korábban már beszámolt, hogy Magyar Péter 2024. június 21-én hajnalban egy budapesti klubban szórakozott, ahol mások mellett a sértett is mobiltelefonjával videóra vette őt. Miután a politikus és egyik társa észrevette, hogy a férfi felvételeket készít, szóváltásba keveredett vele, majd Magyar hirtelen mozdulattal kivette a sértett kezéből a telefont, és azt zsebre tette, majd a Dunába dobta a készüléket. Mindezek mellett Orbán Viktor kormányfő nagyívű előadást tartott a gazdasági semlegességről. Az Origo heti belpolitikai összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Felkavaró őszinteséggel beszélt Magyar Péter személyiségéről volt barátnője, Vogel Evelin. Megrázó kijelentéseket tett arról, milyen ember valójában Magyar Péter, de arról is beszélt, hogyan viselkedett vele és a kollégáival. Az Origo összeszedte a tíz legerősebb kijelentést az interjúból, amiből egyértelműen kiderül, hogy félt a nő Magyartól.

Magyar
Magyar Péter botrányt botrányra halmozott
Fotó: Origo
  1. „Ő [Magyar Péter] alapvetően nem egy bátor ember, ő az az ember, aki feltett mindent egy lapra. Neki nem volt elképzelése, meggyőződése, ő nem akart változást az országban. Mindig nagy volt a szája, de valójában ő a biztosra játszott.”
  2.  „Belül ő azt érezte, hogy most ő majd megmutatja, hogy most ő majd végre kiáll a fényre, hogy valahogy bosszút áll. Talán ez volt az, ami magabiztosságot adott neki, ezek a dolgok hajtották őt.”
  3. „A meghallgatás előtt egy-két órával a kezembe nyomott dokumentumokat, laptopot, pendrive-ot és mondta, hogy azonnal tüntessem őket el, hogy dugjam el őket.”
  4. „Persze mondhatjuk azt, hogy a politikusok ígérgetnek, és ez tök normális, de ez nem normális.”
  5. „Nehéz eset volt, és amit mondott, a visszajelzései negatívak voltak, mindenki, aki neki dolgozik rossz, rosszul végzi a dolgát, mindenki hülye, mindenki agyhalott. Nagyon sokszor ezt mondta, és valójában az én munkámat is leszarozta.”
  6. „És én nem szoktam annyira félni valójában, de amikor egy nővel szemben áll egy férfi, aki minden dühét, erejét, hangját kiadja, az nagyon ijesztő tud lenni egy nő számára. És ha jól emlékszem, én akkor sírva is fakadtam vagy később. Láttam, hogy ül a gyerek az autóban és sír. Ez volt az a pont, amikor elgondolkodtam, hogy mi az, amit én áldozok fel és miért. Mi a cél valójában? Ha az egyetlen cél ebben az egészben az, hogy Péter bosszúját támogassam, hogy Péter fényre lépését támogassam, hogy ő végre valaki lehessen, akkor nem szeretnék több áldozatot hozni, köszönöm.”
  7. „Annyira nem bánja, ha szakítunk, mert úgyis bármelyik nőt megkaphatja ebben a pozícióban, ebben az országban.”
  8. „Az, hogy miért juthatott el idáig, nem csak rajta múlt.”
  9.  „Vogel Evelin: Ő nem az, aminek látszik. Riporter: Szerinted kicsoda valójában Magyar Péter. Vogel Evelin: Erre a kérdésre nem is merek válaszolni.” 
  10.  „Riporter: Mi fog történni azután, hogy ez az interjú nyilvánosságra kerül?

Vogel Evelin: Nagyon mérges lesz, dühös. De azt fogja mondani, hogy ő erre számított, sőt talán azt is, hogy ez a Fidesz műve, mert nyilván mindenre ez a válasza. És hogy velem mit fog csinálni, azt nem tudom, de remélem a családomat nem bántja. Nem mondom azt, hogy bármire képes, de sok mindenre képes.

Riporter: De félsz?

Vogel Evelin: Hashtag ne félj, nem félek, 

de bízom abban, hogy nem fog teljesen megőrülni.

 

Magyar Péterrel kapcsolatban állandóan visszatér a párkapcsolati és a politikai erőszak is

A Tisza Párt elnökét volt felesége és volt barátnője, de számos őt ismerő politikus is egyöntetűen egy hirtelen haragú, agresszív emberként írta le, de klinikai szakpszichológusok is kimondták: 

Magyar Péter egyértelműen egy erőszakos személyiség jegyeit mutatja. 

Az agresszió, lobbanékonyság jogi relevanciája kapcsán elmondható, hogy a hirtelen kialakult szándék fogalmát a 3/2013. számú BJE határozat definiálja: amikor az akaratelhatározás és az elkövetés között alig van időköz, előfordul, hogy hiányzik a bűncselekmény eredményének bekövetkezésének előrelátása. Az 56. BKV szerint a cselekmény végrehajtásában megnyilvánuló kitartó szándék és az előre megfontolt szándék súlyosító körülmény. Ezen értelmezés szerint a hirtelen kialakult szándék, mivel az elkövetés és a szándék kialakulása között csekély idő telt el, nem súlyosíthatja a bűncselekmény megítélését – minderről már ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak. 

vogelevelin vogel evelin
Fotó: Index/Képernyőfotó

Hal Melinda klinikai szakpszichológus egyébiránt, Vogel Evelin interjúját látva 

egy tipikus bántalmazó kapcsolatot azonosított, ahol a bántalmazó fél nárcisztikus jellemvonásokat mutat. 

A nárcisztikus személyiségjegyek közé tartozik az önértékelési zavar, a belátás hiánya, szélsőséges reakciók, és düh, amikor az egót sértik. A nárcisztikus emberek gyakran kreálnak ellenségképeket, áldozati szerepbe helyezik magukat, és – férfiként – a nőktől elvárják a feltétlen tiszteletet és szeretetet, folyamatosan irányítják őket. A fizikai és verbális erőszak szándékos és visszatérő alkalmazása, az erőszakos megnyilvánulások pszichológiai kényszerítő erőként való bevetése önkényes, uralkodó hajlamra, vagyis a már birtokolt hatalom kíméletlen és visszaélésszerű alkalmazását normálisként kezelő természetre is utalhatnak a szakértők szerint.

Ilyen habitusú embereknek a közéletben, politikában nincs helye."

Egyrészt, mert viselkedéséből adódóan méltatlan arra, hogy a magyar nemzetet képviselje, másrészt, mert az elvakult követői elé olyan példát állít, aminek köszönhetően feljogosítva érezhetik magukat egyes személyekkel vagy intézményekkel szemben bűncselekmény elkövetésének a megvalósítására - tette hozzá. 

Lopás miatt kikérte a legfőbb ügyész Magyar Péter mentelmi jogát

A hét másik legfőbb híre az volt, hogy lopás bűncselekménye miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Mint arról az Origo többször is beszámolt, több tanúvallomás is született már a rendőrségi nyomozás során, amely Magyar Péter diszkóbotránya ügyében indult. Információink szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság mások mellett kihallgatta azt a személyt is, akit a Tisza Párt alelnöke megtámadott az Ötkert nevű belvárosi szórakozóhelyen június 21-én éjszaka. A baloldali politikus a diszkóban erősen ittasan randalírozott.

Magyar Péter a héten a közmédiában is járt, ahol hazudott, majd összevissza beszélt, és botrányosan viselkedett. Eddig is bemehetett volna a köztelevízióba, ugyanis többször is hívták, de korábban megfutamodott a szereplés elől, most mégis tüntetést próbál szervezni. Az M1-en még valamennyire követhető volt az interjú, de már ott is feltűnő volt, különösen a női műsorvezetővel szembeni agresszív fellépése, nem hagyta végigmondani a riporter kérdéseit, rendszeresen a szavába vágott és teljesen más témákról kezdett beszélni. A Kossuth rádióban Magyar Péter már a kérdéseket se várta meg, gyakorlatilag egyszerre beszélt a műsorvezetővel. A baloldali politikus összevissza beszélt, hazudott arról is, hogy nem hívták be korábban, és egyetlen kérdésre sem válaszolt érdemben. 

Orbán Viktor: Magyarország megvédte magát

A héten véget ért a sikeres árvízi védekezés Magyarországon. Öt nagy árvizet vezényeltem le eddig - erről már Orbán Viktor kormányfő beszélt, de most fordul elő először, hogy vésztározót kellett nyitni, a Lajtán.

Magyarország megvédte magát"

- mondta a miniszterelnök. Szerencsére kevés rendőrt kellett átvezényelni, sok volt a vízügyes és az önkéntes. Vannak olyan szakaszok, ahol az állam védekezik és vannak, ahol az önkormányzatok. 

Az együttműködés kultúrája kulcsfontosságú. Ez az ötödik árvíz, amit felügyelek, de ez volt a legolajozottabb együttműködés"

- mondta Orbán Viktor. Magyarországon sikeresebb volt a védekezés, mint a környező országokban, ennek oka, hogy jobb az árvízvédelmi rendszer, nem bürokratikus alapon működik.

ORBÁN Viktor; KÁMÁNNÉ dr. BARI Bernadett; ZSIGÓ Róbert
Sikeres volt a védekezés a dunai árvízzel szemben
Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 

Orbán Viktor: Nem lehet összekeverni ideológiai kérdéseket gazdasági kérdésekkel

Orbán Viktor a héten bemutatta a gazdasági semlegesség akciótervét is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A gazdasági semlegességről nem tudtunk, de a mindennapi életünk részévé vált. Ez volt a járvány során is, amikor vakcinákat szereztünk keletről és nyugatról is. A migrációban is hasonlóan járt el Magyarország, ugyanis nem ideológiai alapon kezelte a problémát.

A gazdasági semlegesség lényege az, hogy ha kettéválasztják a világgazdaságot, akkor is lesznek olyan területek, áteresztőcsatornák, ahol a két világgazdasági rendszer érintkezik. 

A hidegháború idején Bécs egy ilyen hely volt. 

Magyarország 2010-ben a liberális gazdaságpolitika helyett végrehajtott egy gazdasági fordulatot, így meg van ennek a politikai alapja. Akkoriban nem tudták, hogy így alakul majd a világpolitika, de ez most épp kapóra jön nekünk.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a gazdasági semlegesség arra épül elsősorban, hogy 

azzal üzletelünk, akivel mi szeretnénk. A második alapelv szerint azzal üzletelünk, akivel leginkább megéri. A harmadik alapelv az, hogy kimondjuk: csak a saját értékeink mentén tárgyalunk.

 

„Nem lehet összekeverni ideológiai kérdéseket gazdasági kérdésekkel, arra kell törekedni hogy a gazdasági kapcsolatot kizárólag gazdaságiak legyenek, és semmit ne kelljen feladni értékeinkből” 

– magyarázta. Hozzátette: az Unióban ezért blokkolták a nekünk járó uniós pénz egy részét, mert Magyarország elfogadta a gyermekvédelmi törvényt.

Orbán
Orbán Viktor: Minden égtáj felé tájékozódnunk kell
Fotó: Vémi Zoltán - Világgazdaság

A negyedik pont Orbán Viktor tájékoztatása szerint, hogy 

minden égtáj felé tájékozódnunk kell, nem csak nyugat felé, ugyanis a világ megváltozott. A modernitás nem kizárólagosan nyugati kategória

– tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy a modernitás nem kizárólagosan nyugati kategória, annak számos példáját látni Ázsiában is. – Ha fejlődni akarunk, akkor minden égtáj felé nyitottnak kell lennünk – tette hozzá. 

A gazdasági semlegesség kapcsán elmondta, hogy jelen kell lenni a londoni, a japán, a kínai és az arab pénzpiacon is. Leszögezte, hogy a beruházásoknak is semlegesnek kell lenniük, majd ismertette, hogy 25 milliárdnyi tőkét hoztak hazánkba a németek, míg az amerikaiak és a kínaiak 9-9 százalékot, tehát valamilyen szinten érvényesül már a beruházási semlegesség. 

Magyarország egy beruházási semlegesség felé halad, és fogadja a beruházásokat a világ minden centrumából

– jegyezte meg. Szót ejtett róla, hogy érdemes megnézni Szerbiát, ahol szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek Kínával. 

Negyedik tartalmi elemként a technológiai semlegességet nevezte meg Orbán Viktor, majd elmondta, hogy Paks 2 egy interkontinentális beruházás, mivel orosz, amerikai és francia cégek dolgoznak együtt. A kormányfő elmondta, hogy az ötödik elem az energetikai semlegesség. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!