Magyarország a 2013 utáni legnagyobb árvízzel néz szembe

Árvízkészültség a Pest vármegyei Visegrádon 2024. szeptember 16-án
Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
Meg fogjuk védeni a magyar emberek biztonságát és vagyontárgyait - minderről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese beszélt kedd reggel az árvízi védekezés során létrejött operatí törzs ülése után. Magyarország a 2013 utáni legnagyobb árvízzel néz szembe, de ma már sokkal fejlettebbek a védelmi rendszerek, mint akkor.
Vágólapra másolva!

Kedd reggel is ülésezett az árvíz elleni védekezés miatt létrejött operatív törzs - mondta Rétvári Bence. Magyarország a 2013 utáni legnagyobb árvízzel néz szembe, de ma már sokkal fejlettebbek a védelmi rendszerek, mint akkor - tette hozzá. 6-6,5 méterrel magasabb lesz a Dunán ezen a héten, mint múlt héten - hangsúlyozta a Belügyminisztérium miniszterhelyettese. 

Magyarország
Egész Magyarország védekezik az árvíz ellen
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szomszédos országokban sajnos halálos áldozatokat is követelt az árvíz. 

Meg fogjuk védeni a magyar emberek biztonságát és vagyontárgyait - tette hozzá. Nem rövid távú védekezésre kellfelkészülni, mert az árhullám levonulása után is figyelni kell a gátakra.

390 kilométeren folyik a védekezés a Dunán, mindezek mellett 35 településen zajlik a védekezés. 

Rétvári Bence arról is eszélt, hogy a vízügy mellett a katasztrófavédelem, a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézetek is részt vesznek az árvízvédelemben. Sok helyen maguk a rendőrök zsákolnak és segítik a védekezést. 1400 honvéd vesz részt a védekezésben. Rétvári elmondta, hogy a honvédek oda mennek, ahová hívják őket. Pilismaróton területvédelmi tartalékosok segítik majd a védekezést - tette hozzá. Az oktatás és az egészségügy mindezek mellett megfelelő módon működik. Köszönetet mondott Rétvári a polgárőröknek is. 

A helyi védekezési kölktségeket az állam állja - mondta a miniszterehelyettes. 

Rétvári Bence beszámolt arról is, hogy 2013 óta jelentős mértékű árvízvédelmi fejlesztés történt.

tMindezeknek az értéke 150 milliárd forint volt. 

152 települést érintett a Duna-projekt elnevezésű árvízvédelmi projekt, ez 28 milliárd forinta került. 2022 júniusára fejeződött meg a Mosoni-Duna árvízvédelmi fejlesztése 30 milliárd forint értékben. 

Alacsonyabb lehet a vízállás

Láng István arról beszélt, hogy 35-40 centiméterrel alacsonyabb lesz az idei tetőzés a Dunán, mint 2013-ban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója elmondta, hogy a társszervek nagyon jól működnek együtt, és így sikeres védekezést fognak végrehajtani. 

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság altárbornagya arról beszélt, hogy jelentős átcsoportosítás volt a szervezeten belül a védekezés miatt. A hivatásos tűzoltók 24-48 órás szolgálati rendben dolgoznak. Öt vármegyében (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest és Vas vármegye) 24 -24 órás szolgálati rendszerre tértek át. 

Érkezik az árvíz 
A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta Siklós Gabriella. A Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót – tette hozzá. A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd.

Útlezárások 

A Duna áradása miatt több utat is lezárták Komárom-Esztergom vármegyében olvasható az Útinform honlapján:

  • az Esztergom-országhatár (11326-os jelű) összekötő utat az 1-es km közelében, az esztergomi Mária Valéria híd közelében,
  • a Dunaalmás hajóállomáshoz vezető (11342-es jelű) bekötőutat, illetve valamint Dunaalmás vasútállomáshoz vezető (11343-as jelű) utat is lezárták Dunaalmás belterületén.

Ezen felül a 11-es főúton, Pilismarót térségében árvízvédelmi munkákat végeznek. Az 53-as és az 54-es km között csak a fél útpálya járható.

Pest vármegyében pedig két kerékpárutat is lezártak szintén a Duna áradása miatt:

  • a Vác-Sződliget (97793-as jelű) kerékpárutat az 1-es és az 5-ös km között,
  • valamint Szentendre közelében a Budapest-Szentendre EV6 (97812-es jelű) kerékpárutat a 2-es és a 3-as km között.

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőt is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

Magyarország felkészült

  • A hazai szakemberek felkészültek az árvíz elleni védekezésre, van elegendő ember, pénz és megfelelő technika – ezt mondta a miniszterelnök, miután vezetésével kora reggel ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs.
  • Orbán Viktor közölte: három veszélyes helyszín van: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest.
  • A fővárosban harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, este 8-kor lezárták az alsó rakpartokat, és egymillió homokzsákkal védik a Margitszigetet és a Római partot.
  • A Duna várhatóan 860 centiméteren tetőzik Budapestnél a hétvégén.
  • Több európai országban is kritikus a helyzet, Ausztriában halálos áldozatok is vannak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!