Magyarország a tizenegyedik európai ország, amely korlátozza az iskolai mobilhasználatot

HMD Pulse Pro megfizethető mobiltelefon Nokia
Vágólapra másolva!
Egy jogszabályokat be nem tartó, azokkal nyíltan szembehelyezkedő igazgató nem irányíthat egy állami intézményt, hiszen a rendelet a gyermekek tanulását és a pedagógusok munkáját segíti – írta legújabb bejegyzésében Balatoni Katalin. Az iskolai mobilhasználat kapcsán közölte, oktatási célra továbbra is lehet használni a mobiltelefont, az iskolák pedig jelentős mozgásteret kaptak, mindenhol a saját igényekre szabva hozzák meg a szabályokat.
Vágólapra másolva!

A tanévkezdés új intézkedése körül sok álhír terjeng, de most tisztázzuk a tényeket! – írta legújabb bejegyzésében Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára. 

  • Sok hazai és nemzetközi kutatás is bebizonyította, hogy a mobiltelefon-használat káros a diákokra nézve.
  • Magyarország a tizenegyedik európai ország, amely valamilyen korlátozást vezet be az iskolai mobilhasználat körében.
  • A szülők és a magyar társadalom túlnyomó többsége is egyetért a korlátozással.
  • Oktatási célra továbbra is lehet használni a mobiltelefont, az iskolák pedig jelentős mozgásteret kaptak, mindenhol a saját igényekre szabva hozzák meg a szabályokat.

Végezetül az sem vitás, hogy egy jogszabályokat be nem tartó, azokkal nyíltan szembehelyezkedő igazgató nem irányíthat egy állami intézményt, hiszen a rendelet a gyermekek tanulását és a pedagógusok munkáját segíti – zárul a bejegyzés. 

Mi lesz az iskolai mobilhasználattal?

Szeptember 2-án életbe lépett a kormányrendelet, amely szerint az általános és középiskolások kötelesek leadni az internetezésre alkalmas eszközöket. A szülők támogatják az intézkedést, a diákok egy része kijátszaná a rendszert. „Ezt egy egészen jó ötletnek tartom!” – ezt mondta az az édesapa a Magyar Nemzetnek a mobiltelefonok és okoseszközök iskolai korlátozásáról, aki reggel vitte gyerekét iskolába a IX. kerületben. 

A kormány már augusztusban megjelentette a rendeletet, gyakorlatban azonban hétfőn lépett életbe. Ez alapján az internethozzáférésre alkalmas eszközöket, mint például okostelefont, vagy okosórát ezentúl nem tarthatnak maguknál iskolaidőben az általános- és középiskolás diákok. Azokat le kell adni tanítás előtt, majd iskolaidő után újra felvehetik a tanulók. 

A Magyar Nemzet sorra kérdezte meg a gyermeküket iskolába elkísérő szülőket a rendelkezésről, a válaszaik alapján pedig nagy siker az új szabályozás.

Teljesen egyetértek vele, iskolában nincs szükség arra, hogy videót nézegessenek, üzeneteket küldjenek a gyerekek

– fejtette ki egy édesanya. „Teljes mértékben egyetértek, én is pedagógus vagyok” – válaszolta egy másik nő. Meglepő módon a diákok egy része is helyesli a döntést, azonban többen arról számoltak be, hogy társaik kijátszanák a rendszert, mert a szabadság korlátozásának élik meg a szabályozást.

Már kész tervek is vannak. Sokan úgy próbálkoznak, hogy több mobiltelefont visznek be és egy régit adnak le.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!