Nagy sajtófigyelem követte Orbán Viktor szavait Cernobbióban

Fotó: Facebook.com/orbanviktor/
Vágólapra másolva!
Kiemelt figyelemmel foglalkozott az olasz sajtó Orbán Viktor beszédével, mely pénteken az Európai Ház – Ambrosetti fórumán hangzott el. Értékelték a miniszterelnök béketörekvésekre, a konfliktus diplomáciai rendezésére vonatkozó gondolatait. A Magyar Nemzet szemléje szerint az olasz lapok azt írják, hogy a magyar miniszterelnök nyilatkozatában elismerően szólt Giorgia Meloni olasz miniszterelnökről, ugyanakkor erősen odaszólt az európai parlamenti képviselővé választott Ilaria Salisnak és társainak.
Vágólapra másolva!

Erős sajtóvisszhang kísérte Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Cernobbióban elhangzott beszédét. Az 50. alkalommal megrendezett Európai Ház - Ambrosetti fórumán, az üzleti élet vezetői, diplomaták és az olasz kormány tagjai gyűltek össze. Az olasz lapok elsősorban Orbán Viktor béketörekvésekre vonatkozó gondolatait emelik ki, amelyek diplomáciai lépések elkezdéséről a párbeszéd elindításának szükségességéről szólnak.

Új korszak kezdődhet

A Magyar Nemzet szemléje szerint a magyar kormányfő szavait idézik, miszerint a Zelenszkij és Putyin közötti találkozó lehetséges és szükséges. A legtöbb lap hozza a magyar kormányfő kijelentését, azaz, hogy Giorgia Melonit keresztény testvérének nevezte, akivel együtt új korszakot nyithatnak. Korábban nem volt jelentősége ezeknek a típusú kapcsolatoknak az Európai Unió politikájában, de most egy új korszakhoz érkeztünk – írják a lapok.

Az Il Libero napilap a magyar miniszterelnök által felhozott migrációval kapcsolatos problémákra reflektál, elismerve, hogy a migráció problémája szétdarabolja az Európai Unió struktúráját.

Kiemeli azt is, hogy a magyar miniszterelnök fájó szívvel állapította meg, hogy Európában a béke helyett egyre inkább a háborúról beszélnek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Ambrosetti fórum egyik legfontosabb vendége volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel együtt írja a La Veritá.

Ilaria Salis ügye olasz belügy

A La Stampa szerint a magyar miniszterelnök a Giorgia Meloni iránti elismerésének és politikai világlátásához való közelségének adott hangot a cernobbiói fórumon. Különösen felkapta az olasz sajtó Orbán Viktor Ilaria Salisról szóló kijelentéseit. A súlyos bántalmazás miatt Budapesten letartóztatott, majd az európai parlamentbe juttatott képviselőről Orbán Viktor azt mondta: ez olasz belügy. 

Magyarországon embereket az utcán bántalmazni bűncselekmény. Olasz módszer mindezt parlamenti kinevezéssel jutalmazni.

A teljes cikk ITT olvasható!

Mint arról az Origo is beszámolt, politikusok és az üzleti élet képviselői is részt vettek azon az észak-olaszországi gazdasági fórumon, ahol Orbán Viktor miniszterelnök szólalt fel Magyarország és Európa jövőjével kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!