Orbán Viktor: A migráció szétfeszíti Európát

Vágólapra másolva!
A migráció egy olyan probléma, amely szétfeszítheti Európát – erről beszélt Orbán Viktor a Cernobbiói Fórumon Olaszországban.
Vágólapra másolva!

A kormányfő egy panelbeszélgetésen kitért arra is, hogy kimaradási lehetőséget kell biztosítani azoknak az országoknak, amelyek nem szeretnék követni a közös migrációs politikát - írja a Magyar Nemzet.

2015-ben tízszer annyian haltak meg terrortámadásban, mint az azt megelőző három évben összesen.

 Azóta is gyakoriak az iszlamista támadások Nyugat-Európában. A mindennapok részévé vált a nemi erőszak, a gyilkosságok, a szélsőséges fenyegetések a tömeges, ellenőrizetlen bevándorlás következtében.

Ha arra kényszerítenek minket, hogy összefogjunk olyan kérdésekben, amelyekben nem értünk egyet, akkor az szétszakítja az Európai Uniót.

 "A migráció olyan ügy, amely szétfeszít” – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök az immáron ötvenedik alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon. A kormányfő szerint Olaszországban és más államokban komoly probléma, hogy sok migránst engedtek be, és most nehéz velük az együttélés.

De vannak olyan országok, amelyek soha nem léptek erre az útra. Mi soha nem engedtük be őket, így nálunk egyáltalán nincsenek migránsok, nulla

– jegyezte meg Orbán Viktor. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy „nem az a problémánk, hogyan éljünk velük együtt, hanem az, hogyan ne engedjük be őket az országunkba”. Ez két különböző kérdés, és nem lehet a két különböző nehézséget ugyanazzal a politikai eszközzel kezelni.

Tehát sokkal jobb lenne a migrációval kapcsolatban, ha kimaradási lehetőséget biztosítanának azoknak az országoknak, amelyek nem szeretnék követni a közös migrációs politikát. Sokkal jobb lenne kimaradási lehetőséget biztosítani számukra, mint arra kényszeríteni őket, hogy összefogjanak és ezáltal az egész európai struktúrát szétfeszítsék a konfliktusok

– mondta Orbán Viktor. Leszögezte, hogy az alapvető európai értékekben egyetértés van.

De egzisztenciális ügyekben van vita, ezekben máshogy látjuk a dolgokat 

– sorolta a miniszterelnök. A Mandiner azt írja, hogy a panelbeszélgetésen a műsorvezető több alkalommal vitába szállt Orbán Viktorral, azt mondta, hogy a migráció a jövőben szükséges lesz.

Ki mondja meg, hogy szükséges-e a migráció? Ki? Brüsszel vagy ön? Miért kell minket erre kényszeríteni? Az ilyen döntéseket a nemzeti szuverenitás nyomán nemzeti szinten kell tartani

– dobta vissza a kérdést Orbán Viktor. Mint mondta, a két különböző problémára nem lehet egy megoldás, azokat külön kell kezelni. "Ha egy ország azt mondja, hogy neki túl veszélyes a migráció, és hogy mi nem akarjuk ezt az új társadalmat, mert túl sok a kockázat, miért ne lenne joga hozzá, miért ne lenne jogunk nemet mondani? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Ki mondja meg és ki hoz döntést arról, hogy neked mint országnak be kell engedned gazdasági érdekekből migránsokat? Ez a jog a népé és a választott vezetőké, nem pedig valami integrációs erő birodalmi központjáé

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Magyar Nemzet úgy fogalmazott, több évre tekint vissza Magyarország és az EU közötti konfliktus a migrációs politika szempontjából. Az Európai Unió Bírósága 2020 decemberében állapította meg, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén. 

Idén júniusban csúcsosodott ki a konfliktus, amikor 

a bíróság súlyos ítéletet hozott: 200 millió eurós, tehát közel nyolcvanmilliárd forintos büntetést szabott ki Magyarországra. 

Orbán Viktor ezt felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte. A magyar kormány azt válaszolta, hogy Brüsszelnek 800 milliárd forintos tartozása van Magyarországgal szemben, ennyibe került a ugyanis a határvédelem az utóbbi tíz évben. Egyre nagyobb a probléma Európában, nemrég terrortámadás történt Németországban. Egy migráns válogatás nélkül rátámadt a járókelőkre, aminek következtében három ember meghalt, nyolcan megsérültek, közülük öten súlyosan. 

Nem sokkal korábban megkéselték a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik helyi politikusát Mannheim városában. Pár nappal az élőben közvetített brutális iszlamista késelés után történt az újabb merénylet.

Nem sokkal korábban megkéselték a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik helyi politikusát Mannheim városában. Pár nappal az élőben közvetített brutális iszlamista késelés után történt az újabb merénylet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!