Orbán Viktor: Kedden elhagyja az árhullám Magyarországot

Vágólapra másolva!
Korábban végigvonul az évtized árhulláma a Duna magyarországi szakaszán. Budapesten is már megkezdődött az apadás.
Vágólapra másolva!

Jó híreim vannak, nem csütörtökön, hanem már kedden elhagyja a legmagasabb vízszint Magyarországot, ám ma még harmadfokú területek vannak, alacsonyabb szintre csak holnap számíthatunk – fogalmazott Orbán Viktor az operatív törzs vasárnap reggeli tájékoztatóján. A védekezés tizedik napján a miniszterelnök elmondta, másik jó hír, hogy továbbra sem várható nagy mértékű csapadék, és tegnap délután megnyitották a Mosoni Duna árvízvédelmi művét, amivel csökken a vízszint.

Orbán Viktor elmondta, a védekezésnél résztvevők száma folyamatosan csökken: szombaton 5344 hivatásosra volt szükség, vasárnap már csak 5325 főre. – Az önkéntesek száma tegnap 1286 fő volt, arra számítunk, hogy ma már csak 324 fő önkéntesre lesz szükség – tette hozzá. 

A nehezebb védekezési helyszínekről elmondta, Budapest alatt Bátán 100 százalékos a készültség. – Baján és Dunaszekcsőnél is rendben vagyunk, új helyszín Madocsa, hatszáz homokzsákot kell odavinni. Paks rendben van, összességében tehát sikeres a védekezés – mondta, hozzátéve, olyan feladatot kell megoldani, amit már egyszer megoldottunk. Jelezte, megtekintette a 400 ezer ember vízellátását biztosító Kvassay-zsilipet is, ahol mindent rendben talált.

Az Origo kérdésre elmondta, amíg a V4 működött, addig jó volt a vízügyi együttműködés, megjegyezte, hogy Magyarországnak történelmileg is jól kiépült árvízvédelmi rendszere van, és nemzetközi szinten is át tudjuk adni a tapasztalatainkat. 

Nekünk mindig van egy-két nap előnyük, mire ideér a hegyekből az ár, de ez semmit nem von le a különböző hatóságok hatékony munkájából.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!