Paneltűzben égett halálra több ember Zuglóban

Vágólapra másolva!
Hatalmas lángokkal égett egy több emeletes panelház Zuglóban, a Füredi lakótelepen. A paneltűzben sok ember halt meg. Az emberek egymást ébresztették fel éjjel, hogy minél többen túléljék a tüzet. A VI. emelet felett már sokan nem jutottak ki a lakásaikból a hatalmas füst és a tűz miatt. Miután a tűzoltók eloltották a lángokat kiderült, hogy 40 lakás teljesen lakhatatlan lett.
Vágólapra másolva!

1972. május 18-án, csütörtök hajnalban Zuglóban, a Füredi úti lakótelepen tűz volt. A Csertő utcai 10 emeletes ház hetedik emeletének középső része kigyulladt a paneltűzben. A lángok gyorsan átterjedtek a felsőbb emeletekre is, ahol kigyulladtak a szűk folyosókon lévő beépített szekrények és sok lakás ajtaja is. A lépcsőházat már a hatodik emelettől felfelé elárasztotta a füst. 

A Füredi utcai lakótelep 1975-ben. Az 1972-es paneltűzben több ember meghalt.
A Füredi utcai lakótelep 1975-ben. Az 1972-es paneltűzben több ember meghalt. 
Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Kitört a pánik, mindenki menekülni akart a paneltűzben

Sok lakó álmából ébredt fel a tűz miatt, majd menekülni akartak, de nem tudtak a hatalmas füst, valamint a lángok miatt – írja az Arcanum a Magyar Nemzet 1972. májusi kiadása alapján. 

A ház tizedik emeletén élt Tóth Gyula a nevelt lányával, Heilmann Katalinnal együtt. Ők már nem tudtak kimenekülni az épületből, ezért leugrottak egy egyik ablakon keresztül. 

Utólag kiderült, hogy túlélhették volna a tüzet, ha megvárják a segítséget, ugyanis volt olyan szoba a lakásukban, ami egyáltalán nem égett. A tizedik emeleten három ember halt meg füstmérgezésben, köztük a 36 éves, gyermekápolóként dolgozó Gyenge Jánosné és az 5 éves kislánya, Zsuzsi. 

A ház hetedik emeletén lakott Marek Sándorné, aki kiugrott a hetedik emeletről a tűz elől. Őt életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba a mentők. Az asszonyon kívül összesen 36 embert vittek kórházba, nekik többnyire könnyebb sérüléseik voltak. 

Miután a tűzoltók kiértek a helyszínre, 13 autóval és 100 emberrel kezdték meg a mentést és a tűz oltását. Ekkor még rengeteg ember volt az épületben és azt várták, hogy kimentsék őket. Az égő, füsttel teli folyosókon és lépcsőházon keresztül 120 embert mentettek ki, 25 embert pedig tolólétrák segítségével mentettek ki a lakásaikból. Ők már nem tudtak volna kimenni a folyosókra a tűz miatt. 

Sok lakás lakhatatlan lett 

A tűzoltóknak nagyjából hajnali 2 órára sikerült eloltaniuk a tüzet. A 10 emeletes épületben négy lakás lett teljesen lakhatatlan a tűz miatt, 28 pedig megrongálódott. 

Az oltás közben az alsóbb emeleteken beázott több lakás, így összességében 

  • 88 lakásban lett kár 
  • 40 lakás lett lakhatatlan.

 Azokat a családokat, akik elvesztették az otthonukat, a Kerepesi út és Szentmihályi út sarkán lévő épületbe költöztették át, amit csak később akartak átadni. 

A házban ezek után még jó ideg nem volt sem villany, sem pedig víz, ezért katonák hordták a vizet és az aggregátorokat az épületbe, valamint rengeteg petróleumlámpát is vittek, hogy az ott lakók éjjel se legyenek teljes sötétségben. 

A lap beszámolója szerint a tűz napján, a délutáni órákban a panel lépcsőházában bokáig ért a korom és a pernye, valamint tele volt üvegcserepekkel.

 

Sikoltozásra ébredtek 

Sáfár János, a ház egyik akkori lakója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy aznap hajnalban a felesége nem volt otthon, a fiával együtt aludtak a lakásban, amikor sikoltozásra ébredtek. Kinyitották az ajtót, és egyből a hatalmas lángokkal találták szemben magukat. Ekkor már égett a bejárati ajtó is. Gyorsan megpróbálták eloltani a tüzet az ajtón egy lavor vízzel, de nem jártak sikerrel. Ezek után rohangáltak lakásban, majd a fia eltűnt mellőle. 

Amikor benyitott az egyik szobába látta, hogy a fia az ablakon húz be egy lányt és egy nőt, akik a 8. emeletről próbáltak meg leereszkedni.

 Végül mindannyian szerencsésen megmenekültek. 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!