Plafonig érő árvízre számítanak a Római-parton - videó

Fotó: Fotó: Kokics Donáta - Origo
Vágólapra másolva!
Több utcát már le kellett zárni a Római-parton, hamarosan ezeket is ellepheti a megáradt Duna. Hogy mikor fog tetőzni, egyelőre nehéz megmondani, ez sok mindentől függ. Elsősorban az esőtől. A helyeiknek ma nem volt szerencséje, egész nap esett, volt, hogy zuhogott. Többen a legrosszabbra készülnek. Tarlós István főpolgármestersége idején gátat terveztek ide, de Karácsony Gergelyék ezt leállították. A helyiek a fővárostól semmilyen segítséget nem kapnak.
Vágólapra másolva!

Alig lehet haladni a Római-parton, akkora a sár. Mindenki gumicsizmában jár. Több utcát már lezártak, ezeket a Duna néhány órán belül be fogja lepni. Hogy pontosan mikor, nehéz megmondani.

Az önkéntesek, és a helyiek közösen rakják meg a zsákokat homokkal. Küzdenek minden erejükkel.

Magyarország, árvíz, Magyarországárvíz2024, védekezés, 2024.09.16., Római-part, Budapest III. kerület
Fotó: Kokics Donáta - Origo

Tanácstalanság, és félelem - leginkább ez olvasható ki az emberek szeméből. És ezt erősíti meg az is, amikor elkezdenek beszélni, panaszkodni.

„Több kocsival is ki kellett állni annak a társasháznak a mélygarázsából, ahol lakom. 

Ezután amennyire csak lehetett, a mélygarázs előtti részt homokzsákokkal körberaktuk, a tárolóban pedig minden feltettünk a legfelső polcra, illetve felvittünk a legértékesebbek felvittük a lakásba 

– mondja egy fiatal férfi.

Azt is mondja, ő szerencsés, az egyik part menti társasház legfelső szintjén lakik, oda nem fog befolyni a víz, a földszintre azonban szinte biztosan igen.

„Nagyon félünk, hogy mekkora lesz a kár. Reméljük az áramot időben lekapcsolják. Ha nem, akkor nagy lesz a baj. Az, hogy ki kell festetnünk, nem kérdés” – teszi hozzá.

Fotó: Fotó: Kokics Donáta - Origo / Fotó: Kokics Donáta - Origo

Ő szerencsés, ha el kell hagynia az otthonát, van hová mennie. Már gondoskodott is szállásról arra az esetre, ha megkezdődik az evakuálás.

„A konyhabútorokat féltem a leginkább. Ha az beázik, akkor nagy a baj. Akkor tönkremegy a sütő, és a hűtő is” - mondja egy másik férfi.

Egy férfi pedig, aki 33 éve lakik a Római-parton, azt mondja, abban bízik, hogy az idei árvíz nem hoz akkora pusztítást, mint a 2013-as. És abban, hogy a következő napokban nem fog esni az eső. Ez utóbbi kulcsfontosságú.

„Ha menni kell nem tudok mit csinálni, megyünk. Az egész szerintem 8-10 fog tartani, meglátjuk mi lesz” – mondja.

Egy nő, akiknek egy étterme, és egy bicikliüzlete is van a parton, azt mondja, minden elvisznek, ami mozdítható, csak így tudnak védekezni.

Volt itt 300 kerékpár, 30 hűtő,, meg az élelmiszerek. Ezeket mind most pakoljuk el. Arra számítunk, hogy nekünk a terasz plafonjánál lesz a víz

Most abban bíznak, hogy a bolt nem dől össze, ha így lesz kifestetnek, aztán újra nyitnak.

Fotó: Fotó: Kokics Donáta - Origo / Fotó: Kokics Donáta - Origo

Egy közelben lakó nő azt mondja, ez egy tragédia.

„Én 75 éves vagyok, fizikailag nem sokat tudok tenni, de azért ételt mindig viszek le, és ha kell tartom a zsákot.

Itt sok régi épület van, attól tartunk, hogy lesz, ami összedől.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!