Vádat emeltek a nógrádi gyógycipős ügyben

Vágólapra másolva!
Több idős embert, és szociális otthonban élőt vert át egy cég ortopéd gyógycipőkkel. Az ügyészség most vádat emelt a bűnszervezet ellen.
Vágólapra másolva!

A vád szerint a bűnszervezet tagjai 2021. január 7. és 2022. szeptember 1. között országszerte több idős- és szociális otthonban lakó ápoltnak, valamint magánszemélyeknek a személyes és egészségügyi adatait szerezték meg, majd az orvosszakmai szabályok megszegésével, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése és az érintett személyek tudta nélkül valótlan tartalmú vényeket állítottak ki, gyógyászati segédeszközöket felírva a „betegeknek”.

Az így kiállított orvosi vények alapján a segédeszközöket gyártó cég legyártotta a társadalombiztosítási támogatással rendelkező ortopéd gyógycipők egy részét, esetenként azonban nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő segédeszközt készítettek, olykor pedig a terméket a vényen szereplő személy meg sem kapta.

A cég vezetőinek iránymutatása alapján a társaság alkalmazottja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől megigényelte a gyógyászati termékek után járó támogatási összegeket, melyet részükre a NEAK ki is utalt.

Az orvosok a valótlan tartalmú vények felírásáért a cégtől jutalékot, esetenként nagyobb összegű készpénzt, nagy értékű mobiltelefonokat és szórakoztató elektronikai eszközöket is kaptak.

Fotó: Police.hu

A vádlottak tevékenységüket hierarchikus szervezetben, összehangoltan követték el.

 A bűnszervezet az 1664 személynek jogosulatlanul felírt 2300 ortopéd gyógycipő – melyből 886 fő a jogszabálynak nem ortopéd lábbelit, hanem egyszerű papucsot, 73 fő pedig semmit sem kapott – után 192.128.073.-Ft támogatást vett fel a NEAK-tól, ekkora vagyoni hátrányt okozva az ország költségvetésének.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség

 a két érintett cég vezetőjével, a két szakorvossal, a három orvosasszisztenssel és az egyik cég menedzserével szemben költségvetési csalás, különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hamis magánokirat felhasználása, vesztegetés és közfeladati helyzettel visszaélés miatt emelt vádat.

Vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása mellett pénzbüntetés, közügyektől eltiltás, az orvosok és asszisztenseik vonatkozásában az egészségügyi foglalkozástól eltiltás, a cégvezetőkkel szemben a gazdasági társaság vezető tisztségétől eltiltás alkalmazását, valamint vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.

Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt.

Az ügyben az eljárást lefolytató Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több alkalommal tett közzé sajtóközleményt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!