Kibillen a Balaton a medréből egy hurrikán miatt

Vágólapra másolva!
Európa partjait elérte egy olyan ciklon, amely a Kirk nevű hurrikánig követhető vissza, ez a ciklon térségünkben kiadós csapadékot és erős szelet okoz, ez pedig „kibillenti” majd a Balaton vízszintjét - tájékoztatott honlapján a HungaroMet.
Vágólapra másolva!

Az idei ősz bővelkedik hurrikánokban és Európa partjait is elérte egy olyan ciklon, amely a korábban aktív, Kirk nevű hurrikánig követhető vissza. A ciklon térségünkben kiadósabb csapadékot, a Dunántúlon megerősödő délnyugati szelet okoz, ami várhatóan kibillenti a Balaton vízét a medréből, a keszthelyi és a balatonfűzfői vízmérce között ilyen esetben 50 centimétert is meghaladó vízszintkülönbség is előállhat - írja az MTI.

Balaton,meder,víz,kibillen
Balatonfenyves, 2021. október 21. Az erős dél-nyugati szél kibillentette a vizet a medréből a balatonfenyvesi partszakasznál 
Fotó: MTI/Varga György

A HungaroMet kiemelte, hogy mindez nem tekinthető rendkívüli időjárási eseménynek, 

térségünkben a hurrikánok hatásait csak nagyon áttételesen lehet kimutatni.

 A hurrikánok olyan, a mérsékelt övi ciklonoknál kisebb méretű, de erősebb szelet okozó légörvények, amelyek az energiájukat a meleg tengerből nyerik. 

Minél melegebb a tenger, annál több vízgőzt képesek felvenni, amely a hurrikánban feláramolva és kondenzálódva hatalmas mennyiségű csapadékot okoz, felfűti és forgásba hozza a rendszert

 – írták. 

Balaton,kibillen,meder,ciklon
A felhőzet megnövekedése a déli óráktól kezdődik
Fotó: MTI / Varga György

Hangsúlyozták, hogy 

az óceán bizonyos fokig kordában tartja a hurrikánokat,

 ugyanis ha nagyon megerősödik a szél, akkor az mélyen felkeveri és a felszínre hozza a hidegebb tengervizet, ami gyengíti a légörvény erejét. Abban az esetben azonban, ha a hurrikán sekélyebb és melegebb tenger fölé kerül, ez a fékező mechanizmus megszűnik és a hurrikán felerősödik. Amennyiben a hurrikán kontinens fölé sodródik, már nem áll rendelkezésére a meleg tengervíz és a légörvény gyorsan veszít az erejéből. 

A Milton nevű hurrikán a meleg vizű és viszonylag sekély Mexikói-öböl fölé kerülve tovább erősödött, viszont a floridai félsziget nem elég széles ahhoz, hogy fölébe jutva kiszáradjon a légörvény, ezért különösen veszélyes helyzet állt elő a térségben.

Ahogyan arról az Origo korábban beszámolt, néhány éve is kibillent a Balaton vize a viharos szélben - fotók.

"A felhőzet megnövekedése a déli óráktól kezdődik, egyre több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar is lehet" - ezt már a közösségi oldalán írja a Hungaromet.

Nemrég megírtuk, elsőfokú riasztást adott ki az erős szél miatt a HungaroMet. Egyes helyeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!