Lézerfegyvereket is kapnak a magyar Gripenek - videó

Gripen
JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgép
Fotó: Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár egy olyan felvételt tett közzé a közösségi médiában, amelyen a Gripen fegyverzet felfüggesztését láthatjuk, valamint azt, ahogy feltöltik lőszerrel a beépített gépágyút. A 27 milliméteres Mauser BK–27-es percenként 1680 lövés leadására képes.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben a magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött. A Magyar Nemzet szemléje szerint a már meglévő vadászgépeken túl négy új JAS–39 Gripen típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája, amihez a kormány vásárolt egy modernizációs csomagot is.

Irányított bombák segítik majd a gyakorlást

A légiharcot és a csapásmérést újfajta Meteor és IRIS–T légiharcrakéták, a gyakorlásra is rendelt AGM–65 Maverick levegő–föld rakéták, illetve GBU–49-es irányított bombák segítik majd. A légi célok elleni új fegyverzet két fő összetevőből áll:

maga a Meteor látóhatáron túli hatótávolságú, radaros önirányítású légiharcrakéta, alkalmazásához a korábban rendszeresítettnél kétszer messzebb látó PS–05/A Mk4 típusú radart helyeznek a gép orrába.

Ezzel szemben a közelharcot inkább az infravörös önirányítású, tolóerő-vektoros hajtóművű IRIS–T és a már említett sisak-célzóberendezés támogatja majd. Együttes erejüknek köszönhetően nő az a szögtartomány, ahonnan az ellenséges repülőgép nem lesz képes találat nélkül elmenekülni.

A teljes cikk itt olvasható el!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!