Magyar Péter elvenné a magyar gabonatermesztők támogatását

Vágólapra másolva!
Magyar Péter a közösségi oldalán közzétett bejegyzésével lebukott azzal, hogy támogatja Ursula von der Leyen azon ötletét, amellyel lényegében a területalapú támogatások eddigi rendszerének megszüntetését vetíti előre. Amennyiben ez a kezdeményezés megvalósul, azzal Magyar Péter megkárosítaná a gabonatermesztő magyar gazdákat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet közölte, hogy a héten az Európai Parlament megkezdte az Európai Bizottság elnökének azon kezdeményezésének a megtárgyalását, melyben

előmozdítanák a növényi alapú étrendeket, és nem túl burkolt formában Ukrajna jövőbeli csatlakozását is előkészítenék, az eddigi területalapú támogatási rendszer megszüntetésével.

A Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről elnevezésű jelentés dokumentumából kiderül, hogy ezzel a javaslattal 2027-től a gabonatermesztő magyar gazdák helyett az ukrán gazdák járnának jól, miután csatlakozott az ország a közösséghez. 

Miután Magyar Péter, mint az EP mezőgazdasági bizottságának a tagja, támogatja a sokat kritizált dokumentumot, rögvest szembe is fordult a honfitársaival. Bejgyzésében úgy fogalmazott:

ahogy az egész unióban, úgy Magyarországon is támogatni kellene az intenzívebb, nagyobb hozzáadott értékű, organikus mezőgazdasági termelést a jelenlegi extenzív gabonatermelést (sic!) helyett.”

Ezzel a diszkópolitikus rögtön el is árulta, hogy mi a célja: az organikus gazdálkodást - magyarul a biogazdálkodást - kellene szerinte támogatni, szemben a gabonatermesztéssel. Ezzel szemben a magyar kormány egyszerre támogatja a szántóföldi növénytermesztőket és a biogazdálkodókat, valamint az állattenyésztőket is. 

A lap közölte, hogy Magyarországra területalapú támogatások formájában évi évi 550 milliárd forint támogatás érkezik. Támogatási kérelmet évente közel ötmillió hektárra, több mint 160 ezer gazda nyújt be, döntő többségük családi gazdálkodóként. Ez a támogatás számos fiatal gazdának jelent hatalmas segítséget:  2023-ban még 6800-an, 2024-ben már 7300-an nyújtottak be támogatási kérelmet. Megírták, hogy az organikus mezőgazdasági termelés esetén 2023-ban 4400 biogazda közel 37 milliárd forint támogatást kapott, és 2024 őszén jelenik meg egy új biogazdálkodóknak szóló pályázat megemelt támogatási összegekkel. 

A Magyar Péter által az EP-vitanapon meghatódva megtapsolt Ursula von der Leyen anyagában azzal magyarázzák a területalapú támogatások eltörlését, hogy azzal fel tudjanak készülni Ukrajna felvételével az EU-ba. A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy a botránypolitikus által felkarolt ötlet szinte megegyezik a magyar élelmiszeripart privatizáló Raskó György által 2022-ben elmondottakéval. Mint ismert, az agrároligarcha korábban a Momentum nevű liberális pártot pénzelte, de volt Márki-Zay Péter tanácsadója, árnyékkormányának tagja is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!