Ukrajna miatt tenné tönkre a magyar gazdákat Ursula von der Leyen, Magyar Péter lelkesen támogatja

Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben kezdeményezte, hogy szüntessék meg a területalapú támogatásokat. A Brüsszel által lopási ügye miatt mentelmi jogával zsarolt és magyarországi helytartónak kiszemelt Magyar Péter azonnal lelkesen támogatta Von der Leyen javaslatát.
Vágólapra másolva!

Magyar Péter a posztjával egyértelművé tette, hogy lelkesen támogatja a jelenlegi agrártámogatási rendszer lebontását, a magyar gazdáknak járó területalapú támogatás megszüntetését.  

magyarpéter ursulavonderleyen magyar péter ursula von der leyen
Szövetségkötés: Magyar Péter és Ursula von der Leyen gyorsan megtalálták az összhangot
Fotó: Facebook/Magyar Péter

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarországra területalapú támogatások formájában évi 550 milliárd forint támogatás érkezik. 

Támogatási kérelmet évente közel ötmillió hektárra, több mint 160 ezer gazda nyújt be, döntő többségük családi gazdálkodóként. Ez a támogatás számos fiatal gazdának jelent hatalmas segítséget: 2023-ban még 6800-an, 2024-ben már 7300-an nyújtottak be támogatási kérelmet. Megírták, hogy az organikus mezőgazdasági termelés esetén 2023-ban 4400 biogazda közel 37 milliárd forint támogatást kapott, és 2024 őszén jelenik meg egy új biogazdálkodóknak szóló pályázat megemelt támogatási összegekkel. 

Jól látszik, hogy a magyar gazdák elsősorban területalapú támogatásokat kapnak, Magyar Péter pedig ezt el kívánja venni tőlük, a biogazdálkodók támogatására hivatkozva.

Ursula von der Leyen a tervével továbbá még a húsfogyasztást is visszaszorítaná, mely szintén súlyos károkat okozna a gazdáknak és az embereknek. Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az intézkedés lényege, hogy "az állattartók kapjanak támogatást azért, hogy visszafogják a termelésüket, miközben adóemelést javasolnak azért, hogy a fogyasztók nehezebben jussanak hozzá a hústermékekhez". Közölte, hogy ezzel a javaslattal sem értenek egyet, és ki fognak állni a magyar és európai élelmiszerekért. 

Sokakban felmerülhet az a kérdés, hogy mi állhat a terv hátterében? Azon túl, hogy mindent meg kell tennie a hazánk szuverenitását is feladni kívánó Magyar Péternek annak érdekében, hogy megtarthassa mentelmi jogát, van egy másik oka is ennek. 

 

  • Mint oly sok esetben, itt is Ukrajna megsegítése áll a háttérben. 

Ursula von der Leyen anyagából kiderül, hogy már készítik elő a terepet Ukrajna számára.

A Bizottság elnökének megint fontosabbak az ukrán érdekek, mint az uniós tagországok érdekei. 

Hiszen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök országának hatalma mezőgazdasági területe van, így amint tagországgá válnak, az agrártámogatásokat rögvest át kell alakítani. 

Dömötör Csaba, a Fidesz EP-képviselője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt is elmondta:

óriási versenyképességi hátrányt jelentene Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz, mert annyi terület érkezne az Unióba, mint a mostani termőterületek harmada.

Ezt egyébként a mostani közös agrárpolitika költségvetési oldalról valóban nem bírná el, de én úgy vagyok vele, hogy először az európai gazdák érdekeit kellene nézni, utána kellene nézni a bővítés szempontjait. Most ez a sorrend teljesen megfordult

- tette hozzá.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke katasztrófának nevezte, hogy magyar európai parlamenti képviselők, köztük Magyar Péter Brüsszelben felállva tapsolnak annak érdekében, hogy az európai gazdákat tönkretevő programot elfogadásra javasolják

Az összes európai uniós gazda forrásait egy újonnan csatlakozni kívánó Ukrajna számára akarják átadni, úgy, hogy miközben ezalatt tönkremegyünk

- mondta a HírTV-nek. Úgy látja, hogy Ukrajna felfejlesztése és a háborús újjáépítés érdekében most a gazdáknak szánt támogatásokat kívánják felhasználni. "Okosan kitalálták, hogyan lehet ezt az összeget elvonni. Nos, ez a tét az elkövetkező időszakban” – jelentette ki Jakab István. A Magosz elnöke szerint a tervezettel az is a cél, hogy ukrán termékek korlátlanul jöhessenek be az Európai Unió területére, és ezzel gyakorlatilag tönkreteszik az EU agrárgazdaságát.

Összegezve tehát,

Ursula von der Leyen feláldozza a tagországok gazdáinak forrásait azért, hogy Ukrajnának segítsen. A tervet pedig hatalmas lelkesedéssel támogatja Manfred Weber jelöltje, Magyar Péter is, akit a Bizottság elnökével közösen hazánk élére jelöltek ki helytartónak.

Magyar Péter mentelmi jogának megtartásának ugyanis ára van, és ebbe többek között az is beleférhet, hogy Magyarország egy pici szuverenitásról lemondjon. Mint kiderült, a napokban Magyar Péter párttársa, Tarr Zoltán elkotyogta egy interjúban, hogy lényegében igazodni kívánnak az uniós intézményben az Európai Néppárt politikájához. Úgy tűnik, a hármas szövetség megalakulásával a jövőben nem csupán a háború és a migráció támogatása lehet a közös nevező, hanem az uniós gazdák elárulása is. 

 

Miután Magyar Péter lebukott, még megpróbálta letagadni az egyértelmű állásfoglalását, ezzel pedig Dömötör Csaba szembesítette:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!