Látványos videón a Magyar Rádió egykori épületének bontása

Vágólapra másolva!
Szeptember óta zajlanak a munkálatok.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, már jó ideje folyamatban van a Pázmány Campus beruházásának tervezése és előkészítése. Emiatt tavaly év végére megszerezték a bontási és az építési engedélyeket is. Így már korábban megkezdődhettek volna a munkálatok, viszont a VIII. kerületi önkormányzat megpróbálta meghiúsítani a beruházást, úgy, hogy minden jogi lehetőséget kihasználtak

Az önkormányzat tavaly év végén helyi védettséget rendelt el különböző épületekre, majd később változtatási tilalmat is. 

Akkor az építészeti államtitkár, Lánszk Regő ezután kifejette, hogy a beruházást ellenzők csoportja azt firtatja, hogy az egyetem új campusának miért kell majdnem ötvenezer négyzetméteresnek lennie, véleményük szerint a területen csupán húsz-harmincezer négyzetméteres komplexumot kellene építeni, a többi részen pedig parkot és rekreációs tevékenységre alkalmas tereket kellene létrehozni. Azonban azt is elmondta, hogy egy kisebb méretű campus nem lenne képes arra, hogy a kor elvárásainak megfelelően működjön, a parkok, közösségi terek kialakítása pedig eleve része terveknek. 

Fotó: Magyar Nemzet

Az építkezés terveit aztán a józsefvárosi önkormányzat és több civil szervezet is műemlékrombolásnak minősítette. Lánszki Regő ezzel kapcsolatban azt mondta, a Pázmány Campus építési területén sok épületből álló tömb helyezkedik el, amelyben több palota és a Magyar Rádió egykori épülete is megtalálható. 

A területen elhelyezkedő épületek, paloták állapota már évtizedek óta folyamatosan romlik. Az ingatlanok kihasználatlanul, romosan és gazdátlanul állnak. Az igazi műemlékvédelem az értékkel bíró épületeket felkarolja, és olyan egységbe integrálja, amitől ezek nemcsak hogy megújulnak, hanem hosszú távon fenntarthatóvá válnak

- jelentette ki az államtitkár. Majd hozzátette, az elmúlt évtizedekben a paloták közé különböző épületeket építettek, amelyekhez sokan érzelmileg kötődnek: ilyen a Magyar Rádió épülete, illetve abban a Pagoda.  

Azonban a VIII. kerületi önkormányzat intézkedéseit a Kúria jogszerűtlennek nyilvánította, így szeptember elején megkezdődhetek a munkálatok. 

Folytatódik a Rádió egykori épületének bontása, most már locsolják a területet a kisebb porszennyeződés érdekében 

– írta a közösségi média oldalán közzétett videójában a lap.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!