Új mérföldkő a hazai filmes oktatásban, átadták a Kovács László Műtermet

Vágólapra másolva!
Az SZFE a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről nevezték el. A beruházás újabb bizonyítéka az egyetem elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.
Vágólapra másolva!

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet az épületben található, egykori úszómedence átalakításával egy 207 négyzetméteres, sokoldalú díszletezési lehetőségekkel felszerelt műteremmel gazdagodott. A Mészáros utcai campus ezzel együtt 

immár három professzionális stúdióval szolgálja az operatőr- és rendezőképzést, beleértve a közelmúltban átadott, közép-európai szinten is kiemelkedő virtuális műtermet.

Fotó: SZFE Sajtóközlemény

Az új létesítményt a nemzetközi hírű Kovács László operatőrről, az egyetem egykori hallgatójáról nevezték el. Kovács László (1933 Cece – 2007 Beverly Hills, Kalifornia) olyan kiemelkedő alkotásokban bizonyította tehetségét, mint a Szelíd motorosok, a New York, New York, a Szellemirtók, vagy a Beépített szépség. Művészi látásmódját több mint 70 film őrzi. Munkásságát számos díjjal ismerték el, köztük 2002-ben ASC Életmű-díjjal, 2005-ben Legenda-díjjal, valamint a Santa Fé-i Filmfesztivál Életmű-díjával.
Prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora az átadó ünnepségen hangsúlyozta: 

Ez az új műterem nem csupán egy újabb helyisége az egyetemnek, hanem szimbólum. Szimbóluma annak a törekvésünknek, hogy hallgatóinknak a lehető legjobb képzést biztosítsuk. Egyetemünk az elmúlt tanévben jelentős lépéseket tett az oktatási infrastruktúra fejlesztése terén. Az idén tavasszal átadott digitális, LED-falas műterem után a Kovács László Műterem egyértelműen mutatja az egyetem elkötelezettségét a korszerű, gyakorlatorientált képzés mellett és tovább erősíti vezető szerepét a hazai művészeti képzésben.

Fotó: SZFE Sajtóközlemény

 – Majd hozzátette, hogy az SZFE célja olyan szakemberek képzése, akik – Kovács László nyomdokain haladva – nemzetközi szinten is megállják a helyüket. 

A beruházás számokban is impozáns: 

az átalakítás 6 hónapja alatt 1000 köbméter sittet szállítottak el, hogy létrehozhassuk a most átadott modern, variálható díszletekkel berendezhető teret. A műteremben jelenleg is látható egy 60 négyzetméteres, lakásbelsőt imitáló oktatódíszlet, amely kiválóan szolgálja hallgatóink gyakorlati képzését. Ezzel a fejlesztéssel újabb mérföldkövet értek el a hazai filmes oktatásban.

Fotó: SZFE Sajtóközlemény

A filmipar az egyik leggyorsabban változó és fejlődő iparág, megteszünk mindent az oktatás magas színvonaláért, hiszen kulcsfontosságú a filmes szakembereink utánpótlása. Az új műterem megkönnyíti az oktatók és a hallgatók munkáját is, akik majd diplomájukkal a kezükben már a filmezés minden formájára felkészülten, műtermi forgatási tapasztalattal, piacképes tudással indulhatnak el a munkaerőpiacon, rövid távon is hozzájárulva a magyar filmipar sikereihez, értékteremtő mozgóképes alkotások létrejöttéhez.

– mondta el a rendezvényen Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke.

SZFE Sajtóközlemény.

Korábban arról is írtunk, hogy együttműködési megállapodást kötött az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!