Az izraeli hadsereg hivatalosan bejelentette a Hamász-vezér megölését

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték.
Vágólapra másolva!

A Hamász új politikai vezetőjét, Jahja esz-Szinvárt elődje július 31-i meggyilkolása után nevezték ki. Szinvárt, megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli rendőrség közölte, hogy azonosítási osztálya a helyszínről származó fényképekkel is igazolta személyazonosságát. Az izraeli szakértők a fogak alapján gyorsan és pontosan tudnak dönteni, az eljárást a háború során többször alkalmazták.

A végső, a DNS-minták alapján történő vizsgálat eredménye is hamarosan várható, de a 13-as kereskedelmi televízióban megszólított szakemberek szerint ez már inkább csak formális kérdés, gyakorlatilag bizonyosak Jahja esz-Szinvár megölésében.

Herci Halevi vezérkari főnök és a Sin Bet belbiztonsági szolgálatot vezető Ronan Bar ellátogatott ahhoz az épülethez, ahol a Hamász vezetőjével végeztek, és ott kijelentették, hogy megfizetett tetteiért, üldözöttként, legyőzve fejezte be életét. Jichák Hercog államelnök elismerését fejezte ki a fegyveres erőknek és a biztonsági szolgálatoknak „az ősterrorista Jahja esz-Szinvár” likvidálásáért. 

Szinvár az október 7-i merénylet kiagyalója, évek óta felelős felelős izraeli civilek és más országok állampolgárai elleni szörnyű terrorcselekményekért, valamint ártatlan emberek ezreinek meggyilkolásáért

- mondta Hercog. Iszrael Katz külügyminiszter a világ több tucat külügyminiszteréhez intézett üzenetében első izraeli tisztségviselőként erősítette meg a Hamász vezér halálát. Azzal folytatta, hogy az október 7-i mészárlásért és atrocitásokért felelős Jahja esz-Szinvár tömeggyilkost ma megölték az IDF katonái. Ez Izrael számára nagy katonai és erkölcsi vívmány, és az egész szabad világ győzelme az Irán által vezetett radikális iszlám gonosz tengelye ellen. Joáv Galant védelmi miniszter felszólította a Hamász fegyvereseit, hogy engedjék szabadon a túszokat és adják meg magukat. 

Jahja esz-Szinvár likvidálása egyértelmű üzenet az elesettek és a túszok családjainak: mindent megteszünk annak érdekében, hogy elérjük azokat, akik megkárosították szeretteiket, kiszabadítjuk, és visszaadjuk családjuknak a túszokat

- jelentette ki. A védelmi miniszter felszólított, hogy ez egyértelmű üzenet a gázaiaknak is. Eljött a vég annak az embernek, aki katasztrófát és halált hozott a Gázai övezetbe, aki szenvedést okozott gyilkos cselekedeteivel. (A harcosoknak) Ideje szabadon engedni a túszokat, előjönni felemelt kézzel, és megadni magukat. Gyere elő a túszokkal, szabadítsd ki őket, és add meg magad.

Izraelnek élnie kell a lehetőséggel, hogy határozott lépést tegyen a túszokért. Törekedjünk egy átfogó megállapodásra, és kínáljunk pénzjutalmat és biztonságos odajutást mindenkinek, aki túszokat hoz csapatainkhoz

 - írta az X-en Jaír Lapid Szinvár megölésének hírére. A tavaly október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok családtagjai azt követelik, hogy a kormány azonnali megállapodásra, túszalkura használja fel Szinvár halálát, s kezdjen tárgyalásokat kiszabadulásukról. Szinvár, a tavaly október 7-i terrormerénylet kitervelője a Hán-Junisz menekülttáborban született 1962 októberében, a Gázai övezet déli részén. Családja eredetileg al-Madzsalból, a jelenlegi Askelonból származott, Izrael megalakulása után onnan menekültek délre, az akkor Egyiptomhoz tartozó Gázai övezetbe. Az egyik alapítója volt 1987-ben az iszlamista Hamász terrorszervezetnek. Az izraeli hatóságok 1989-ben életfogytiglanra ítélték, mert a szervezet belbiztonsági vezetőjeként legkevesebb tíz, Izraellel való együttműködéssel gyanúsított palesztint ölt meg saját kezével. Huszonkét évet töltött egy izraeli börtönben, ahol megtanult héberül, és ahol az izraeli orvosok életmentő műtétet végeztek rajta, 2008-ban agydaganatot távolítottak el nála. A hét évig a Hamász fogságában lévő, az övezet mellett elfogott Gilad Salit izrareli tizedesért cserébe szabadult 2011-ben, majd 2017-ben a gázai Hamász élére emelkedett. Iszmáil Haníje július végi megölése után a terrorszervezet politikai irodájának vezetőjévé választották.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy éve támadták meg a Hamász terroristái Izraelt, Nógrádi Györgyöt arról kérdezte az Origo, mi jöhet a háborúban. Októberben meggyalázták az egy évvel ezelőtti terrortámadásban meghalt izraeli áldozatok emlékművét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!