Orbán Viktor: Tartani kell a lépést a világ élvonalával a sportlétesítmények minőségében is

Vágólapra másolva!
Tartani kell a lépést a világ élvonalával, nemcsak a pályán, nemcsak a vízben, hanem a felkészülésben és a sportlétesítmények minőségében is - jelentette ki a miniszterelnök szombaton Sukorón, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyarokat különleges viszony fűzi a vizes sportokhoz. 

Bár vannak gyönyörű folyóink és csodaszép tavaink, de Magyarország mégiscsak a szárazföld közepén helyezkedik el - mutatott rá. 

Ennek ellenére a vízilabda, az úszás és a kajak-kenu mindig is a magyar élsport zászlóshajójának számított. Újabban a nyílt vízen is „vitézkedünk”, vitorlásaink pedig nagy tengeri népek csapatait utasítják maguk mögé

 – tette hozzá a kormányfő. 

A miniszterelnök felidézte: a legutóbbi olimpia világított rá arra, hogy milyen könnyű lemaradni a dobogó legfelső fokáról.

 Ezért kell tartani a lépést a világ élvonalával a felkészülésben és a sportlétesítmények minőségében is

 – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia megnyitó ünnepségén Sukorón 2024. október 12-én.  - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy fogalmazott: győzni részvétel nélkül nem lehet, részt venni pedig annyit jelent, hogy az életünk részévé tesszük a sportot. 

Ha valaki tudja, hogy mi a hosszú távú munka, akkor az Kovács Katalin, aki 31 világbajnoki címével a világ legeredményesebb női kajakozója, emellett 29 Európa-bajnoki címet és három olimpiai aranyérmet tudhat magáénak

– méltatta az akadémia vezetőjét. 

A kormányfő idézte Kovács Katalint, majd arról beszélt: olimpiai bajnokunk példája is mutatja, hogy a közösség és a személyes ambícióként felfogott elégedetlenség a siker két fő mozgatórugója. Közösség nélkül nemcsak vízi sportok nincsenek, de nincs nemzet sem – jelentette ki Orbán Viktor. 

A miniszterelnök szerint nem mindegy, hogy a jövő nemzedék milyen tapasztalatokkal a tarsolyában érkezik a felnőttkorba. Ugyanis, mint mondta, ma a gyermekeink egyre izoláltabb világban élnek, ráadásul folyamatos felügyelet és irányítás alatt állnak.

 Hozzátette: az a nagy társas szabadság, amelyben saját generációja is felnőtt, ma már nem létezik. Azonban a korunk igényeihez igazítva a közösségnek, a közös erőfeszítésnek, a fizikai erőnek és ügyességnek mégis meg kell jelennie a gyermekek életében, és erre a sport a leginkább alkalmas – jelezte Orbán Viktor. 

Hozzáfűzte: sportolni igazán közösségben lehet, közösségben mérettetik meg a teljesítmény, mert

olyan nincs, hogy valaki fejben gyorsabban fut, mint a többiek, vagy álmában már megnyerte az olimpiát. 

Ki kell állni a pástra, be kell szállni a hajóba, oda kell állni a pályára, hogy kiderüljön, mit ér az elvégzett munka – szögezte le. 

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia Sukorón a megnyitó napján, 2024. október 12-én. A sportkomplexum több mint 20 ezer négyzetméteren terül el a Velencei-tó partján. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szerint a sportolók tudják, hogy a közösség erőt és kitartást ad. Az olyan értékeket, mint a bizalom, a kitartás, az adott szó becsülete, vagy a bajtársiasság, leginkább a sportból lehet megtanulni – fűzte hozzá. 

Kitért arra is, hogy a nemzet sikerének másik előfeltétele az ambíció, hogy ne elégedjünk meg az éppen jóval. Ezek olyan képességek, amelyekre az előttünk álló időszakban Magyarországnak nagy szüksége lesz

 – mondta. 

Emlékeztetett: az elmúlt 35 évben bár voltak nehézségek, a világ alapvetően békés korszakát élte. Egyszerű életstratégiákkal, a közepesnél kicsit jobb teljesítménnyel is lehetett sikereket elérni, de a jövőben ennél többre lesz szükség a kormányfő szerint. Olyanokra lesz szüksége Magyarországnak, akik képesek mindig "magasabbra tenni a lécet". A magyar kormány ezért fektet a sportba, és ezért hoz létre olyan sportakadémiákat, mint a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia – emelte ki Orbán Viktor. 

Hangsúlyozta: 

válságok, járványok és háborúk ellenére világszínvonalú sportközpont jött létre a Velencei-tó partján. Adott tehát az elsőrangú sportpálya, adott a színvonalas oktatás, és ott van a jó közösség is. Minden megvan, ami a sikerhez kell, „a jövőben nem lesz olyan cseh vitéz, aki meglepne minket a saját számainkban” 

– fogalmazott. A következő években nagy dolgok várnak a magyarokra, és a kajak-kenu sportban is vissza kell kapaszkodni a világ tetejére – zárta szavait a miniszterelnök.

Orbán Viktor pénteken arról beszélt a péntek reggeli rádióinterjújában, hogy fényesek a magyar gazdaság kilátásai. Emellett a miniszterelnök arról is írt, hogy mely pontokon avatkoznak be a magyar gazdaságba. Orbán Viktor pénteken Edi Rama albán kormányfővel is tárgyalt, itt azt mondta, hogy Albániának már régen bent kellene lennie az EU-ban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!