Rácz Jenő Michelin-csillagos magyar séf kapta meg a Váradi Eszter-díjat

Vágólapra másolva!
Az idei évben Rácz Jenő, a Michelin-csillagos magyar séf, aki kezdettől támogatta az Egy Lépéssel Több Alapítvány tevékenységét, részesült az egyik Váradi Eszter-díjban. A Hajós István által létrehozott, úttörő támogatási programmal ismertté vált alapítvány második gálaestjére pénteken került sor.
Vágólapra másolva!

Nagyon meglepett a díj, hiszen egyáltalán nem számítottam rá, de annál nagyobb megtiszteltetésnek érzem, hogy én kaphattam meg

– nyilatkozta Rácz Jenő, az Egy Lépéssel Több Alapítvány nagykövete, aki a Váradi Eszter-díjat karitatív munkájáért vehette át. 

Az alapítvány a "Fogadj örökbe egy családot!" programmal tavaly került a figyelem középpontjába, és most 

a hétvégén tartott második gálán az önkéntes tevékenységükért kitüntetett nagyköveteit és partnereit ünnepelték, a programban részt vevő családok, támogatók és érdeklődők jelenlétében.

Nagyon örülök neki, ez is, illetve az örökbefogadott családok növekvő száma is remek visszajelzése az elmúlt időszakban elvégzett tevékenységnek. Hiszek az általunk elvégzett munkában, és boldog vagyok, látva az eredményeinket, látva a családokat, akiknek segítettünk.

Az alapítvány által megalkotott program célja, hogy mindenki egyszerűen nyújthasson támogatást a nehéz helyzetben lévő családoknak, például azzal, hogy havonta átvállal egy ötezer forintos közüzemi számlát tőlük. 

Ezt az akciót – valamint a Hajós István kezdeményezte alapítványt – Rácz Jenő is nagykövetként képviseli.

Az elmúlt év során a program résztvevői 82 családnak tudtak segítséget nyújtani, a cél pedig az, hogy ez a szám év végére meghaladja a 100-at, hiszen továbbra is sokan vannak, akik rászorulnak a támogatásra - számolt be róla a Tények.

A program lényege, ami talán a leginkább megnyert engem is, hogy nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy valaki segíteni tudjon. Úgy hiszem, ilyenkor, főleg az ünnepek közeledtével a szándék az egyedüli kérdés. Azt gondolom, tizennyolc új támogatót bevonni év végéig nem lehet teljesíthetetlen cél, család, amely sajnos segítségre szorul, ennél jóval több van még.

Dr. Rónaszéki Ágoston, aki több mint négy évtizede praktizál gyermekorvosként, és a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Újszülött, Csecsemő- és Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa, szintén kitüntetést kapott.

Nincs túl nagy tudományos munkásságom, mindig inkább gyakorlatias emberként közelítettem a feladatokhoz. Büszkeség számomra a díj, nem számítottam rá, ám jól esik az embernek, ha elismerik a munkáját

– mondta a doktor.

Egy díjnál mindig sokat számít, hogy kik is adják át: jó érzés, hogy egy a rászorulók megsegítéséért ennyi követ megmozgató szervezet tartja példaértékűnek azt, amit az életemben eddig tettem és elértem. Jó látni, hogy sokan vannak még, akik próbálnak segíteni másokon, akik nem feltétlenül csak egy lépést tesznek, hanem a tényleges tevékenységből is kiveszik a részüket. Nem csak odamennek a beteghez és a családjához, hanem valódi megoldást próbálnak találni a gondjaikra, ahogyan én is igyekszem aktívan elősegíteni a gyógyulást. Az empátia fontos dolog, de még fontosabb, hogy a sajnálat kifejezésével ne érjen véget a másik felé irányuló törődésünk

– tette hozzá Rónaszéki Ágoston.

Szinte hihetetlen, hogy egy év alatt mennyit fejlődtünk és mekkora utat jártunk be együtt 

– nyilatkozta a gálaestet követően Hajós István, aki úgy véli, hogy bár az alapítványt hivatalosan már 2022 decemberében bejegyezték, a valódi tevékenységük csak a tavalyi gála után kezdett igazán lendületet venni.

Egyszerre volt meghitt, megható, helyenként pedig igazán szórakoztató este

– nyilatkozta az alapítvány alapítója a gálát követően, amelyet Fülöp Attila, a szociális ügyekért felelős államtitkár nyitott meg. Véleménye szerint az este méltóképpen tükrözte az elmúlt év kemény munkáját és a közös erőfeszítések eredményeit.

A munka itt nem ér véget

Hajós István ugyanis bejelentette, hogy az eddigi négy nagykövet – köztük az idei díjazott Rácz Jenő, valamint a tavalyi kitüntetett Proksa Szandra, továbbá Győrfi Pál és Kucsera Gábor – mellé ötödikként Gecse Vivien, a TV2 hírigazgatója is csatlakozik médianagykövetként.

Díjak és nyertesek:

  • Az év önkéntese: Csapó László
  • Az év médiapartnere: TV2 – Mokka
  • Az év magánszemély támogatója: Kalóczkai Péter
  • Az év céges támogatója: Electro Solution Hungary Kft. (Daewoo Magyarország)
  • Az év előadóművésze: Lévai Enikő
  • Az év előadója: Thuróczy Áron
  • Az év utánpótlás női sportolója: Sütő Doroti (Muay thai)
  • Az év utánpótlás férfisportolója: Nyári László (Muay thai)
  • Az év nagykövete: Rácz Jenő
  • Az év egészségügyi dolgozója: Sikó-Laky Ivett
  • Az év gyermekorvosa: Dr. Rónaszéki Ágoston
  • Az év életműdíjasa: Windt Gábor (harcművész)
  • Az év különdíjasa: Lipóti Pékség

Az Egy Lépéssel Több alapítvány alapítója egyedülálló programmal robbant be a köztudatba tavaly. Ebben az évben indult a Fogadj örökbe családot! program is. Korábban arról is írtunk, hogy az Egy Lépéssel Több Alapítvány minden évben egy nagy gyűjtéshez csatlakozik, idén Kneifel Ádinnak és szüleinek igyekeztek segíteni. Rácz Jenő nagykövetként tavaly csatlakozott az alapítványhoz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!