Smink első randira: így hódítsunk elegánsan, mégis visszafogottan

make up, smink, kozmetikum, ápolt arc, szolid smink, natúr smink, szolidsmink, natúrsmink
Fotó: Shutterstock/LightField Studios
Vágólapra másolva!
Ha először találkozunk valakivel, fontosnak tartjuk, hogy pozitív benyomást keltsünk az illetőben, különösen igaz ez abban az esetben, ha a régóta kiszemelt férfi randevúra hív minket. Ilyenkor még azok a nők is szeretnék kihozni magukból a maximumot, akik a hétköznapok során nem igazán sminkelnek. Nekik szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogyan néz ki egy tökéletes smink első randira, ami szolid, mégis kellőképpen vonzó ahhoz, hogy felkeltse a partner figyelmét.
Vágólapra másolva!

Igencsak vitatott téma a nők körében, hogy kell-e egyáltalán sminket viselni az első randin, és ha igen, milyet. Az internetet és a különféle szépségmagazinokat böngészve gyakran belefuthatunk olyan cikkekbe, hogy mi a tökéletes smink első randira, vagy hogyan tegyünk jó benyomást, ha először találkozunk a kiszemelt férfival. Bár mint tudjuk, nem minden a sminken és a ruhán múlik - hiszen hiába a tökéletes megjelenés, ha a két ember személyisége nem passzol - van néhány örökérvényű tanács, amelyeket érdemes megfogadni, azoknak, akik első randira készülnek.

Smink első randira, natúr smink, visszafogott elegancia
A tökéletes smink első randira elegáns mégis szolid és visszafogott
Fotó: Shutterstock/LightField Studios

A kevesebb néha több

Az első, és legfontosabb szabály, ami az életnek szinte minden területén megállja a helyét, első randi esetében pedig mindez hatványozottan igaz. Ahogy a ruhaválasztás, úgy a smink terén sem érdemes túlzásokba esni az első randi alkalmával, kerüljük a természetellenes benyomást.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis 

a férfiak többsége nem kedveli az erős sminket egy nőn, sokan egyenesen visszataszítónak tartják, de legalábbis idegenkednek tőle. Amit sokkal inkább díjaznak, az egyszerű, letisztult elegancia, harmonikus megjelenés, a hétköznapi, mégis csinos külső.

A visszafogottság és szolid elegancia ugyanis megbízhatóságot, mélyebb érzelmeket, kedvességet és intelligenciát tükröz, amelyek egy hosszútávú kapcsolat alapkövei.

Ami viszont elengedhetetlen, az az ápoltság és az igényesség.

 Fordítsunk kellő figyelmet arcbőrünk, hajunk, körmünk tisztaságára, rendezettségére, a friss illatra, és csak ezután foglalkozzunk a sminkünkkel.

make up, smink, kozmetikum, ápolt arc, pirosító, alapozó, púder, pirosítóalapozópúder
Fotó: Shutterstock/fizkes

Legyen önazonos!

Ahogyan a ruhára, a sminkre is igaz, hogy 

passzoljon a személyiségünkhöz, és érezzük komfortosan benne magunkat, ellenkező esetben feszengeni fogunk,

 ami messziről lerí rólunk partnerünk számára is. Ez pedig minden, csak nem vonzó. Hiszen hiába akarjuk mi eljátszani a szexi dívát, ha alapvetően visszahúzódóbb, szerényebb személyiségjegyekkel rendelkezünk, kínosan fogjuk érezni magunkat, mintha egész egyszerűen idegenek lennénk saját magunk számára. Arról nem is beszélve, hogy 

megtéveszthetjük vele a partnerünket, hiszen ha hosszú távú kapcsolat esetén úgyis fény derül valódi személyiségünkre.

make up, smink, kozmetikum, ápolt arc, tusvonal
Fotó: Shutterstock/Paul Collection

Azonban általánosságban igaz, hogy első randin 

nem ajánlott túlzásokba esni még akkor sem, ha harsányabb, extrovertáltabb típusok vagyunk, a túlzott magabiztosság, határozottság ugyanis elriaszthatja a kiszemelt férfit.

Bánjunk tehát óvatosan a színekkel és a mennyiséggel, bőven elég egy finoman csillogó szemhéjpúder vagy egy felfelé ívelő, "cicás" tusvonal, ami csábossá teszi a tekintetünket, a smink többi része azonban legyen visszafogott és csak épphogy észrevehető.

Extrvagánsabb ízlésűek számára nem tilos az élénkebb színű rúzs vagy szájfény sem, ez esetben azonban a szemünket csak szolidan hangsúlyozzuk némi szempillaspirállal és natúr színű púderrel.

make up, smink, kozmetikum, ápolt arc, szájfény, rúzs, szájfényrúzs
Fotó: kenkuza

A másik dolog, amit érdemes figyelembe venni, az a bőrtónusunkkal, haj-és szemszínünkkel harmonizáló árnyalatok használata. 

Bronzosabb, kreolosabb bőrszínűek válasszanak melegebb barnás-zöldes, bézs, esetleg visszafogottabb arany árnyalatokat, a földszínek például nekik állnak a legjobban. Arcukra kevés bronzosítót tegyenek a napbarnította hatás érdekében.

Hidegebb, világosabb bőrtónusúak  - különösen kék szemmel és szőke hajjal rendelkezők - rózsás, illetve szürkés-ezüstös árnyalatokkal emelhetik ki leginkább a tekintetüket, a pirosító is rózsaszínes-esetleg halvány barackvirágszínű legyen.

Alkalomhoz illő megjelenés

Érdemes tisztázni azt is, hol lesz a randi helyszíne, mi lesz a program. 

Más-más fajta sminket illik viselni, ha moziba vagy kávézóba, esetleg sétálni invitál minket a partnerünk, vagy ha egy elegáns étterembe kaptunk vacsorameghívást.

 Míg előbbi esetben akár egy igazán szolid smink is elegendő lehet, ami mindössze szempillaspirálból, szemceruzából és szájfényből áll, színházba vagy étterembe már sminkelhetünk kicsit merészebben, de csak az ízlésesség határain belül. Ilyen esetben például készíthetünk egy ruhánkhoz passzoló, természetes árnyalatokból álló, füstös szemsminket.

make up, smink, kozmetikum, ápolt arc, ápolt szemöldök, ápoltszemöldök
Fotó: Shutterstock/Anton Vierietin

Smink első randira: praktikák, amelyekkel nem lőhetünk mellé

Néhány tanács, amit érdemes megfogadni a tökéletes randismink készítéséhez:

  1. Az első lépés, hogy az arcbőrünk makulátlanul tiszta legyen. Ehhez használjunk bőrtípusunknak megfelelő arctisztító tonikot, illetve micellás vizet, természetesen mindezt az alapos, szappannal és vízzel történő arcmosás után. 
  2. Ezután jöhet a hidratálás: célszerű olyan arckrémet választani, ami fényvédőt is tartalmaz, különösen, ha még napsütésben indulunk a randira. Ha pedig szép, egyenletes, hibátlan arcbőrrel rendelkezünk, felesleges az alapozó használata, válasszunk inkább egy bőrszínünkhöz illő, jó minőségű BB-krémet, azaz színezett hidratálót, ami egészséges színt kölcsönöz az arcunknak, mégsincs természetellenes, maszkra emlékeztető hatása.
  3. Amennyiben szükségét érezzük az alapozónak, mert problémás a bőrünk, válasszuk a lehető legtermészetesebb típusút, ami közel áll a bőrünk színéhez, és nem túlságosan "nehéz", vastag. A szem körüli karikákat és a pattanások helyén maradt hegeket pedig némi korrektorral fedhetjük el. Ebből szintén olyat válasszunk, ami harmonizál a bőrünk színével.
  4. Szemöldökünk ápoltságára, rendezettségére helyezzünk kiemelt hangsúlyt. Azonban ma már nem divat sem a túl vékonyra szedett, nem sem az erősen festett változat, úgyhogy maradjunk a minél természetesebb, de lágy, szépen ívelt formánál. Ha pedig szeretnénk kicsit kiemelni, válasszunk a hajunk színéhez közelálló szemöldökport-vagy zselét. Ha viszont dús, telt színű szemöldökkel rendelkezünk, egy átlátszó gél is tökéletesen elég.
  5. Szemünk hangsúlyozásához válasszunk minál natúrabb színű szemhéjpúdert, földszíneket, barnás-zöldes árnyalatokat, drapoot, bézst, ha pedig hidegebb tónusú a bőrünk, pasztelles, rózsás, illetve világosabb szürkés színvilágban gondolkozzunk.
  6. Kiemelhetjük a szemünket egy púder színével harmonizáló szemceruzával vagy szemhéjtussal is, a klasszikus fekete-vagy barna árnyalatúval nem hibázhatunk. Szemünk formájának megfelelő ívet rajzoljunk vele, a cél, hogy mindig nagyobbá, nyitottabbá tegye a tekintetet. Akik nagy, kerek szemekkel rendelkeznek, alul, a vízvonalukat is hangsúlyozhatják szemceruzával, keskenyebb szeműek azonban ezt inkább kerüljék, ugyanis az ő esetükben kisebbé, szűkebbé teszi a tekintetet.
  7. Ezután már csak egy jó minőségű, dúsító és hosszabbító hatású szempillspirálra lesz szükség. Fontos, hogy olyat válasszunk, ami szépen szétválasztja, többnek láttatja a pillákat, nem kenődik el, nem hagy foltot a szemek alatt a nap végén, ez ugyanis könnyen tönkreteszi az elegnáns megjelenést.
  8. Ha mindenképp szükségét érezzük az arcbőr hangsúlyozásának, kerüljük a túlzott kontúrozást, válasszunk visszafogott színű bronzosítot, illetve pirosítót. Részesítsük előnyben a halványabb rózsás, illetve barackvirág színű árnyalatokat.
make up, smink, kozmetikum, ápolt arc, smink első randira, sminkelsőrandira
A tökéletes randismink alig észrevehető, mégis csillogóbbá teszi a tekintetet.
Fotó: Shutterstock/fizkes

Amennyiben pedig a hétköznapokban nem a mi világunk a sminkelés, mégis szeretnénk biztosra menni az első randin, 

készítsünk egy visszafogott natúr sminket. Ahogyan a neve is mutatja, ennek a fajta sminknek a célja a természetes szépség hangsúlyozása

miközben kevésbé szemfüles és szakavatott emberek számára fel valószínűleg sem tűnik, hogy egyáltalán van rajtunk smink. Azonban finoman kiemeli, élénkíti a tekintetet, ezáltal frissebbé és kipihentebbé varázsolja az egész arcot, így másoknak úgy tűnhet, mintha semmit nem viselnénk, mégis ragyogunk és minta éveket fiatalodtunk volna. További érv mellette, hogy 

néhány perc alatt elkészíthető, nincs szükség sokféle termékre, bőven elegendő hozzá egy jó minőségű szempillaspirál, némi púder, korrektor, BB-krém és egy kis szájfény vagy nude arnyalatú rúzs. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!