Az árnyékkormányból árnyékellenzék lett

Választások2024, Választások2024eredményváró, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., eredményváró rendezvény, Választások2024eredményváró, Fideszeredményváró2024,  Orbán Viktor, OrbánViktor
Budapest, 2024. június 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszédet mond a Fidesz-KDNP európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 10-én.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Nagy eredmény, hogy a ciklus közepén 45 százalékot kapott a Fidesz–KDNP listája az uniós voksoláson – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Szánthó Miklós a választásokat értékelve elmondta, hogy a lebonyolítás kifogástalan volt. Ifj. Lomnici Zoltán leszögezte, hogy uniószerte előretört a jobboldal, míg Békés Márton kiemelte, hogy a kormánypártoknak a választási eredmény erőt ad, hogy megvédjék az ország szuverenitását - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

– Az európai parlamenti és az önkormányzati választáson a Fidesz győzött – fogalmazott Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Nézőpont Intézet választási eredményeket értékelő kerekasztal-belszélgetésen. 

SzánhóMiklós
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója 
Fotó: Alapjogokért Központ

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint nem történt meglepetés sem az EP, sem az önkormányzati választáson, továbbá nagy eredménynek nevezte, hogy a ciklus közepén 45 százalékot kapott a Fidesz-KDNP listája az uniós voksoláson. Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója az uniós helyzet kapcsán nagyon fontosnak nevezte, hogy a jobboldal uniós szinten előre tört - írja a Magyar Nemzet.

A hazai viszonyok kapcsán megjegyezte, hogy a kormánypártok fölényes győzelmet arattak.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert 

Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója elmondta, hogy a kis- és középvárosokban továbbra is erős a Fidesz, de szerinte van egy hangulati elmozdulás. Úgy vélekedett, hogy a győri és szolnoki eredmény kudarc a jobboldal számára, de értékelése szerint összességében nagy győzelmet aratott a Fidesz a EP- és az önkormányzati választáson. Mint jelezte, vannak olyan eredmények, amelyeket érdemes lesz jobban megvizsgálni, a mai nappal pedig megkezdődött az országgyűlési választás kampánya.

Békés Márton, békésmárton
 Békés Márton. a XXI. Század Intézet igazgatója
Fotó: XXI. Század Intézet 

A választásoknak a lebonyolítása kifogástalan volt, ami mutatja, hogy a magyar választási rendszer kiválóan működik 

– jegyezte meg Szánthó Miklós. Kiemelte, hogy hazai csúcs a kétmillió szavazat, amit a kormánypártok EP-listája kapott, majd kitért rá, hogy ellenzékváltó hangulat van.

– Amíg osztott az ellenzék és kisebb a támogatottsága, mint a kormánypártnak, az kedvező a Fidesz győzelme szempontjából – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpnt friss kutatása kapcsán. 

Emlékeztetett, hogy a teljes baloldal 2022-ben az országgyűlési választáson is kevesebb szavazatott kapott, mint most az EP-választáson a Fidesz-KDNP.

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász
ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász 
Fotó: Kontextus 

Ifj. Lomnici Zoltán a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásra kapcsán elmondta, hogy egy hosszabb jogi procedúrára lehet számítani. 

Békés Márton hangsúlyozta, hogy megvalósult az a terv, ami 2022-ben nem, hogy kirakják Gyurcsányékat a baloldali vezetéséből az árnyékkormányból árnyékellenzék lett. Jelezte, hogy a fővárosi listán holtverseny van a Fidesz és Tisza párt között, a Momentum pedig még egy ideig túlélhet az önkormányzatokban. Hozzátette: a mostani arculatú Budapesten jónak számít a Fidesz eredménye, de el kell fogadni, hogy a főváros nem kormánypárti.

Szánthó Miklós is leszögezte, hogy Budapest nem jobboldali város és sohasem volt az, Szentkirályi Alexandra visszalépését pedig zseniális húzásnak nevezte, mivel csak így nyílt lehetőség Karácsony Gergely leváltására. Mráz Ágoston Sámuel szerint Karácsony-ellenes többség alakult ki a fővárosban, kerületi szinten pedig a kormánypártok örülhetnek az első kerület visszaszerzésének.

szentkiralyialexandra
Szentkirályi Alexandra
Fotó: Csudai Sándor

Hatalmas munka vár Szentkirályi Alexandrára, hogy a Fidesz Budapest-politikáját megalkossa és a Karácsony Gergellyel szembeni elégedetlenséget becsatornázza 

– húzta alá a Nézőpont Intézet vezetője, majd jelezte, hogy a kormánypártok megnyerték a fővárosi listás választást.

Nem látom, hogy a fővárosban politikai földindulás lett volna, leszámítva azt, hogy a fővárosi közgyűlésben megszűnt Gyurcsányék többsége

– fogalmazott Szánthó Miklós.

Ifj. Lomnici Zoltán a fővárosi helyzet kapcsán elmondta, hogy Vitézy Dávidnak könnyebb lenne a közgyűlési többséget maga mögött tudnia, mint Karácsony Gergelynek. Mráz Ágoston Sámuel úgy vélekedett, hogy ha Magyar Péter kitart azon állítása mellett, hogy nem működik együtt az óbaloldallal, akkor működésképtelenné válik a főváros.

Újra megszűnt az SZDSZ

– Történt egy ellenzékváltás, mert akik eddig a régi baloldalra szavaztak, azok most az új baloldali erőre, a Tisza pártra szavaztak – fogalmazott Szánthó Miklós. Jelezte: a DK-MSZP-Párbeszéd hármasa összeomlott, a Momentum bukásával pedig ismét megszűnt az SZDSZ.

Donáth Anna Cseh Katalin, donáthanna csehkatalin
Megszűnt az SZDSZ
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Fidesz-KDNP-nek a választási eredmény erőt ad, hogy megvédje az ország szuverenitását 

– fogalmazott Békés Márton. Kiemelte, hogy olyan mértékű, történelmi felhatalmazás van 15 éve Orbán Viktor mögött, amivel szemben a baloldal nem tudott sohasem valós alternatívát felmutatni.

Mindent meg fognak tenni, hogy a 2026-os országgyűlési választást befolyásolják, ami most is jól sikerült

– tette hozzá a XXI. Század Intézet igazgatója.

Az összeurópai eredményekről Szánthó Miklós elmondta, hogy a jobboldali blokk a második legerősebb lehet az Európai Parlamentben az Európai Néppárt után. Mráz Ágoston Sámuel jelezte, hogy Németországban és Franciaországban, a leginkább háborúpárti országokban súlyos kudarcot szenvedtek a jelenleg hatalmon lévő pártok.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről