Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Óbudai korrupciós botrány: egyik bűntársa buktathatta le az alpolgármestert?

JÓKÉP! óbuda, korrupció
Vágólapra másolva!
Egy terhelő vallomás vezethetett el Óbuda alpolgármesteréhez, akit minősített vesztegetéssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – tudta meg a Magyar Nemzet. Czeglédy Gergőt és egyik társát néhány napja vették őrizetbe, majd tartóztatták le, de velük együtt a III. kerületet megrázó korrupciós ügynek tíz gyanúsítottja van. Kiss László polgármester is gyanúba keveredhetett, ugyanis az ügy egyik szereplője azt vallotta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett összegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett.
Vágólapra másolva!

Egyre több információ lát napvilágot az óbudai korrupciós botrányról, amelynek szálai több évvel ezelőttre nyúlnak vissza: az ügy hátteréről 2021-ben még Anonymous számolt be több alkalommal. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a „legütősebb” az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint – feltételezhetően – kenőpénzzel számol el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

Fiktív szerződéseket kötöttek

A Magyar Nemzet emlékeztet: a hatóság nyomozni kezdett, az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Három embert közülük letartóztattak, egy személy bűnügyi felügyeletbe került, míg egy társuk szabadlábon védekezhetett. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. 

czeglédygergő
Czeglédy Gergő
Fotó: óbuda.hu

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett összegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították. A Magyar Nemzet az első elfogások után arról írt, hogy a nyomozás akár politikusokig is elérhet, ha bebizonyosodik, hogy részesültek a kenőpénzekből. Minderre pár hónappal később sor is került, hiszen napokkal ezelőtt őrizetbe vették, majd letartóztatták a minősített vesztegetéssel gyanúsított Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy társát, de rajtuk kívül a botránynak összesen már tíz gyanúsítottja van. A KNYF az alpolgármestert azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. 

óbuda, czeglédy gergő
A fiktív számlázás egy része részletezve.
Fotó: PestiSrácok.hu

Egy alku buktathatta le az alpolgármestert?

A Magyar Nemzet információi szerint 

az alpolgármesterhez úgy jutottak el a nyomozó ügyészek, hogy a gyanúsítottak közül valaki megszólalt, és terhelő vallomást tett Czeglédy Gergőre. Mindez nem lenne meglepő, hiszen a nyomozás során bármikor alkut köthetnek a gyanúsítottak kisebb büntetés kiszabása vagy a teljes felelősségre vonástól való mentesülés reményében.

Úgy tudják, hogy az érintettek körében az alpolgármester elfogása után azonnal elterjedt, hogy a még márciusban letartóztatott személyek közül szólalhatott meg valaki a szabadulás reményében. A főügyészség ugyanakkor a nyomozás érdekeire tekintettel nem árulta el lapnak, hogy megszüntették-e bárkinek is a letartóztatását a júliusi határidő lejárta előtt.

kisslászló
Kiss László polgármester
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kiss László polgármesterre is vallott egy érintett

Ami még izgalmasabbá teszi a történetet, hogy a PestiSrácok.hu korábbi információi szerint Kiss László polgármester is gyanúba keveredett. Az ügy egyik szereplője ugyanis azt vallotta, hogy

a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett összegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett. 

Azt persze az ügyészek nyilván vizsgálják, hogy itt egy klasszikus befolyással üzérkedéssel van-e dolguk, azaz Kissre csak hivatkoztak a bűnözők, ám valójában a pénzt ők tették zsebre, vagy pedig korrumpálták a DK-s polgármestert. Amennyiben utóbbi bizonyosodik be, úgy Kiss László is az alpolgármestere sorsára juthat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről