A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Az életveszély elhárítása nem egyszer vagyoni károkozással jár

autófeltörés autó feltörés lopás autólopás
Vágólapra másolva!
Másnak életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély esetén a tulajdonos köteles tűrni, hogy dolgát a veszély megszüntetése céljából a szükséges mértékben igénybe vegyék, felhasználják, vagy abban kárt okozzanak. A tulajdonos kártalanítást csak akkor követelhet, ha az okozott kár nincs arányban a szükséghelyzet mértékével – hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Első ránézésre a kérdés egyszerűnek tűnik, hiszen egy élet megmentése – legyen szó emberről, vagy állatról –, a mérlegelést nem tűrő kérdések kategóriájába tartozik.

Előfordulhat azonban, hogy a gépjármű tulajdonosa tőlünk eltérően nem érezte komolynak a fenyegető veszélyt, és szükségtelennek minősíti a gépjármű erőszakkal történő felnyitását, az ablak betörését, vagy más véleményünk szerint elengedhetetlen cselekményt – fejtette ki dr. Csapó Szandra.

Mit tegyünk hát annak érdekében, hogy a gépjármű tulajdonosának esetleges fellépése esetén ne érvényesíthessen kárigényt velünk szemben? Például, ha az autóban a nyári hőségben bent felejtett gyereket, vagy háziállatot látunk?

Szükséghelyzetben, arányos mértékkel

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni, kivéve, ha úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható, azaz magatartása nem volt felróható.

A fenti előírások egyes eseteit a vonatkozó jogszabály részletesen is felsorolja, és rögzíti, hogy – többek között – nem minősül jogellenesnek a károkozás, ha azt szükséghelyzetben, illetve a fenyegető veszéllyel arányos mértékben okoztuk.

A hatályos jogi előírások a korábban kifejtetteket részletezve kimondják továbbá, hogy másnak életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély esetén a tulajdonos köteles tűrni, hogy dolgát a veszély megszüntetése céljából a szükséges mértékben igénybe vegyék, felhasználják, vagy abban kárt okozzanak.

Ezen esetben a tulajdonos kártalanítást csak akkor követelhet, ha az okozott kár nincs arányban a szükséghelyzet mértékével – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Célszerű megtenni néhány óvintézkedést

Bár a polgári jog szabályai szerint amennyiben a tulajdonos kártérítési, vagy kártalanítási igénnyel kíván élni velünk szemben, abban az esetben őt terheli annak bizonyítása, hogy a kártalanítás, illetve kártérítés feltételei fennállnak, azonban ezen előírás ellenére is célszerű megtennünk néhány óvintézkedést a későbbi problémák elkerülése érdekében.

Amennyiben azt észleljük, hogy egy a gépjárműben felejtett gyermek, vagy kisállat rosszul van, először is kopogtassuk meg a gépjármű ablakát felmérve ezzel a szükséghelyzet súlyosságát, illetve az érintett állapotát – tanácsolta dr. Csapó Szandra.

Amennyiben a reakcióból megállapítható a helyzet azonnali beavatkozást igényel, lehetőség szerint azonnal hívjunk segítséget a járókelők közül, illetve mérjük fel, hogy pontosan milyen úton van lehetőségünk a vészhelyzet leggyorsabb és legkevesebb kárral járó megszüntetésére.

Forrás: Police.hu

Amennyiben sikerült segítséget szereznünk abban az esetben kérjük meg, hogy a sértett személyétől függően mielőbb hívjon mentőt, állatorvost, vagy épp egy állatvédő szervezetet, vagy segítség hiányában magunk hívjuk a fent megnevezett szervezeteket.

Tanúk, fényképek

A közvetlen életveszély elhárítását, illetve a szükséges intézkedések megtételét követően célszerű elkérni valamennyi helyszínen tartózkodó személy – ide értve az eljáró orvos, állatorvos, vagy állatvédő - nevét és elérhetőségét, annak érdekében, hogy a tulajdonos esetleges fellépése esetén tanúként igazolhassák a szükséghelyzet tényét, illetve nagyságát.

A fentieken túlmenően érdemes továbbá néhány fényképfelvételt készíteni az adott cselekménnyel érintett gépjárműről is, figyelemmel arra, hogy ilyen módon az okozott kár nagysága, illetve a szükséghelyzettel való arányossága is bizonyíthatóvá válik.

Amennyiben a fenti lépéseket maradéktalanul megtesszük, abban az esetben egy esetleges velünk szembeni igényérvényesítés során megfelelő bizonyítékok állnak majd rendelkezésünkre annak vonatkozásában, hogy károkozásunk a korábban részletezett, kártérítés, vagy kártalanítás alóli mentességet élvező kategóriába tartozik – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!