A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Indul a visszaszámlálás: minden, amit tudni kell a Cégkapuról (1. rész)

vállalkozás elektronikus ügyintézés Using laptop computer convenience mobility online banking laptop computer BUSINESSMAN mature man one  only only men only mature men one mature man only mature adult wi-fi simplicity commun
Using laptop computer
Vágólapra másolva!
A törvény előírása alapján 2017. augusztus 30-ig minden gazdálkodó szervezet számára kötelező a Cégkapun történő regisztráció. Mivel a jogalkotó a gazdálkodó szervezet kifejezést használja, így a regisztráció többek között kötelező a betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok, alapítványok, egyéni cégek, a helyi önkormányzatok, költségvetési szervek, az egyesületek, köztestületek, külföldi vállalat fióktelepe számára.
Vágólapra másolva!

A Cégkapu azért vezetik be, hogy megkönnyítse a gazdálkodók és az elektronikus ügyintézést biztosító szervek közötti kapcsolatfelvételt, kapcsolattartást, így az eddigi papíralapú kommunikáció elektronikus úton történhet.

A cégkapu a hivatalos szervekkel való elektronikus kapcsolattartást szolgálja, azaz, az interneten keresztül a cégek hivatalos ügyekben dokumentumokat küldhetnek, fogadhatnak.

A Cégkapu megkönnyíti a szervezetek és az elektronikus ügyintézést biztosító szervek közötti kapcsolatfelvételt, hiszen minden kézbesítésre szánt küldemény a gazdálkodó szervezet által igényelt, biztonságos, hiteles tárhelyre érkezik.

A Cégkapu lehetővé teszi, hogy a szervezet minden érdekeltje egy helyen férjen hozzá a szervezet hivatalos levelezéséhez, ezen belül azonban a szervezetnek lehetősége van, hogy az egy „postaládába" érkező küldeményeket jogosultsághoz kösse, és adott küldemény kizárólag a megfelelő jogosultsággal rendelkező munkatársak által váljon elérhetővé.

Ügyfélkapu és Cégkapu

Eddig csak természetes személyeknek volt lehetősége Ügyfélkapu hozzáférést igényelniük, amely viszont jól működött az elmúlt években. A gazdálkodó szervezetek hivatalos képviselői, vagy könyvelői ezen keresztül tölthettek fel dokumentumokat, vagyis ők magánszemélyként, a nekik járó egy Ügyfélkapun keresztül intézhették és intézték is az ügyeket.

Ám a gazdálkodó szervezeteknek most először lesz kötelező az elektronikus ügyintézés. Az Ügyfélkapu – még amennyiben használták is a szervezetek – csak a magánszemélyhez kötődik, a Cégkapu viszont már a gazdálkodó szervezetekhez, amelyek részére széles körben kiterjesztésre kerülő elektronikus ügyintézés és kommunikáció várhatóan lényegesen hatékonyabbá, valamint egyszerűbben követhetővé válik.

A Cégkapu tehát a céges Ügyfélkapu. További összefüggés is van, Ügyfélkapu hozzáférhetőséggel már rendelkezni kell a cégek vezetőinek, mint magánszemélyeknek. A cégképviseletre jogosultnak tehát Ügyfélkapu regisztrációra is szüksége van, ha még nem rendelkezik ilyennel.

Van átmeneti idő, de...

A Cégkapu regisztrációra kötelezettek augusztus 30-ig tudnak kötelezettségüknek eleget tenni a cegkapu.gov.hu oldalon.

A 2017. január 1-jén már létező gazdálkodó szervezetnek augusztus 30-áig létre kell hozniuk és be kell jelenteniük az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségüket a Rendelkezési Nyilvántartásba. Ennek előfeltétele a Cégkapu szolgáltatásra történő regisztráció.

Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier / Altopress/Odilon Dimier

A vonatkozó kormányrendelet alapján a NISZ minden gazdálkodó szervezet számára díjmentesen biztosít elektronikus kapcsolattartásra szolgáló tartós tárhelyet 300 MB méretig. Ettől függetlenül a szolgáltató biztosítja, hogy a küldemények mérettől függetlenül is beérkezzenek a tárhelyre.

Ugyanakkor a jogszabály türelmi időt határoz meg 2017. december 31-ig, büntetésre csak azoknak kell számítaniuk, akik 2018. január 1-jén sem rendelkeznek még érvényes regisztrációval.

2017. december 31-ig nem számíthat szankcióra a bejelentési kötelezettségét időben nem teljesítő gazdálkodó, azonban a türelmi idő lejárta után a mulasztó cégeknek hatósági ellenőrzésre és felügyeleti eljárásra is számítaniuk kell.

Az újonnan alakult gazdálkodó szervezetek a nyilvántartásba vételüket vagy (a nyilvántartásba vételre nem kötelezetteknek) létrehozásukat követő nyolc napon belül kötelesek cégkapus regisztrációt tenni, ám erre a nyilvántartásba vétel előtt is joguk nyílik.

(A Cégkapuval kapcsolatos tudnivalókat ismertető írásunkat hamarosan folytatjuk – a szerk.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!