Vágólapra másolva!
A világ 140 versenyhatóságát tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) éves szakmai konferenciájának minden évben más hatóság ad otthont. A Gazdasági Versenyhivatal – a magyar kormány előzetes támogatásával – jelentkezett a rendezési jogért, és elnyerte azt. A hazai rendezésű versenyjogi világtalálkozó sikerrel zárult. Interjú Rigó Csaba Balázzsal, a Gazdasági Versenyhivatal elnökével.
Vágólapra másolva!

- Egy globális versenyjogi konferencia zárult le nemrég, amelyet Magyarország rendezett. Hogyan jött ez a világesemény hazánkba?

- A világ 140 versenyhatóságát tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) éves szakmai konferenciájának minden évben más hatóság ad otthont. A Gazdasági Versenyhivatal – a magyar kormány előzetes támogatásával – jelentkezett a rendezési jogért, és elnyerte azt.

Hogy a megrendezése mekkora szakmai megtiszteltetésnek számít, arról talán elegendő annyit elmondani: mi az amerikai versenyhatóságtól vettük át a stafétát tavaly, és az idei konferencia zárása után a német kollégáknak adtuk tovább; ők a világ első, illetve negyedik legnagyobb gazdasága.

- Minek köszönhető akkor, hogy Magyarország ilyen mezőnyben elnyerte a rendezés jogát?

- Az állhatatos munkával felépített, nemzetközi szakmai szerepvállalásunknak, melyet az ICN közösség értékelt. Persze kellett hozzá egy kis magyar virtus is. Az ICN-hez való csatlakozása óta a GVH a szervezet különböző munkacsoportjaiban számos, komoly szakmai értékkel bíró tanulmányt, jelentést, ajánlást dolgozott ki. Különösen aktív szerepet vállaltunk a világszervezet Kartell Munkacsoportjában, amelyet sokáig vezettünk közösen az Európai Unió Versenypolitikai Főigazgatóságával.

Külön kiemelném még a nemzetközi szerepvállalásunk kapcsán az OECD-vel közösen működtetett Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ tevékenységét (csak három ilyen központ van a világon), melynek révén Magyarország és a GVH régóta vezető szerepet játszik a közép- és kelet-európai régióban a gazdasági fejlesztésben való részvétel és technikai segítségnyújtás terén. E mellett elkötelezettek vagyunk a nyugat- balkáni térség Európai Unióhoz csatlakozni vágyó országainak adott segítségnyújtásban is.

- Mennyire bizonyult nehéz feladatnak egy világszintű fórum megszervezésre?

- A szervezés nehézségét az adta, hogy amikor elnyertük a rendezést 2019 nyarán, még senki nem számított a COVID-19 járványra. Időközben kitört a járvány, majd több hullámban érkezett. Amikor már úgy tűnt, hogy teljesen visszahúzódott és megszabadultunk tőle, újra és újra visszatért, hogy még erősebben szedje az áldozatait világszerte. Így nagyfokú kiszámíthatatlansághoz kellett alkalmazkodnunk.

Folyamatosan egyeztettem az ICN irányító testületével – melyet Andreas Mundt úr, a német versenyhatóság elnöke vezet. Az idei év első felében mindenképp döntenünk kellett. 2021 tavaszát írtuk, amikor lehetett látni, hogy az oltakozás nem minden országban halad olyan jó ütemben, mint Magyarországon. Előre jelezhető volt az őszi járványhullám, amelyre egyes országokban ismételten utazási korlátozásokkal reagálnak, így a nemzetközi szervezet több tagállamának szakértői nem tudtak volna egyenlő esélyekkel eljönni Budapestre.

Így közösen arra jutottunk, hogy a konferencia inkább online formában kerüljön megrendezésre. A váltás végül helyes döntésnek bizonyult, ugyanis 1768 fő regisztrált az online eseményre, míg a korábbi személyes konferenciákon 550-600 fő között mozgott a részvétel. A virtuális térben így a korábbi konferenciákhoz képest jóval nagyobb létszámban kapcsolódhattak be a szakmai előadások és diskurzusok követésébe a versenyjogi szakemberek, versenyhatósági szakértők, ügyvédek, bírók, egyetemi tudósok a világ bármely részéről.

- Így viszont kevesebb helye maradt a személyes kapcsolatépítésnek.

- Ez igaz. Az online konferencia nem tudja pótolni száz százalékban a jelenléti rendezvények hangulatát. Ezt a részét természetesen sajnálom picit, de az egyenlő részvételi lehetőséget tartottuk elsődlegesnek, hiszen e nélkül féloldalas lett volna a tudás- és tapasztalat megosztás. Virtuális formában is igyekeztünk gondoskodni a résztvevők közötti kötetlen társalgásról, egy online kávéházat működtettünk, amely minden résztvevő számára nyitva állt az egymással folytatott, akár csoportos beszélgetésekre.

A szakmai program végeztével - csakúgy, mint a rendezvény szüneteiben - a résztvevők emellett kötetlen, online kulturális programokon ismerhették meg Magyarország értékeit, kulturális és természeti szépségeit, amelyet nagyon fontosnak tartok.

- A szakmai résszel kapcsolatban említette, hogy nagy érdeklődés követte. Sikerült eleget tenni az elvárásoknak?

- Egyértelműen. Több mint 100, kiváló és elismert előadó gazdagította a szakmai programot a három nap alatt. A konferencia panelbeszélgetésein számos, a gazdaságunkat és jövőnket formáló témát előtérbe helyeztek a szakemberek. Ilyen volt például a nemzetközi együttműködési lehetőségek, a határokon átnyúló kartellek elleni küzdelem, a válságkartellek ügye, a fogyasztóvédelem és adatkezelés összefüggései, a digitális korszak kihívásai, vagy éppen az új vizsgálati stratégiák.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke Forrás: Gazdasági Versenyhivatal

Ezen a konferencián mutattam be először a GVH környezeti fenntarthatóság és a versenyjog kölcsönhatásait vizsgáló, jelenleg úttörőnek számító nemzetközi felmérését is. Bízom benne, hogy ezzel a munkával végképp felkerült a magyar nemzeti hatóság a világ versenyjogi térképre.

Mivel a Nemzetközi Versenyhálózat az idén ünnepli 20. jubileumát, a budapesti konferencia keretében vitatta meg a következő évtized nemzetközi versenyhatósági együttműködésének irányait és lehetőségeit is.

- Érkeztek visszajelzések a konferenciával kapcsolatban?

- Természetesen. A konferencia után közvetlenül ICN Irányítótestületi ülés kezdődött, ahol megköszöntem a rendezés lehetőségét és részletesen számot adtam napi bontásban a résztvevők számáról. Mundt úr és más hatóságok elnökei gratuláltak az eredményes konferenciához és méltatták a magyar kollégák hozzájárulását. Bőségesen kapunk köszönő leveleket is a világ minden tájáról, de még várunk további véleményeket, mert a konferencia záróbeszédében arra biztattam a résztvevőket, hogy töltsék ki az értékelő kérdőíveket.

- Milyen volt a technika?

- Az online konferencia technikai támogatását magyar cégre és szakemberekre bíztuk egy nyilvánosan meghirdetett beszerzési eljárás után. A rendszer kiválóan és problémamentesen vizsgázott. A terhelés optimális elosztását három szerver egy európai, egy amerikai és egy ázsiai biztosította.

- Mennyit sikerült megmutatni hazánk nevezetességeiből?

- Külön öröm, hogy többen is említették a szünetekben vetített csodálatos magyarországi helyszíneket, így sikerült kedvet csinálnunk ahhoz, hogy személyesen is meglátogassák majd Magyarországot. Köszönet illeti a Magyar Turisztikai Ügynökséget, amiért elláttak minket országimázs videókkal. A szakmai programokat követően pedig bemutattunk néhány produkciót hazánk kulturális kincseiből.

Ezúton is szeretném megköszönni Magyarország kormányának, hogy biztosította a konferencia megrendezéséhez szükséges anyagi fedezetet. A konferencia plenáris részei visszanézhetőek a rendezvény honlapján: https://icn2021budapest.hu/site/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről