A magyar cukrászok a XIX. század elején kezdtek el szaloncukorkészítéssel foglalkozni, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek döntő részét pedig még mindig hazánkban gyártják. Évtizedekkel ezelőtt még csak fondant-alapú (elkrémesített cukor) termékkel találkozhattunk az üzletek polcain, amelyeknek az akkori technológiai és alapanyag-ellátási problémák miatt már hónapokkal az ünnepek előtt megkezdték a gyártását.
A szaloncukrot kandírozták (cukorszirupba mártás) ezzel biztosítva a szaloncukor karácsonyig történő eltarthatóságát; az eljárás során a cukor rövid időn belül kőkeménnyé szilárdult. Napjainkban már modern technológiával, frissen készített és kiváló minőségű alapanyagokból gyártott termékek közül választhatunk: a legtöbbet a zselésből, a vajkaramellásból, a marcipánosból és a kókuszosból vásárolunk, családonként évente megközelítőleg 2 kg-ot.