Vágólapra másolva!
A két ünnep között nem igazán vágyunk nehéz fogásokra, a töltött káposzta és a sült húsok után kell a pihenés a gyomornak. Kímélő és vitamindús ételeket készíthetünk például csírákból. Ráadásul a csíráztatás nagyon egyszerű, csak néhány apróságra kell figyelni, ehhez adunk tippeket.
Vágólapra másolva!

Tavaly véletlenül kimaradt egy kis lencse, amikor az újévi főzeléket főztem. A megmosott lencsét a konyhapulton hagytam egy tányérban és el is feledkeztem róla, csak harmadnap tűnt fel, amikor nagy meglepetésemre kicsírázott. Olyan finom volt, hogy egy kis olívaolajjal és citromlével elkeverve azonnal elfogyott. Ennyire egyszerű a csíráztatás: kis odafigyeléssel magas vitamin-és tápértékű, egészséges csemegét kapunk, ami télen nagy kincs. A csíra tökéletes választás, ha az ünnepi menü után pihentetnénk a gyomrunkat.

A csíráknak magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk, emiatt fontos, értékes és finom tápanyagforrást jelentenek. A karácsonyi töltött káposzta és az újévi malacsült közé beiktatva ideális, vitamindús könnyű étel. A csíráztatással kapcsolatos tudnivalókért a Tudatos Vásárlók Egyesületéhez fordultunk.

A bolti csíra szakértők véleménye szerint a közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába tartozik, mivel a csírák előállítási technológiája nemcsak a csírák, hanem a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideális. Ezért különösen ajánlott otthon csíráztatni. Ehhez beszerezhetünk egy spéci csíráztatótálat (kapható agyag és műanyag is), de megteszi egy befőttesüveg, vagy egy lapos tál és egy szűrő is.

Fontos, hogy csak csíráztatásra szánt, lehetőleg bio magokat használjunk fel, mert ezek a vetőmagokkal ellentétben nem tartalmaznak vegyszereket, illetve vegyszermaradékokat. Csíráztathatunk gabonaféléket, hüvelyeseket, olajos magvakat és füveket, fűszernövényeket is. Mindegyiknek másféle jótékony hatása van.

A csíráztatás menete egyszerű. A magvakat folyó víz alatt öblítsük le, majd 12 órára áztassuk be. Fél nap után a magokról öntsük le a vizet és tegyük őket csíráztató- tálba, vagy üvegbe, esetleg szűrővel kibélelt lapos tálba. Az edényt állítsuk fényre (de nem tűző napra) és naponta kétszer, langyos vízzel öblítsük le őket. Alaposan csöpögtessük le, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak. Négy-öt nap elteltével kicsíráznak, ekkor a friss csírát azonnal fogyasszuk el mert vitamin és ásványianyag-tartalma ebben az időszakban a legmagasabb. Ne főzzük vagy süssük, keverjük inkább salátába, szendvicsbe!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!