Vágólapra másolva!
Itt a madáretető-szezon, készíthetjük a magvakat, almát, szalonnát! Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a Magyar Madártani Egyesület segítségével.
Vágólapra másolva!

Szombaton Madárkarácsony lesz Réhelyen, a Körös-Maros Nemzeti Park területén fekvő faluban. A kissé talányos elnevezés egy remek ismeretterjesztő programot takar, a Manófalva Oktatási Alapítvány iskolájában mindent megtudhatunk a téli madáretetésről, a téli madárfajokról és készíthetünk madárkalácsot is. Ehhez kapcsolódva mi is adunk tippeket madáretetéshez, a Magyar Madártani Egyesület útmutatását felhasználva. Az Egyesület egyébként Madárbarát kert néven programot is indított, amelyhez bárki csatlakozhat.

A madáretetést akár már késő ősszel is elkezdhetjük, magok kiszórásával, vagy egy-egy alma fellógatásával, de decembertől, az első fagyok és a hó beköszöntével már indulhat az igazi etetés. Tehát ha eddig nem tettünk ki madáretetőt, itt az idő! Viszont ha az etetőnk már kint van a kertben vagy az erkélyen, folyamatosan gondoskodjunk a táplálékról, hiszen a jót a madarak is gyorsan megszokják: évről-évre messziről is visszatérnek telelni, ám ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, a madarak éhen maradnak. Az etetőket kora tavaszig hagyjuk a kertben vagy az erkélyen.

Forrás: MTI/Komka Péter

A legfontosabb kérdés, hogy mivel etessünk. A MME három típusba sorolja az étkeket, ezek mindegyikéből biztosítsunk megfelelő porciót: olajos magvak (például napraforgó, köles, dió), állati zsiradék (szalonna, amely semmiképpen ne legyen sós vagy füstölt, vaj vagy lágy sajt) és gyümölcs (leginkább alma). Vásárolhatunk készen úgynevezett cinkegolyókat is, de ezt kitűnően helyettesítheti például egy tömb vaj (vagy faggyú), amelybe magokat szórunk. Emellett ínyenceknek szóló tippeket is találunk, hiszen a rigók és a rovarevők főtt rizsből, tésztából, és zöldségekből is szívesen falatoznak. A legfontosabb viszont, hogy soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, vagy a madarak pusztulását okozhatják!

Többféle madáretető-típus létezik, kirakhatunk talajetetőt, tálcás etetőt (például egy virágalátét is megteszi), klasszikus dúcetetőt, vagy fellógatható etetőt is. Saját kezűleg is készíthetünk madáretetőt és nem csak úgy, ha nekiállunk falécekből barkácsolni. Akár egy krumplis hálóból is remek madáretető válhat, ha megtömjük finom magvakkal.

Fontos, hogy ne csak a táplálékról, hanem a folyadékról is gondoskodjunk (a virágalátét itatónak is alkalmas), és ha tehetjük, helyezzünk el madárodút is az eledel közelében. Ezzel főként az énekesmadaraknak kedvezünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!