Ez a fűszeres, különleges, vodkával bélelt ital úgy őrzi meg alkoholtartalmát, hogy az összetevők főzése után, a már kész alapot töltjük fel vodkával - ezt a trükköt is elolvashatod az alábbi receptben.
Hozzávalók:
30 dkg kristálycukor
2 evőkanál hideg víz
1 liter forró víz
1 rúd fahéj
10 db egész feketebors
20 db háromszínű egész bors ( fehér, piros, fekete vegyesen)
fél vaníliarúd
3 csipet őrölt szerecsendió
3 csipet őrölt szegfűszeg
3 dl méz
1 db narancs héja tisztítva és felszeletelve
3,5 dl vodka
Elkészítés:
Vegyél elő egy fazekat, öntsd bele a cukrot, két evőkanál vízzel keverd össze, melegítsd, míg a cukor felolvad. Ha kész, öntsd hozzá a forró vizet, és add hozzá a fűszereket: a három színű borsot, a feketeborsot, a szerecsendiót és a szegfűszeget, majd a vaníliarudat. Főzd 5 percig, utána add hozzá a mézet és a narancshéjat. Alaposan keverd össze, és főzd addig, amíg a méz teljesen elvegyül a folyadékkal. A végén öntsd hozzá a vodkát, és keverd össze.
Kis aperitifes poharakban, forrón kínáld.
Erdélyi Mónika adventi tippje december 23-ra:
Karácsonyi sütemények a világban
"A franciák karácsonykor kedvelik a "fatörzs" nevű süteményt, de a cukrozott gesztenye és a csokoládé is kedvelt téli édesség. AZ angolok és az írek a karácsonyi pulyka után kedvelik a "plum pudding"-ot, vagyis egyfajta fűszeres, mazsolás süteményt leöntve valamilyen finom likőrrel, többnyire brandy-vel. A spanyolok jellegzetes ünnepi édessége a "touron", amely nugát alapú, mandulával és mogyoróval készül. Az olaszok a "panettone"-t részesítik előnyben karácsonykor, ami cukrozott gyümölccsel, mazsolával készült kuglófféle sütemény. A görögök karácsonyi kedvence pedig a "kourabiedes2, egy gyümölccsel, dióval készülő piskóta. Bármelyiket kipróbálhatjuk, hogy ezzel is gazdagítsuk a karácsonyi ételválasztékot!"