Egyesek már akkor megvették, amikor októberben megjelentek a boltok polcain. Gondolták, nem baj, ha időben letudják, eláll karácsonyig. Azonban gyarló az ember:
csak egy szemet csennek, aztán még egyet, a végén meg hopp, üres a zacsi.
A második tétel ugyanígy fogy el – a vége szinte mindig az, hogy az utolsó héten a legnagyobb tülekedésben újra ott állnak a polcoknál, és találgatnak, na, melyiket vigyék haza?
Annak ellenére, hogy egyre változatosabb a kínálat, a legtöbben még mindig a zseléseket veszik. Körbejártuk a boltokat, mi is bevásároltunk, majd jöhetett a kétkedéssel teli kóstolás –
létezik egyáltalán finom, vagy csupa túl édes, jellegtelen verzió kerül idén is a fára?
Elsőre azt hittük, nagyobb lesz a választék, de a kókuszos és gesztenyés és mindenféle újfajta verziók megszaporodása mintha egy kicsit háttérbe szorította volna a nagy klasszikust. A felállás viszont örök: kinn a csoki, benn a zselé – ettől csak a Haribo tér el, nem adta fel elveit, továbbra sem használ plusz köpenyt a zselétömb körül.
Már régóta tudjuk: figyelni kell, hogy igazi csokoládé, ne pedig bevonó legyen rajta – most csak egyet találtunk az utóbbiból, a Bella márkájút az Aldiban.
Zselés szaloncukor házilag
Ha elégedetlen a bolti áruval, még elkészítheti saját maga - kicisvel több munka van benne, de garantáltan százszor finomabb lesz.
Alapanyagok:
2 dl száz százalékos gyümölcslé
egy csomag (6 lap) zselatin
ízlés szerint cukor (nálunk csak 1 kanálnyi került ebbe a mennyiségbe)
Fogok egy hagyományos jégkockatartót, vagy ha olyanom nincs, egy sima szögletes műanyag dobozt.
A zselatin lapokat annyi hideg vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. A gyümölcslevet felforralom a cukorral. Félrehúzom a lángról. A felpuhult zseltainból kifacsarom a vizet, és belekeverem a meleg gyümölcslébe.
Alaposan elkeverem, ne maradjanak benne kis zselédarabok. Az így kapott egyveleget a jégkockatartóba öntöm és hagyom megdermedni. A legjobb szobahőmérsékleten kivárni, mert ha hideg, macerásabb bevonni csokoládéval.
Az Origo Gasztro további házi szaloncukor receptjeit itt találják.
Nem volt egyszerű a választás. Sajnos általánosan jellemző, hogy mind túl édes, a gyümölcsösségnek pedig az égvilágon semmi köze a valóságos ízekhez. Visszafogottsága miatt
a tesztet a csoki nélkül csalogató Haribo nyerte meg
– senki nem hiányolta róla a barna réteget.
A második helyen a Choco Garden végzett, míg a bronzérem a Szívből csokié, bár ez már nagyon megosztotta a társaságot. A kedveltségi szavazás vesztese az aldis Bella lett.
Kíváncsi a részletekre? Lapozzon!