Az ünnepek alatt mondhatni több ismerős fordul meg otthonunkban, mint az év többi napján összesen. A vendégek fogadása akár stresszes is lehet egyesek számára, hiszen ilyenkor az ember a legjobb formáját akarja hozni. Nos, ezekkel a házi készítésű likőrökkel egészen biztosan elvarázsolja a rokonságot. Csak azt kell tudnunk, ki mit szeret és már nyert ügyünk van. Ráadásul olcsóbb és finomabb is lehet a házi likőr, mint a boltban megvásárolt változat.
Többféle verzióban készíthetjük; választhatjuk a klasszikus tojáslikőrt, de lehet csokis, mézeskalácsos, kávés, vagy egy házilag elkészített ír krémlikőr.
Karácsony előtt néhány héttel már érdemes elkezdeni elkészíteni, hiszen a legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha minimum egy hétig pihentetjük a hűtőben.
Keverjük össze a tejet a tejszínnel, a félbevágott vaníliarúddal és 100g porcukorral. Ezek után nincs más dolgunk, mint felforralni a keveréket, majd félretenni.
Tegyük bele egy tálba a tojások sárgáját és keverjük ki a maradék (150g) porcukorral. A félretett forró tejet vékony sugárban, lassan, folyamatos keverés mellett keverjük a tojássárgájához. Ezzel a technikával elérjük, hogy a tojássárgája ne főjön meg, viszont a forró tejjel pasztörizáljuk a tojást, így biztonságos lesz a fogyasztása.
Ezután nincs más dolgunk, mint hagyni egy picit hűlni a masszát, majd hozzáönteni a 2,5 dl rumot és már palackozhatjuk is.
Ha unalmasnak tartja a klasszikus tojáslikőrt, vagy tudja, hogy ismerőse imádja a csokoládét, akkor a csokilikőr lehet a megfelelő választás.
Hozzávalók:
Első lépésként készítsünk szirupot a vízből és a cukorból. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ezután a keveréket adjuk a cukorsziruphoz és alaposan keverjük össze. Ehhez keverjük utána a tiszta szeszt és ezzel el is készült a házi csokoládélikőr.
Miután elkészült a likőr, pár napig érleljük és még 1-2 hétig állni hagyjuk, időnként összerázzuk.
Nincs karácsony mézeskalács nélkül, elég csak az illatát megérezni és máris felgyullad bennünk a fény, mint karácsonyfán az égősor. Bizony.
Hozzávalók:
Vízgőz fölött olvasszuk fel a nugátkrémet, keverjük bele a mézeskalács fűszerkeveréket és a tejszínt, majd hagyjuk kihűlni. Ezután adjuk hozzá az alkoholt sűrű keverés közben. Ha szükséges, szűrjük le. Legalább 1 napig pihentessük a hűtőben a keveréket, utána már mehet is a díszes palackba.
A kávélikőr kifejezetten jó választás lehet a soha meg nem álló ismerőseinknek, különösképp, ha szereti a kávét és koffein nélkül el sem tudná képzelni a napját. Ezt a likőrt ahány ház, annyi féle módon lehet elkészíteni, mi most mutatunk egy könnyű, gyors receptet.
Hozzávalók:
A cukrot a vízzel és a vaníliával főzzük sűrű sziruppá. Ezután még forrón keverjük hozzá a lefőzött feketekávét és állandóan keverés mellett adjuk hozzá a rumot. Az egészet keverjük még egyszer jól össze. 10-15 napig hagyjuk a hűtőben pihenni.
Kifinomultabb ismerőseink biztosan értékelik, ha egy igazi ír krémlikőrrel várjuk őket. Nem bonyolultabb, mint a többi.
Hozzávalók:
A tejszínt melegítsük forráspontig, majd tegyük félre. A cukrot karamellizáljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés közben öntsük hozzá a forró tejszínt. Ezután vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a sűrített tejet, valamint a többi hozzávalót. Az így elkészült likőrt néhány napra tegyük hűtőbe.