A rokonlátogatás is hozzátartozik az ünnepekhez. A téli hidegben nincs is jobb annál, ha teával és aprósüteménnyel várnak a szeretteink. Ezekkel a gyorsan elkészíthető aprósüteményekkel garantáltan sikert arat majd a rokonok, barátok körében.
A hókiflit mindenki szereti, igazi karácsonyi aprósütemény, mennyei ízekkel. Lehet sima, de megtölthetjük lekvárral is. Érdemes karácsony előtt már akár egy héttel elkészíteni, mivel ennek a süteménynek jót tesz, ha áll még egy darabig.
Hozzávalók:
A lisztet, a vajat, a zsírt, a tojást, a tejfölt és a porcukrot jól összegyúrjuk. Az élesztőt a pici cukorral kevés tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a masszához. Legalább fél órát kelesztjük. Ha megdagadt, nagyjából diónyi méretű darabokra osztjuk. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd 8 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. Ekkor mehet rá a töltelék, összetekerjük, és tepsibe tesszük. 200 fokos sütőben sütjük világosra. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
A linzer is azon aprósütemények közé tartozik, amelyet ha sütés után még legalább egy napig állni hagyunk, akkor csak még finomabb és omlósabb lesz. Itt nyugodtan lehet kreatív az ember, szinte bármilyen formájú lehet a linzerünk. Lehet karácsonyfa, csillag, virág, vagy amilyet szeretnénk.
Hozzávalók:
Keverjük össze a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat, majd adjuk hozzá a megpuhult vajat és a tojássárgát és az egészet dolgozzuk össze. A tésztát fóliába csomagolva pihentessük egy órát a hűtőben. Az egy óra elteltével a tésztából vágjunk le egy darabot, - a maradékot addig is tegyük vissza a hűtőbe - és porcukorral hintett deszkán nyújtsuk vékonyra. Linzerszaggatóval szúrjuk ki és helyezzük a sütőpapírra. Készítsük el a maradék adag tésztát is, de ezt már úgy, hogy a közepe lyukas maradjon - bármilyen formájú lehet - hogy látszódjon a lekvár.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig.
A lyukas és a teli sütiket baracklekvárral ragasszuk össze, majd tegyünk még egy kis lekvárt a lyukakba. Végül szórjunk vaníliás porcukrot a tetejére.
Nincs olyan ember szinte, aki ne készített volna gyerekkorában mézeskalácsot, vagy az iskolában, vagy otthon. Hajlamosak vagyunk azonban felnőttként megfeledkezni róla, pedig ennél karácsonyibb aprósütemény nem igen van. A kreativitásnak itt sem szab határt semmi, emiatt az elkészítési ideje is azon múlik, ki mit szeretne viszontlátni a sütiken.
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a mázhoz:
Keverjük össze alaposan a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket egy tálban. Tegyünk bele egy egész tojást és két sárgáját, a maradék tojásfehérjét pedig tegyük félre a mázhoz. A puha margarint is adjuk a tésztához, majd a felmelegített mézet. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. A tészta akkor tökéletes, ha már elválik az edény falától. Hagyjuk pihenni.
A pihentetés után osszuk több részre a tésztát, majd egyenként nyújtsuk ki nagyjából fél cm vastagságúra. Szaggassuk ki belőle a formákat és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, de ne szorosan, mert sülés közben még nő a méretük. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük pár percig, amíg egyenletesen aranybarna nem lesz. A mézeskalács akkor lesz szép fényes, ha a sütést követően tojásfehérjével bekenjük.
A díszítő fehér mázhoz a megmaradt tojásfehérjét félig verjük fel egy robotgéppel, majd apánként adjuk hozzá a 30 dkg porcukrot. Addig verjük fel a tojásfehérjét a porcukorral, amíg kemény, csillogó habot nem kapunk. Tetszés szerint írhatunk ezután a mézeskalácsokra.
A kókuszgolyó előnye, hogy szinte minden gyerek szereti, nem kell sütni és nagyon hamar elkészül. Ízlés szerint tölthetjük is meggybefőttel.
Hozzávalók:
Daráljuk le a háztartási kekszet, majd a meggybefőtt kivételével a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk meg a tésztát. A meggybefőttet szűrjük le. Picit vizezzük be a kezünket és csípjünk le a tésztából nagyjából 5 dkg-os darabokat. Ezeknek a közepét bemélyítjük, ide helyezzük a meggyet, majd ezután formáljuk golyóvá. A végén kókuszreszelékbe forgassuk meg a golyókat. Tálalás előtt hűtőben pihentessük legalább egy órát.
Habkönnyű sütemény, ahogy beleharapunk, szinte arcba csap minket a gyerekkorunk. Ízeiben maximálisan hozza azt, amit egy karácsonyi süteménynek hoznia kell.
Hozzávalók:
Keverjük habosra a tojásokat a cukorral. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a narancs lereszelt héját, a fűszereket, a szódabikarbónát és a felmelegített mézet. Gyúrjuk alaposan össze, ez lesz a tésztánk. Tegyük hűvös helyre legalább egy éjszakára. A pihentetés után a tésztából csípjünk le kisebb darabokat és formáljunk belőle golyókat. Kenjük ki és lisztezzük meg a sütőlapot, a golyókat erre ráhelyezve süssük meg 180 fokon előmelegített sütőben néhány percig.
A máz elkészítéséhez a tojásfehérjéket gőz fölött alaposan keverjük ki a porcukorral. A még forró puszedliket ebbe a mázba forgatjuk.