Vendégváró aprósütemények az ünnepekre

karácsonyi sütemény, linzer
Vágólapra másolva!
Sorban jönnek a rokonok látogatóba az ünnepek alatt? Nem tudja, mivel lepje meg őket? Ezekkel az aprósüteményekkel könnyen felkészülhet a vendégseregre.
Vágólapra másolva!

A rokonlátogatás is hozzátartozik az ünnepekhez. A téli hidegben nincs is jobb annál, ha teával és aprósüteménnyel várnak a szeretteink. Ezekkel a gyorsan elkészíthető aprósüteményekkel garantáltan sikert arat majd a rokonok, barátok körében.

Az aprósüteményeknek minden vendég örül. Forrás: Dreamstime

Vaníliás kifli - lekvárral, vagy csak simán

A hókiflit mindenki szereti, igazi karácsonyi aprósütemény, mennyei ízekkel. Lehet sima, de megtölthetjük lekvárral is. Érdemes karácsony előtt már akár egy héttel elkészíteni, mivel ennek a süteménynek jót tesz, ha áll még egy darabig.

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg zsír
  • 60 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1tk cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg élesztő
  • lekvár/dzsem tölteléknek
A vaníliás kifli nagyon könnyen elkészíthető Forrás: Dreamstime

A lisztet, a vajat, a zsírt, a tojást, a tejfölt és a porcukrot jól összegyúrjuk. Az élesztőt a pici cukorral kevés tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a masszához. Legalább fél órát kelesztjük. Ha megdagadt, nagyjából diónyi méretű darabokra osztjuk. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd 8 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. Ekkor mehet rá a töltelék, összetekerjük, és tepsibe tesszük. 200 fokos sütőben sütjük világosra. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.

Omlós, puha linzer

A linzer is azon aprósütemények közé tartozik, amelyet ha sütés után még legalább egy napig állni hagyunk, akkor csak még finomabb és omlósabb lesz. Itt nyugodtan lehet kreatív az ember, szinte bármilyen formájú lehet a linzerünk. Lehet karácsonyfa, csillag, virág, vagy amilyet szeretnénk.

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj (puha)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom héja
  • 1 tk sütőpor
  • lekvár/dzsem (barack, meggy, stb.)
A linzer igazi karácsonyi aprósütemény Forrás: Dreamstime

Keverjük össze a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat, majd adjuk hozzá a megpuhult vajat és a tojássárgát és az egészet dolgozzuk össze. A tésztát fóliába csomagolva pihentessük egy órát a hűtőben. Az egy óra elteltével a tésztából vágjunk le egy darabot, - a maradékot addig is tegyük vissza a hűtőbe - és porcukorral hintett deszkán nyújtsuk vékonyra. Linzerszaggatóval szúrjuk ki és helyezzük a sütőpapírra. Készítsük el a maradék adag tésztát is, de ezt már úgy, hogy a közepe lyukas maradjon - bármilyen formájú lehet - hogy látszódjon a lekvár.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig.
A lyukas és a teli sütiket baracklekvárral ragasszuk össze, majd tegyünk még egy kis lekvárt a lyukakba. Végül szórjunk vaníliás porcukrot a tetejére.

Mézeskalács

Nincs olyan ember szinte, aki ne készített volna gyerekkorában mézeskalácsot, vagy az iskolában, vagy otthon. Hajlamosak vagyunk azonban felnőttként megfeledkezni róla, pedig ennél karácsonyibb aprósütemény nem igen van. A kreativitásnak itt sem szab határt semmi, emiatt az elkészítési ideje is azon múlik, ki mit szeretne viszontlátni a sütiken.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 25 dkg méz
  • 3 tojás (egy egész és két sárgája)
  • 30 dkg margarin
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 dkg fahéj
  • 1 dkg őrölt szegfűszeg
  • 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék

Hozzávalók a mázhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
Egy jó mézeskalácsnak senki nem tud ellenállni és a karácsonyfára is kíváló dísz lehet. Forrás: Dreamstime

Keverjük össze alaposan a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket egy tálban. Tegyünk bele egy egész tojást és két sárgáját, a maradék tojásfehérjét pedig tegyük félre a mázhoz. A puha margarint is adjuk a tésztához, majd a felmelegített mézet. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. A tészta akkor tökéletes, ha már elválik az edény falától. Hagyjuk pihenni.
A pihentetés után osszuk több részre a tésztát, majd egyenként nyújtsuk ki nagyjából fél cm vastagságúra. Szaggassuk ki belőle a formákat és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, de ne szorosan, mert sülés közben még nő a méretük. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük pár percig, amíg egyenletesen aranybarna nem lesz. A mézeskalács akkor lesz szép fényes, ha a sütést követően tojásfehérjével bekenjük.
A díszítő fehér mázhoz a megmaradt tojásfehérjét félig verjük fel egy robotgéppel, majd apánként adjuk hozzá a 30 dkg porcukrot. Addig verjük fel a tojásfehérjét a porcukorral, amíg kemény, csillogó habot nem kapunk. Tetszés szerint írhatunk ezután a mézeskalácsokra.

Kókuszgolyó

A kókuszgolyó előnye, hogy szinte minden gyerek szereti, nem kell sütni és nagyon hamar elkészül. Ízlés szerint tölthetjük is meggybefőttel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg háztartási keksz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 4 evőkanál kakaó
  • 1 mk rumaroma (barna)
  • 20 dkg meggylekvár
  • 1 ek citromlé
  • 10 dkg meggybefőtt
  • kókuszreszelék
Kókuszgolyó: egyszerű és finom. Forrás: Dreamstime

Daráljuk le a háztartási kekszet, majd a meggybefőtt kivételével a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk meg a tésztát. A meggybefőttet szűrjük le. Picit vizezzük be a kezünket és csípjünk le a tésztából nagyjából 5 dkg-os darabokat. Ezeknek a közepét bemélyítjük, ide helyezzük a meggyet, majd ezután formáljuk golyóvá. A végén kókuszreszelékbe forgassuk meg a golyókat. Tálalás előtt hűtőben pihentessük legalább egy órát.

Mézes puszedli

Habkönnyű sütemény, ahogy beleharapunk, szinte arcba csap minket a gyerekkorunk. Ízeiben maximálisan hozza azt, amit egy karácsonyi süteménynek hoznia kell.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál tejföl
  • 25 dkg méz
  • 1 narancs
  • 5 dkg vaj (puha)
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt kardamom
  • 1 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 2 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
Puszedli Forrás: Dreamstime

Keverjük habosra a tojásokat a cukorral. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a narancs lereszelt héját, a fűszereket, a szódabikarbónát és a felmelegített mézet. Gyúrjuk alaposan össze, ez lesz a tésztánk. Tegyük hűvös helyre legalább egy éjszakára. A pihentetés után a tésztából csípjünk le kisebb darabokat és formáljunk belőle golyókat. Kenjük ki és lisztezzük meg a sütőlapot, a golyókat erre ráhelyezve süssük meg 180 fokon előmelegített sütőben néhány percig.
A máz elkészítéséhez a tojásfehérjéket gőz fölött alaposan keverjük ki a porcukorral. A még forró puszedliket ebbe a mázba forgatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!