Technológiai kitekintés (2.) - Fókusz: Zöld IT

Vágólapra másolva!
A "zöld IT" tématerület minden olyan információs-kommunikációs technológiai fejlesztést magába foglal, amely a környezet valamilyenfajta terhelését, illetve ennek káros hatásait hivatott közvetlen (szennyezés-kibocsátás csökkentése pl. energiatakarékossággal) vagy közvetett módon (pl. figyelemfelhívás stb.) mérsékelni. A Technológiai Kitekintés e tematikus fejezetében a Mobilitás és Multimédia Klaszter tagjainak kompetenciaterületéhez kapcsolható "zöld" technológiai újdonságok kerülnek bemutatásra. A 2008. májusában napvilágot látott, jelentős visszhangot kapott újdonságok e téren az alábbiak:
Vágólapra másolva!

Napelemes hordozható készülékek

A környezetvédelmi szakemberek többsége a jövőbeli energiaellátás biztonságát a megújuló energiaforrások fokozott kihasználásában látják. A jelek szerint a megújuló energiaforrások a hordozható elektronikus készülékek közvetlen energiaellátásában is szerepet kaphatnak a jövőben - az Apple nemrég felfedte terveit arra vonatkozóan, hogy a jövőben több eszközének (pl. iPod, mobiltelefon, laptop) energiaellátását napelemekkel is kívánja majd biztosítani. A közelmúltban szabadalmi kérelmet is benyújtott ennek érdekében. Tervei szerint a készülékek teljes felületét, még a transzparens kijelzőket is, napcellák borítanák.

Forrás: http://www.engadget.com/2008/05/26/apple-files-patent-for-solar-cells-on-portable-devices

Kisebb energiaigényű, emlékezőképes chipek

A jelentős környezeti terhelést eredményező áramtermelés mérséklésében az info-kommunikációs eszközök energiafogyasztásának mérséklése jelentős csökkenést hozhat a jövőben. Egy fontos, ehhez kapcsolódó felfedezést hoztak a közelmúltban a Hewlett-Packard kutatói: olyan új áramköri elemet ("memristor") fedeztek fel, mely a korábbi hipotéziseknek megfelelően lehetővé teszik, hogy az áramkörök képesek legyenek a memóriát akkor is tárolni, ha nincs energiaellátásuk. A felfedezés reményeik szerint olyan memória chipekhez fog vezetni, amelyek, miközben több adat tárolására képesek és az energiaellátás ("konnektorból való kihúzás") után is megőrzik az adatokat, sokkal kevesebb energiát használnak fel, mint napjaink számítógépeiben és digitális eszközeiben található chipek. Ennek köszönhetően jelentősen csökkenhet a számítógépek, mobiltelefonok és egyéb digitális eszközök energiafelhasználása.

Forrás: http://www.technologyreview.com/Wire/20707/?nlid=1041

mobGAS projekt - egyéni légszennyezés mérése

A környezettudatos technológiák egy része nem a szennyezés-csökkentés közvetlen mérséklését tűzik ki célul, hanem a társadalom figyelmének felhívását a környezeti terhelés mértékére, s ezáltal megpróbálják ösztönözni a társadalmakat és az egyéneket a környezettudatosabb életvitelre. Egy ilyen technológiai újdonság például az üvegházhatású gázok kibocsátásához való egyéni hozzájárulás mérését célozza meg. A rendszer lehetővé teszi, hogy a napi energiaigényes tevékenységi rutin (pl. tévézés, vezetés, főzés, számítógépezés) online vagy mobil felületen történő megadása után a felhasználók összevethessék saját kibocsátásukat, azaz a rájuk eső kibocsátási hányadokat (általuk elhasznált energiamennyiség előállítása során fajlagosan keletkező károsanyag-kibocsátást) a hazai és nemzetközi átlaggal. Ezzel a technológia energia-, s így környezettudatosabb életmódra kívánja sarkallni az embereket.

Forrás: http://mobileactive.org/files/MobilizingSocialChange_full.pdf

SMS a légszennyezettségről

Léteznek olyan környezettudatos technológiák is, amelyek a környezetszennyezés káros hatásainak - így például egészségkárosodás - mérséklését (nem pedig a szennyezés-csökkentést magát) igyekszenek elősegíteni. Egy ilyen technológiai újdonság például a légszennyezettségről SMS formájában tájékoztató szolgáltatás. Az Egyesült Királyságban működő airTEXT rendszer felhasználói - jellemzően a légzési problémákkal, légúti megbetegedésekkel rendelkezők - számára SMS üzenetet küld a városi légszennyezettségről (pl., ha adott körzetben a szennyezettség az egészségügyi határértéket átlépi). Ez alapján a légszennyezettségre fokozottan érzékeny egyének mérlegelhetik, hogy éppen a város mely részét lehet érdemes elkerülniük.

Forrás: http://mobileactive.org/files/MobilizingSocialChange_full.pdf

Mobil szennyezettség-érzékelés

A mobilkészülék-alapú környezeti paraméter, úgymint pl. légszennyezettség, zajszennyezés mérés jelenleg egy perspektivikus, korai fázisban lévő fejlődési iránynak mondható. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente 4,6 millióan halnak meg a légszennyezettség miatt - a probléma kezelése "égető". A kezelés egyik első lépése a légszennyezettségi eloszlás pontos feltérképezése lehetne. A légszennyezettség pontos helyfüggő mérésével jobb képet lehetne kapni a légúti megbetegedések és a szennyezettség összefüggéséről is.

Több projekt is foglalkozott a közelmúltban a mobiltechnológiára építő légszennyezettség-méréssel. Például az Intel Accraban (Ghána) GPS-el rendelkező mobilkészülékekbe szerelt szenzorokkal igyekezett pontosabb képet kapni a város légszennyezettségéről. Cambridge (Egyesült Királyság) városában pedig a kerékpáros futárok gyűjtik a légszennyezettségi adatokat: kerékpárra szerelt szenzor bluetooth kapcsolattal továbbítja a mérési adatokat a telefonnak, amely azokat földrajzi koordinátákkal párosítva automatikusan elküldi egy adatközpontnak. A közelmúltban a Nokia is előállt egy olyan mobiltelefonhoz kapcsolható szenzor prototípussal, amely képes különféle szennyező anyagok észlelésére a levegőben.

Forrás: http://mobileactive.org/files/MobilizingSocialChange_full.pdf

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!