A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A betörőt is védi az égig érő kerítés

bűnmegelőzés környezetrendezéssel, rendezett utcarészlet, ferencváros, Budapest
Vágólapra másolva!
A gondozott zöldterület növeli a közösségi kontrollt, amely képes elterelni a falfirkásokat, sőt a betörőket is. Az építészeti bűnmegelőzés mind több országban hódít: ahol kevesebb lett a lopás és a betörés, nőtt az ingatlanok ára. A módszer még a lakók egészségi állapotán is segít.
Vágólapra másolva!

Betörés, lopás, graffiti, autófeltörés, garázdaság, erőszakos cselekmények: a nagyvárosi környezetben mindennaposnak számító vagyon és személy elleni bűncselekmények ellen hatásos a CPTED (ejtsd: szepted). A módszerrel a felsorolt cselekmények előfordulását 28-52 százalékkal csökkentették az Egyesült Államokban. Az angol betűszó feloldása Crime Prevention Through Environmental Design, azaz környezettervezéssel a bűnmegelőzésért.

Ott, ahol rendezték és parkosították az épületek közötti foghíjtelkeket, ötödével kevesebb feljelentés érkezett a rendőrséghez, sőt, negyedével csökkent a családon belüli erőszak aránya is a Washington Egyetem 2010-es tanulmánya szerint. Az eljárás mind családi házas övezetekben, mind önkormányzati, sokemeletes bérházak esetén alkalmazható. Itthon még csak ismerkedik a szakma a módszer alapjaival, de az elnevezés már megvan: építészeti bűnmegelőzés.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Utcarészlet Budapesten, a Józsefvárosban

"Nálunk a bűnözés struktúrája eltér a tengerentúliétól, ahol az erőszakos jellegű bűncselekmények nagyobb számban vannak jelen" - mondta az [origo]-nak Dallos Endre okleveles bűnmegelőzési szakértő, aki a módszer hazai elterjesztésén fáradozik. "Magyarországon az ismertté vált bűncselekmények 80 százaléka vagyon elleni cselekmény." A CPTED-szakértő nem vasrácsban vagy szögesdrótban gondolkodik, ha a vagyonvédelem a cél, ehelyett a pszichológia, a tájépítészet, a kriminológia és a formatervezés eszközeit elegyíti.

A négy kulcselem a természetes láthatóság, a megközelíthetőség ellenőrzése, a területhatár jelzése és a gondozottság. A bűnözők elriasztása érdekében ezeket kell nyomatékosítani, méghozzá nem csak egyik vagy másik elemet, hanem mind a négyet, mondja Dallos Endre. A növényzet, a kerítés, a világítás, a gyalogosforgalom mind-mind befolyásolja, hogy bűncselekményre készülve valaki milyen helyszínt választ.

Csökken a bűnelkövető biztonságérzete

A természetes láthatóságot az elhanyagolt növényzet visszavágásával, ritkításával lehet fokozni, mert a bűnöző kényelmetlenül érzi magát a rendezett helyszínen, fedezék híján könnyen lebukhat. A tulajdonos biztonságérzetét pedig az növeli, hogy egy pillantással átlátja a környéket, és könnyebben felfigyel a betolakodókra. Ebben hasznára van még a mindenhol egyenletes világítás. (További tippekért lásd keretes írásunkat a cikk végén.)

Magyarországon sajnos épp a fenti gyakorlat ellenkezője tapasztalható, mondja a szakértő: "Ha bűnelkövető lennék, csak olyan helyre törnék be, ahol erődítményszerű, égig érő és tömör a kerítés, mert senki nem látna, ha már átjutottam." Sok helyütt az illetéktelen tekintetek ellen magas tuják vagy fenyőfák állnak az utcafrontra néző ablak előtt, csakhogy ezek kiváló takarást nyújtanak a betörőknek is. Ha már mindenáron be akarjuk keríteni magunkat, a CPTED-elvek szerint használjunk előkerítést, sövényt olyan növényekből, amelyek megnehezítik az áthatolást, például borbolyából, galagonyából, tűztövisből.

Forrás: MTI/Jászai Csaba
Egész városrészre jó igazán a CPTED a magyar szakértő szerint (utcarészlet a Ferencvárosból)

A megközelíthetőség ellenőrzésére nem szögesdróttal övezett magas kőfalat ajánl a CPTED, hanem az épület körüli gyalogutak, ösvények, kerítés, világítás helyes kialakítását. Idetartoznak figyelmeztető vagy tájékoztató feliratok és jelzések is, amelyek mind arra szolgálnak, hogy egyértelműen megmutassák az utat a ház irányába. "Ennek az a lényege, hogy megteremtse a közösségi kontroll alá vont területek tagozódását, a magánterülettől a nyilvános területig kialakított pufferzónák jelölésével" - mondja Dallos Endre.

Az épület körüli gyalogos- és járműforgalomnak a számára kijelölt nyomvonalon tartása azért fontos, mert ezzel csökken a menekülési útvonalak száma. "A zsákutcásításnak meg az az értelme, hogy csak ott tudok kijönni a területről, ahol behaladtam. Így sokkal gyanúsabb a lassan, megfigyelési szándékkal közlekedő személy, illetve a rendőrség is könnyebben tud akcióba lépni egy ilyen területen, mivel csak egy kijáratot kell figyelni" - mondta a szakember.

A tulajdonos "hatókörét" világosan ki kell jelölni. Erre szolgálnak a közterületi járdától eltérő burkolattal fedett gyalogutak, a házszám és névtábla, a növényzet határoló jellegű kialakítása. Ezekkel lehet jelezni, hogy honnan kezdődik a magánterület, ami figyelmeztető, elbizonytalanító hatású a potenciális bűnelkövetők számára. A gondozottság szintén erre utal, és megerősíti az ingatlan körüli védőövezetet, főleg, ha a környékbeli telkek kevésbé ápoltak.

A rendezettség minden szempontból jótékony

Az építészeti bűnmegelőzés elmélete szerint ott üti föl a fejét a bűnözés, ahol a körülmények erre ösztönzik a bűnözőket. Ezzel szemben a parkosított telkekkel, ápolt kiskertekkel határolt területeket az arra járó idegenek is "rendeltetésszerűen" használják, kevésbé tekintik szabad prédának az épületeket, lehetséges áldozatnak az ingatlantulajdonosokat. De ez csak egy eleme a módszernek - figyelmeztet a magyar szakértő, aki a közösségi kontroll megfelelő kialakításában látja a fő célt.

Az Egyesült Államokban negyvenéves múltra tekint vissza a CPTED-elvek alkalmazása, az eredményekkel számos kutatás foglalkozott. A pennsylvaniai Wharton Intézet szakértői azt állapították meg, hogy a gondozatlan telkek rendezésével rövid idő alatt 30 százalékkal nőtt az adott környék ingatlanárfolyama. A Pennsylvaniai Egyetem Philadelphiában 1999 és 2008 között végzett, 2011 novemberében publikált felmérése pedig még az adott környéken lakók általános egészségi állapotának javulását is dokumentálni tudta. "Sajnos alig van hazai publikáció a témában, államilag elismert szakértőről pedig nem tudok" - mondja Dallos Endre.

Az Egyesült Királyságban úgy tapasztalták, hogy a CPTED 60 százalékkal csökkenti a bűnelkövetés kockázatát. Ezért minden nagyobb brit rendőrkapitányságon tagja az állománynak egy ilyen szakértő, aki kikérhető tanácsadóként, és hivatalos tanúsítvánnyal (Secured by Design) igazolja, hogy az adott épület megfelel ezeknek az elveknek. Hollandiában a hetvenes-nyolcvanas években megugrott bűnözési ráta visszafogására vezették be. Azóta az építési szabályzat része, és szintén tanúsítvánnyal jelzik az ilyen épületeket. "Természetesen az épület minősítése önmagában még nem garantálja a bűnözés visszaszorulását" - mondja Dallos. Szerinte a CPTED-módszer inkább nagyobb léptékben, tehát lakóövezet, városrész esetében működőképes.

CPTED-tippek a biztonság növelésére

  • A bejárathoz vezessen hangsúlyos ösvény, amely a pszichológia eszközével hat: nem engedi letérni a betörőt a "helyes" útról. Az ösvényt felszórhatjuk kaviccsal vagy murvával, amely csikorog a léptek alatt, figyelmeztetve a tulajdonost az érkezőre.
  • Az ablak alá ültessünk legfeljebb derékmagasságú, tövises bokrokat, például rózsát. Tény, hogy önmagában nem akadályozza meg a betörést, de kellemetlen asszociációkat keltő tényező.
  • A ház környékén álló fiatal, alacsony, dús lombozatú fák növelik a bűnözési hajlandóságot, mert takarást nyújtanak. (Ez nem azt jelenti, hogy fiatal fát ne ültessünk, hanem azt, hogy gondozni kell, ahogy a régit is.) Az idős, terebélyes fák, amelyek lombja legalább 180 centiméter magasan kezdődik, nem csökkentik a láthatóságot, ezért kedvező hatásúak.
  • A környékbeli üzletek portálját ne ráccsal védjék, mert az azt az üzenetet sugallja, hogy errefelé nagyon rossz a közbiztonság - ez pedig bátorítja a bűnelkövetőket. Inkább a betörésvédő fólia vagy a térfigyelő eszközök felszerelése az ajánlott.
  • A kerítés ne legyen magas és zárt, mert gátolja ugyan a belátást, de ha már bemászott a betörő, akkor őt sem lehet látni, és zavartalanul ténykedhet. A rudakból álló kerítés ideális, kiegészítve maximum 90 centiméter magas, rendszeresen gondozott bokorsávval. A növényzet sehol se legyen alkalmas búvóhelynek.
  • A világítás legyen mindenhol egyenletes, ne alakuljanak ki sötét zugok, ahol megbújhatnak a bűnelkövetők. De vigyázni kell: mivel a fény olykor hamis biztonságérzetet ad, az olyan gyalogos útvonalakat éjszaka is kerülni el, amelyeket nappal nem érzünk biztonságosnak.
  • Az amerikai "broken window" (kitört ablak) kriminológiai elv szerint, ha egy ingatlan egyetlen eleme sérül, és nem javítják meg, hamarosan várható más elemek sérülése, végül az ingatlan állagának erodálódása. Megjelennek a falfirkák, felüti fejét a gyom, feltörik a kerékpártárolót stb. (További CPTED-ötletek itt.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!