Az éghajlatváltozás több szempontból is veszélyezteti a világ kávétermését – írja a New York Times. Az ágazatban dolgozó mezőgazdasági termelők aggódnak
és elképzelni sem tudják, milyen lenne az életük a megszokott és szükséges koffein adagjuk nélkül.
Ha a klímaváltozás így folytatódik, hasonlóan érezhet hamarosan rajtuk kívül minden kávészerető és kávét fogyasztó ember.
A jelentést a legújabb kutatási eredmények alapján egy ausztráliai non-profit szervezet, a Klímakutató Intézet (Climate Institute) készítette el, az eredményekről a The New York Times számolt be online kiadásában. A friss kutatások összevetve a rendelkezésre álló szakirodalommal azt jelzik, hogy az éghajlatváltozás komoly negatív hatást gyakorolhat a világ kávékínálatára.
A jelentés elsősorban annak a fokozott veszélyére figyelmeztet, amit a hőmérséklet emelkedése jelent a mezőgazdasági területekre. Hivatkozik egy 2015 márciusában megjelent tanulmányra is, amelyben többek közt megállapították, hogy az éghajlatváltozás
ötven százalékkal csökkenti a kávétermelésre alkalmas, globális terület nagyságát."
A jelentés hozzáteszi, hogy mindamellett, hogy eltűnik az a föld, amelyen a kávécserjék növekednek, a melegebb időjárás utat enged a növényeket fenyegető betegségeknek és kártevőknek. Egy másik beszámoló szerint ráadásul mindez évente több száz millió dolláros veszteséget jelentenek a kávétermelőknek.
„Az extra meleg miatt egyre nagyobbak a támadási felületek, egyre több betegség fertőzi a kávécserjéket és a kártevők is gyorsabban szaporodnak" – mondja John Connor, a Climate Institute vezérigazgatója.
A kávécserjék stabil, állandó környezetben tudnak csak fejlődni,
ahol a hőmérséklet és csapadék pontos kombinációja ezt lehetővé teszi. Közben pedig nem utolsó sorban magukba zárják és megőrzik az általunk kedvelt ízeket.
A jelentés azt is kimutatta, hogy az úgynevezett „bab-öv" országokban (Kolumbia, Mexikó, Brazília, Etiópia és Vietnam), ahol eddig az éghajlati tényezők legkedvezőbb arányával találkozunk, ma már kevésbé optimálisak a kávétermesztés feltételei a drasztikusan változó időjárási jelenségek miatt. A kutatók szerint ez is az éghajlatváltozásnak tudható be.
A most publikált megállapítások az átlagember számára talán számos újdonságot hordoznak, a kávéval kereskedő vállalatoknak azonban nagyon is ismerősek. Nem véletlen, hogy az elmúlt néhány évben jelentős harcot indítottak a klímaváltozás hatásaival szemben.
„Ez egy valós, komoly fenyegetés" – hangsúlyozta Doug Welsh, a Peet's Coffee alelnöke, és a Világ Kávé Kutatói (World Coffee Research) testületének tagja. A kávétermelő cégek által alapított nemzetközi csoport célja, hogy védjék a könnyen értékesíthető termelést.
„Kicsit anekdotaszerű a történet, de nem ismerek olyan kávétermelőt, aki a csökkenő terméséért ne az időjárást tenné felelőssé, amely betegségekkel és termelékenységi problémákkal jár együtt." – tette hozzá. – „A helyzet az elmúlt évtizedben változott meg drámaian."
A kritikus helyzet kezelésével kapcsolatban Haley P. Drage, a Starbucks szóvivője azt mondta, hogy a vállalat többéves támogatási programokat kínál a kávétermelőknek, hogy ezzel is elősegítse a gazdaságok tartós működését.
„Mindez hamarosan még fontosabbá válik, amikor a termelők egyre inkább a saját bőrükön érzik majd az ingadozó időjárási körülmények és a melegebb éghajlat következményeit" – fűzte hozzá a szakember. „Mi abban hiszünk, hogy megfelelő éberséggel, valamint hosszú távú szemlélettel tudunk segíteni a gazdálkodóknak kezelni ezt a rengeteg változást, amely egyfajta új dinamikát hozhat a munkájukba."
A Starbucks kommunikációjával ellentétben Welsh szerint azonban nincs olyan kávétermesztéssel foglalkozó cég a világon, amely elég nagy lenne ahhoz, hogy önmagában kezelni tudja az éghajlatváltozással járó kihívásokat. A Világ Kávé Kutatói új stratégiákat dolgoznak ki, elismerik a klímaváltozással járó fenyegetettséget,
és sokan inkább az alkalmazkodásra helyezik a hangsúlyt a megelőzéssel szemben.
A hőmérséklet azonban óhatatlanul tovább növekszik, ami újabb és újabb problémákat generál.
Az egyik ehhez kapcsolódó projekt például egy génbankot hozna létre az arabica kávé genetikai sokféleségének megőrzése céljából.
Egy másik program során megalkotnának egy komplex jegyzéket,
amely információkat tartalmazna a különböző kávébabot kedvelő kártevők elleni védekezési lehetőségekről. A harmadik projekt a „szenzoros lexikon", amelyben a nemzetközi szervezet értékeli a kávétermelők által nemesített új kávéfajtákat az alapján, hogy az új variánsok milyen ízhatást gyakorolnak a fogyasztókra.
A Világ Kávé Kutatói a szervezet honlapján közben elismerték, hogy „jelentős hiányosságok mutatkoznak a tudásukban a tekintetben, hogyan tudnánk érdemi segítséget adni a kávétermelőknek ahhoz, hogy hatékonyan alkalmazkodjanak a klímaváltozáshoz."
„Nem, természetesen, nem akarjuk szó nélkül végignézni, ahogy egyes kávéfajták eltűnnek a Föld színéről, de fel kell készülnünk ennek távoli lehetőségére" – nyilatkozta Welsh.
Molly Harris Holson, a Fairtrade Ausztrália és Új-Zéland vezérigazgatója,azt nyilatkozta, hogy különösen aggódik a kávétermesztőkért és a várható, kellemetlen következmények miatt, amelyet a melegedő hőmérséklet és a kiszámíthatatlan időjárási minták alakíthatnak ki.
„A kávé körülbelül 125 millió ember megélhetését támogatja szerte a világon, köztük a leginkább kirekesztett és szegény fejlődő országokban élőket" – mondta a Nemzetközi Kávészervezet egy jelentésre hivatkozva. – „Ha nem teszünk valamit hamarosan, akkor a következmények abszolút megsemmisítők lesznek."