A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Örökség és megújulás – Sárközy Lajos, Várdai István, Sergei Dogadin és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös koncertje

Vágólapra másolva!
Vajon mi a közös az orosz hegedűiskola egyik legígéretesebb képviselőjében, a Junior Prima Díjas hegedűművészben és a világ legkeresettebb csellistájában?
Vágólapra másolva!

Sergei Dogadin, ifj. Sárközy Lajos és Várdai István mindössze a harmincas éveikben járnak, de már most vonós hangszerük fiatal mestereiként emlegetik őket szerte a világon.

December 5-én a három kimagasló művész mellett, a Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatói is színpadra lépnek a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, hogy zenével illusztrálják a tradicionális népzene és a műzene kapcsolódását. Valódi Mesterjáték ígérkezik.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

A tudatos szerkesztésben először a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapformációját látjuk a színpadon, egyik legnépszerűbb repertoárdarabjukkal, Bartók: Román népi táncokkal teremtik meg a zenei hangulatot.

A sodró lendületű fináléval záruló tánccsokor után megtelik a színpad fiatalokkal, hiszen a hangverseny a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Zeneakadémia „Mesterjáték" programjának első nyilvános koncerteseménye. A legtehetségesebb diákok ezen az estén a világhírű kamarazenekar tagjai között kapnak helyet, és együtt köszönthetik majd a színpadon Sergei Dogadin hegedűművészt.

Az orosz hegedűiskola kitűnő képviselője a koncert tematikai vonalától kissé eltérő, de cserébe az egyik legvirtuózabb concertóval mutatkozik be a budapesti közönségnek. Brahms D-dúr hegedűversenye sokáig ritkán hallható darab volt, mert technikailag leküzdhetetlennek tartották néhány elemét. A mostani szólista azonban kiválóan megoldja ezt a kihívást.

Dogadin aktív és szenvedélyes kamarazenész. Rendszeresen fellép olyan nemzetközileg elismert muzsikusokkal, mint Daniil Trifonov, Narek Hakhnazaryan vagy Denis Matsuev. Jelenlegi hangszere egy 1721-es Domenico Montagnana hegedű.

A táncritmus a koncert második felében főszereplővé válik. Wolf Péter Liszt Magyar zongorarapszódiái közül kettőt, a 2. és a 15. számozásút még a 90-es évek végén a kamarazenekar felkérésére dolgozta át, ezzel teremtve lehetőségét arra, hogy az együttes névadója alkotásait is műsorra tűzhesse, hiszen a szerző gazdag életműve nem tartalmaz vonósegyüttesre írt darabot.

Sárközy Lajos Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar

Itt csatlakozik az előadáshoz Sárközy Lajos és zenekara. Az együttes élén olyan muzsikus áll, akinek a családja hét generáció óta ápolja és adja tovább az évszázados cigányzenei kultúrát. Cigányzenei blokkjuk után ismét egy magyar rapszódia, de most Popper Dávidé hangzik el, egyedülálló előadásban. Az 1894-ben írt mű magyaros dallamvilága és előadási jellegzetességei hagyományos bemutatásban is a cigányzenekarok világát idézik, ezen az estén viszont Várdai István szólójához Sárközyék adják a kíséretet, így egy egyedi, izgalmas változatra számíthatunk.

A koncert fináléjában pedig Brahms: Magyar táncok előadására kerül sor, egyszer így, egyszer úgy.... Az 1., 5. és 6. magyar tánc motívumait először a cigányzenekar mutatja be, azzal a szépséggel és kifejezőerővel, ahogy a dallamok egykor Brahms-ot is megigézhették, majd vonószenekari átiratban élvezhetjük a méltán népszerű klasszikusokat.

További információ és jegyvásárlás itt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!