Az Oasis a hadsereggel csatázik

Vágólapra másolva!
A britpop élcsapatának legújabb ellenfele maga az angol hadsereg. Az együttes menedzsmentje azzal fenyegetőzött, ha a sereg nem vonja vissza legújabb reklámfilmjét, amelyben az Oasis két dalát is felhasználta, bírósághoz fordul - így az kénytelen volt visszavonulót fújni.
Vágólapra másolva!

Az ominózus reklámfilm Kenyában készült, egy 600 fős edinburghi csapat hadgyakorlatán, a felvételen a katonák a sivatagi hadviselésre készülnek fel, fegyverekkel menetelnek az Oasis zenéjére. Mindössze pár perces, azonban iskoláktól bevásárlóközpontokig számos helyen játsszák a kivetítőkön. Megcélzott közönsége leginkább a szigetország fiatalsága, akiket a hadseregbe jelentkezésre próbál rávenni.

A vita akörül robbant ki, hogy a What's The Story Morning Gloryn szereplő két szám, a Wonderwall és a Hello is szerepelt a reklámfilmben, annak ellenére, hogy a számokat jegyző Noel Gallagher kifejezetten megtiltotta ezt.

A védelmi minisztérium szóvivője a BBC megkeresésére elmondta, a propagandafilm azt volt hivatott bemutatni, mivel is töltötte az elmúlt hónapokat a hadsereg. "Nem gondoltuk volna, hogy szükségünk van engedélyre, amíg fel nem hívták erre a figyelmünket. Végül hivatalosan is kapcsolatba léptünk a kiadóval, amely nem járult hozzá a felvételek használatához, így azokat visszavontuk."

A zenei anyagok művészek hozzájárulása nélküli felhasználása politikai célokra nem ritka jelenség a propagandafilmezés területén. Legutoljára Franciaországban kavarodott kisebbfajta botrány a Daft Punk One More Time című száma körül, amelyet az együttes megkeresése nélkül a bal- és jobboldal is felhasznált kampányához.


Korábban:
Chirac nyúlja a zenét a kampányához
Gallagher szerint Robbie-nak jót tenne a verés

Gyarapítsa CD-gyűjteményét
az Oasis albumaival!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről