Az Abba énekese tiszteletbeli professzor

Vágólapra másolva!
Benny Anderssont, az Abba egykori énekesét tiszteletbeli professzori címmel ajándékozta meg a svéd parlament. A kitüntetést azzal indokolták, hogy "Andersson olyan minőségi zenét tudott írni, mellyel világszerte tömegeket ért el."
Vágólapra másolva!

Az Abba mostanra hozzátartozik Svédország nemzeti képéhez. Népszerűsége csúcsán, egy olyan időszakban, amikor a sztárgyárak még messze nem ilyen hatásfokkal működtek tartozott a világ legnagyobbjai közé, dalait, stílusát szinte minden országban megpróbálták utánozni. Sőt, a slágerek voltak olyan erejűek, hogy egy pusztán feldolgozásaikra építő csapatot, az A-Teens formációt is a listák élére juttatott. Ők voltak egyébként az egyetlenek, akiknek a megengedték, hogy a dalokat újra felvegyék.

Csakúgy, mint Nagy-Britannia Paul McCartney, Elton John és Mick Jagger lovaggá ütésével, Svédország is az állam hírnevének öregbítését honorálta Andersson professzori címével. Az elismerésben azért csak ő részesült, mert együttesbeli munkája mellett ő volt az egyetlen, aki önállóan is sikeres tudott lenni. Így nem csak feldolgozott népzenei albuma fogyott jól Európában, de a hazájában nemrég bemutatott musical, a Mamma mia is rendkívül népszerű.

Az Abba túlélte az alkotó két pár szakítását, 1983-ban végül mégis felbomlott, mindkét énekesnő, Frida Lyngstad Agnetha Faltskog is megpróbált szólókarrierbe kezdeni, de a varázslatos csapat sikerét nem sikerült megismételnie. Idén februárban egy amerikai konzorcium nem kevesebb, mint egymilliárd (!) dollárt ajánlott az együttesnek, ha újra összeáll, és hozzájuk szerződik egy 100 állomásos turné erejéig. A csapat rövid gondolkodás után visszautasította a lehetőséget, mondván: ez valóban rengeteg pénz, de nekik fontosabb a nyugalom.

Ajánlat:
Abba-oldal
A-Teens

Gyarapítsa CD-gyűjteményét
az Abba albumaival !

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről