A Zagar lemezbemutatója a Trafóban

Vágólapra másolva!
Tavaly év végén jelent meg a Zagar együttes bemutatkozó korongja, a Local Broadcast. A Trafóban szombaton meghallgathatjuk, mit tud a formáció élőben kihozni az anyagból, a hivatalos lemezbemutatóra ugyanis csak most kerül sor. A koncert után a tagok különféle  felállásban tovább szórakoztatják a nagyérdeműt.
Vágólapra másolva!

Forrás: UCMGNehéz lenne eltagadni a tényt, hogy a Zagar együttes a Yonderboi Quintett holdudvarában tevékenykedik. Ha szigorúan csak a közreműködő zenészeket nézzük, a két formáció gyakorlatilag ugyanaz - a Zagarból mindössze Yonderboi hiányzik, van viszont helyette egy plusz dobos. Hatalmas tévedés lenne azonban egyenlőségjelet tenni a két említett formáció közé. Már csak azon egyszerű okból is kifolyólag, hogy mivel a Zagar Zságer Balázs szólóprojektjéből nőtte ki magát, itt ő a főnök. A két ember zenei elképzelései pedig - ha nem is homlokegyenest ellenkeznek egymással - nem teljesen egyeznek meg.

Míg Yonderboi annak idején kifejezett világmegváltó ambícióktól vezérelve hadat üzent a kommersz és tömegízlést kiszolgáló hangzásnak és megoldásoknak, addig Balázs vállalná akár a popos vonalat is. "Szentimentális vagyok. Én vállalom azt, hogy szeretem a 'szép', romantikus dallamokat. Ezért is tetszenek a jó popslágerek...nem akarok mindig újat meg formabontó dolgokat csinálni, csak egyszerűen amilyen hangulatom van, azt játszom. Nem akarom feszegetni a zenei határokat, nem ez a célom." Ettől persze még nem kell azt gondolni, hogy a Local Broadcast a köztudatban popzene címszó alatt található rekeszbe illene be.

Nyerjen Twin Peaks-relikviákat

Játsszon Twin Peaks-játékunkon, nyerjen DVD-t és más relikviákat! Négy héten át tartó sorozatunkban tudása mellett szerencséjét is próbára teheti, s végül még többet tudhat meg David Lynch és Mark Frost zseniális sorozatáról.

Maga a zene természetesen abba a nehezen meghatározható körbe illeszkedik, amit jobb híján a downtempo gyűjtőszóval szokás leírni. Yonderboi zenéjével összehasonlítva - és miért ne pont ezzel hasonlítsuk össze? - tagadhatatlanok a közös vonások: telített hangzás, hetvenes évek bakelitjei, a klasszikus filmek hangulata, jazzes vonások. Kétségtelen azonban, hogy a Zagar albuma kicsit talán hidegebb (ezáltal progresszívebb is), jóval inkább támaszkodik a hangszeres élőzenére (még egy vonósnégyest is bevont), és általában véve is sokkal inkább egy együttes közös produkciója. Emellett a Local Broadcast anyaga kevésbé egységes hangulatú, mint a Shallow and Profound-é, vagyis jóval több stílus és hangzás keveredik az album számaiban. Így a háttérbe süllyedő downtempo-daraboktól a pezsgőbb, energikusabb, U.F.O.-hoz, vagy Kid Locohoz hasonlítható számokon át a kifejezetten rockos, hangmintákat hanyagoló dalokig, melyekhez Balázs az öccse együttese, a Puzzle énekesét vette kölcsön.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a lemezbemutatás tárgya kellemes és hallgatható darab, abból a fajtából, amire bátran elcipelhetünk a Trafóba bárkit - legrosszabb eshetőségként ha lelkesedni nem is fog, idegesíteni semmiképpen nem fogja, amit hall.

A Zagar együttes lemezbemutató koncertet ad február 8-án este kilenctől a Trafóban. A csapat tavaly év végén megjelent debütáló albuma, a Local Broadcast anyagával lép fel, Yonderboi, Mangó és Bootsie pedig DJ-szettekkel teszik teljessé az estét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!