A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ákos is a világhálón bolyong

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutatás szerint a művészvilág is rendszeresen használja a világhálót: a zenészek nagy része leginkább arra, hogy tartsa a kapcsolatot rajongótáborával, de legalább ilyen fontos, hogy minél több lemezt adjon el az internet segítségével. Megkérdeztük az egyik legnépszerűbb hazai zenészt, Ákost, hogy ő mire használja a netet.
Vágólapra másolva!

Közel háromezer zenészt, dalszerzőt és zenei szakírót faggattak egy kutatás során, melynek eredményeképp kiderült, hogy szinte mindegyikük rendszeresen használja az internetet arra, hogy ötleteket találjon - tudatta a BBC. Az inspiráló netes szörfözés mellett tízből kilenc előadó nem csak használja, hanem felhasználja a világhálót: arra, hogy reklámozza új albumát, kislemezét, esetleg könyvét, DVD-jét.

Az adatok alapján az előadók 80 százaléka lehetővé teszi, hogy a látogatóik belehallgassanak zenéjükbe, ugyanakkor a vizsgáltak kétharmada adott már el közvetlenül, interneten keresztül zenét. Sokan arra használják a világhálót, hogy zenéjük terjesztésének jobb módjára leljenek (új kiadót keressenek, esetleg), de egyben a rajongókkal való kapcsolattartás egyik legkedveltebb formája a honlapon keresztül történő levelezés, fórumokba való írás. Sok zenész az interneten keresztül néz utána annak, hogy milyen jogai vannak, miféle jogok védik a szerzeményeit.

Mi Ákost kérdeztük netezési szokásairól.

Milyen gyakran használod az internetet?
- Leszokóban vagyok, de még mindig napi rendszerességgel használom a netet. Rengeteg elektronikus levelem jön, sokszor interjút is így adok, a honlapot is el kell látni információval. Az első tematikus oldalak között nyílt meg az akos.hu: hagyomány, hogy az egyes albumok megjelenésével, nagyobb koncertek alkalmával mindig változik az arculata. A programozókat dicséri a szépen megtervezett adminisztrációs felület, amelyet csak a honlap munkatársai láthatnak: ennek segítségével lehet felvinni a híreket, akár előre időzítve is. A Galériánk egyedülállóan gazdag anyagot tartalmaz, csak az idén kétezer képet tettünk letölthetővé, de tavalyról is van fenn kábé ezer fotó. A vendégkönyv tematizált, 14 különböző témakörben várja a hozzászólásokat. Részletes életrajz és diszkográfia is elérhető a honlapon, gyakran teszünk fel riportokat, ingyenesen letölthető anyagokat, az új szerzeményekből rövid ízelítőket. A webáruházban jelenleg harmincféle termék rendelhető.

Inspirál a világháló? Keresel témát a neten?
- Nem inspirál, szövegírásra, zenélésre biztosan nem. Inkább elvonja ezektől az időt.

Komponálásban veszed hasznát?
- Stúdiótechnikai hírleveleket rendszeresen kapok, néhány szaklapot járatok, de emellett érdemes a technikai újdonságokról a neten is tudakozódni. A stúdióm eszközeinek nagy részét a neten lehetett regisztrálni, gyakran töltök le szoftverfrissítéseket, termékismertetőket. Az Andante-koncertekhez például a neten választottam akusztikus gitárt.

Lemezeladásban mennyire fontos a világháló?
- Egyelőre az összeladásnak csak néhány százalékát teszi ki a netes forgalom, de évről évre nagyobb szerepet kap a honlapunk webáruháza. A virtuális boltnak elég nagy valóságos raktára van már, sőt egy futárcég is létrejött a termékek házhoz szállítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!