A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Björk sosemvolt víziója

Vágólapra másolva!
Björk egy sosemvolt, álomszerű világba cseppenve cipeli saját ijesztő hasonmását, jakok és még furcsább állatok kíváncsi tekintetétől kísérve - így lehetne összefoglalni az izlandi énekesnő szürreális klipjét, mely hihetetlen technikai hátteret vonultat fel. A Goldfrapp új klipje ezzel szemben szívmelengetően kedves. Aztán baljós árnyak a Long Blondes, nőkkel körülvett szakállas távgyógyító Sebastien Tellier, és kannibál transzvesztita a Be Your Own Pet új klipjében. Videoklip-szemlénk még teljesebb lehetett volna, ha Madonna 4 Minutes című klipjét nem törlik az összes videómegosztóról, ezért azt csak legközelebb tudjuk bemutatni, addig is itt van öt figyelemre méltó zenés videó.
Vágólapra másolva!

Björk: Wanderlust

Mindenki kedvenc izlandi énekesnője eddig is híres volt arról, hogy nem tekintette a videoklip-készítést nyűgnek, hanem igyekezett dalaihoz egyéni hangvételű klipeket is készíteni. Olyan rendezőkkel dolgozott már együtt, mint Michel Gondry, Chris Cunningham vagy Spike Jonze, vadonatúj klipjéhez pedig 3D-s felbontást és pazar látványvilágot ígért. Nos, 3D-t csak azok kapnak, akik megveszik a DVD-t és a szemüveget, nekünk marad a Wanderlust sima verziója, és azért az sem akármi.

Ezt a klipet az Encyclopedia Pictura nevű duó jegyzi, vagyis Sean Hellfritsch és Isaiah Saxon, akikre Björk akkor figyelt fel, amikor meglátta a Grizzly Bear Knife című dalához készített, szürreális víziónak is beillő, elképesztő látványvilágú videójukat. A Wanderlust klipje sem mindennapi képi világgal rendelkezik, és egy sosemvolt, mitikus, pre-historikus világot idéz meg: "Van egy hatalmas, jak-szerű ősállat, van maga Björk, aztán Björknek egy mása, akit a hátán cipel, és egy profi táncos játssza, továbbá egy a folyóval egylényegű isten, miniatűrben felvett táj, computer-grafikával készült folyó - ezeket mind teljesen külön vettük fel, és mindegyik teljesen különálló környezetből lett beemelve" - nyilatkozták a rendezők a klip készítéséről.

Nos, ez leírva lehet, hogy kicsit kacifántos, de a töredékét sem tudja visszaadni magának a látványnak, ami lehet egyszerre nyugtalanító és lenyűgöző is. Az biztos, hogy a félig animációs, félig valós látványra építő Wanderlust kilóg Björk eddig sem konzervatív videói közül is, bár ha azt nézzük, hogy maga a dal sem egy túlzottan közönségbarát szerzemény, akkor ez a klip illik is hozzá. A közép-ázsiai nomádnak öltöztetett Björk víziónak beillő kalandjait egyszer azért érdemes végignézni, bár lehet, hogy nem fogunk tőlük szépet álmodni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!