Cate Blanchett Washingtonba viszi Ascher Tamás Ványa bácsiját

Vágólapra másolva!
Augusztus 4-étől Washingtonban is játsszák Ascher Tamás Csehov-rendezését, a Cate Blanchett főszereplésével színpadra vitt Ványa bácsit. A darabot Sydneyben mutatták be először, Ascher lenyűgöző színészgárdát irányíthatott: Cate Blanchett mellett a Mátrix Smith ügynökeként híressé lett Hugo Weaving és a Moulin Rouge musical hercegét alakító Richard Roxburgh voltak a sztárok.
Vágólapra másolva!

Washingtonban is bemutatják Ascher Tamás sydneyi Csehov-rendezését: a Ványa bácsi című előadást Cate Blanchett főszereplésével augusztus 4-étől láthatja a közönség a Kennedy Center színpadán. A Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő és drámaíró férje, Andrew Upton vezette Sydney Theatre Company - az egyik legnagyobb ausztrál társulat - 2010 novemberében tűzte műsorra Ascher rendezését. A Blanchett-Upton házaspár két év alatt új életet lehelt a színházba: felkérték rendezni Steven Soderberghet (Ocean's Eleven, Erin Brockovich) és Philip Seymour Hoffmant is. Ascher Tamás meghívása is ebbe a sorba illeszkedik: a magyar rendezőt világszerte jó nevű Csehov-interpretátorként ismerik.

Fotó: Lisa Tomasetti
Cate Blanchett a Ványa bácsiban

Ascher híre és a szupersztár színészek miatt a Ványa bácsi a sydneyi színházi évad egyik legjobban várt előadása volt. A produkcióban olyan ismert színészekkel dolgozott a magyar alkotó, mint a Jelena Andrejevnát alakító Cate Blanchett (A Gyűrűk Ura), az Asztrovot játszó Hugo Weaving (Mátrix) és Ványa bácsi szerepében Richard Roxburgh (Moulin Rouge).

Aschert Katona József Színház-beli Ivanov-rendezésének nagy sikerű sydneyi vendégszereplése nyomán kérték fel a Csehov-darab színpadra állítására. A magyar rendezővel Szakács Györgyi jelmeztervező, Lengyel Anna dramaturg és Khell Zsolt díszlettervező dolgozott együtt. A darabból az előadáshoz új fordítást készített Andrew Upton.

Fotó: Lisa Tomasetti
Hugo Weaving a darabban

A sydneyi bemutatóról megjelent kritikák szerint az előadás "ragyogóan friss, vicces és megrendítő", "minden egyes színész játéka kivételes". Máshol az olvasható: "nagy öröm volt látni, hogy kihozták a Ványa bácsi-ból a humort, és nem esetlen tragédiaként játszották, ahogyan általában értelmezik a darabot". Mint írják, a darab hősei "olyanok, mint egy csomó izgatott, idegesítő gyerek". A kritika dicséri az új fordítást is, Khell Zsolt apró részletekre is ügyelő díszletét, Szakács Györgyi jelmezeit és Aschert, akivel kapcsolatban kiemeli, hogy a rendező a sztereotip Csehov-képpel szemben érthető és életszerű módon mutatja be a hanyatlást.

Az előadás az 50-es, 60-as évek amerikai és ausztrál filmjeiben látható falusias, vidékies farmvilágot idézi fel. A négy felvonást egy összevont térben játsszák, csak kisebb változások vannak a színpadképben. A Szonját alakító Hayley McElhinney, a Szerebrjakov szerepében látható John Bell és a dadust játszó Jacki Weaver mellett Sandy Gore, Anthony Phelan és Andrew Tighe szerepel az előadásban.

A Sydney Theatre Company produkcióját augusztus 4. és 27. között játsszák a washingtoni Kennedy Centerben.

A darabról korábban Ascher Tamás nyilatkozott az [origo]-nak: többek között kiderült, hogy Cate Blanchett-tel kellett a legtöbbet vitatkozni - itt elolvashatja az interjút.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről