Hacki Tamás díjat kapott

Hacki Tamás 70 éves egyetemi tanár Foglalkozás foniátriai specialista füttyművész kanapé lámpa laptop MŰSZAKI ESZKÖZ orvos otthon SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2014. március 8. Hacki Tamás orvos, elismert foniátriai specialista, egyetemi tanár, füttyművész budapesti otthonában 2014. március 8-án. Szokatlan füttytechnikájára környezete már ötéves korában felfigyelt. 18 éves korában, 1962-ben indult a Ki mit tud? című televíziós vetélkedőn. A verseny megnyerése után rengeteg hazai és külföldi felkérést kapott. A művész 2014. február 18-án töltötte be hetvenedik életévét. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
Hacki Tamás orvosprofesszor, füttyművész Pro Cultura Hungarica díjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.
Vágólapra másolva!

Hacki Tamás a német-magyar kapcsolatok ápolásáért, a magyar tudomány és kultúra jó hírének öregbítéséért kapta az elismerést vasárnap a Duna televízió stúdiójában, a Szent Mihály-nap alkalmából rendezett, Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című műsorban. Az emlékplakettet átadó Balog Zoltán azt mondta, közép- és hosszú távon a "népi diplomácia" számít, tehát az, ami az embereket összeköti.

Hacki Tamás orvos, elismert foniátriai specialista, egyetemi tanár, füttyművész Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Az is elhangzott, hogy ha természetes folyamat lenne, hogy amit ott tanultunk, azt itt hasznosítjuk, és amit itt tudunk, azt odavisszük, akkor Európa is boldogabb lenne.

Hacki Tamás tavaly ünnepelte 70. születésnapját.

Tizennyolc évesen, 1962-ben indult a Ki mit tud? című televíziós vetélkedőn, és egy országot bűvölt el egyedülálló "hangszerével": nyitott szájjal, a fogsorok közt kipréselt levegővel fütyülte a dallamokat. A zsűri második díjat ítélt neki, amin annyira felháborodott a közönség, hogy kénytelenek voltak megosztott első díjat adni neki.

1969 és 1982 között több mint háromezer koncertet adott Európa szinte valamennyi országában. Közben elvégezte az orvostudományi egyetemet, és 1970-ben a budapesti MÁV kórház fül-, orr-, gégeosztályán helyezkedett el.

A nyolcvanas évektől egyre inkább orvosi hivatásának élt: tanulmányutakon, nemzetközi konferenciákon vett részt. 1986-tól a hannoveri orvostudományi egyetemen tanított, 1992-ben kinevezték a regensburgi klinika egyetemi tanárának. Megalapítója volt a klinika foniátriai és gyermekaudiológiai osztályának és a hozzá kapcsolódó logopédusképző intézetnek.

A füttyhöz sem lett hűtlen, az 1990-es évektől újra koncertezett, 2007 szilveszterén például a Müncheni Szimfonikusokkal együtt lépett föl. Nyugat-Európában is több lemeze jelent meg. 2009-ben megkapta a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét (Bundesverdienstkreuz).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!