A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt Egyed Péter kolozsvári filozófus

Egyed Péter
Vágólapra másolva!
Hatvannégy éves korában meghalt Egyed Péter kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus.
Vágólapra másolva!

Hatvannégy éves korában meghalt Egyed Péter kolozsvári filozófus. Egyed Péter a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője volt - írja a Maszol.ro.

Egyed Péter 1954-ben született Forrás: Wikimedia Commons/Holaci Horváth László

Egyed Péter Kolozsváron született 1954-ben. Szülővárosában érettségizett, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán szerzett diplomát. Tanított Temesváron, és a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője volt. 1973 óta közölt verset, kritikát, tanulmányt, először többnyire az Echinoxban és a Korunkban. 1974 és 1978 között a kolozsvári diáklap magyar oldalainak felelős szerkesztője volt.

A parton lovashajnal című Forrás-kötetének tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések és a konkrét itt-lét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai a filozófia közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást mutatnak. Egyed Péter Arany János-jutalomban és Méhes György-díjban is részesült, 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!