Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

40 éve nem játszották, most Pesten megnézhető

Légy jó mindhalálig
Vágólapra másolva!
Előadnak 40 éve nem játszott darabot, életre kel Gőgös Gúnár Gedeon, és az is kiderül az UPSZÍN - Vidéki Színházak Fesztiválján, hogy meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában – búvárfelszerelés nélkül.
Vágólapra másolva!

Idén rendezik meg első akalommal az UPSZÍN - Vidéki Színházak Fesztiválját, aminek április 17-19. és április 24-26. között az UP Újpesti Rendezvénytér ad otthont. A fesztivál lényege, hogy Budapestre, egész pontosan Újpestre érkezik 4 vidéki és 2 határon túli színház, hogy bemutatkozzanak a fővárosi közönségnek. A 6 felnőtteknek szóló darab mellett három gyermekelőadást tűztek műsorra. A programsorozatot április 17-én, szerdán este a határon túlról érkező

Komáromi Jókai Színház nyitja

a már klasszikusnak számító, Presser Gábor-Sztevanovity Dusán szerezte A padlás-sal. Csütörtökön délelőtt a kisebbeket meseszínházra várja a tatabányai Jászai Mari Színház és a Veronaki zenekar, akik Gőgös Gúnár Gedeon történeteit varázsolják színpadra. A darab különlegessége, hogy az 1962-ben kiadott Gőgös Gúnár Gedeon című könyv írója, Varga Katalin a Veronaki zenekar énekesének, Tarján Veronikának a nagymamája, aki a trióval a könyvben szereplő írásokból dalokat komponált a népzene.

Veronaki zenekar Forrás: Raffay Zsófia

Szintén csütörtökön, este már a Zenthe Ferenc Színház művészei érkeznek a színpadra Salgótarjánból; Tóth Ede és Örkény István A falu rossza című vígjátékát adják elő Mikó István Jászai Mari-díjas, Érdemes művész szereplésével. A darab érdekessége, hogy az Örkény-féle átiratot

40 éve nem játszotta itthoni színház.

(Egészen tavalyig, amikor a Zenthe Ferenc Színház műsorára tűzte.) Az eredeti művet a Nemzeti Színház 1874-es kiírására írta meg Tóth Ede, és a darabbal neki ítélték a legjobb műnek járó száz aranyat. A falu rossza azóta is akkora siker, hogy több mint 2500 alkalommal játszották különböző színházakban.

Részlet a Karinthy Színház Szívárvány című előadásból Forrás: Nagy I. Dániel/Nagy I. Dániel

A Karinthy Színház két ingyenes interaktív gyermekelőadással is készül a fesztiválra. Indiai népmese az alapja A szivárvány mesejátéknak, amely április 17-én, 10 órakor kezdődik. A mesejátékban három tündér kíséri Tündérországba a nagycsoportosokat és a kisiskolásokat. A Zsuzsika hangja című darabban április 19-én 10 órától a Hamupipőkét alakító Zsuzsikának tanítják meg a gyerekek, hogyan történhet meg a csoda.

Fiatalnak számít a színházi világban

a 2014-ben alapított veresegyházi Veres1 Színház. A társulat két alkalommal is fellép a fesztiválon: április 19-én, este egy musical-komédia köntösébe bújtatott pszichoanalízisen vehetnek részt a nézők Csoportterápia címen, április 24-én pedig Hirtling István és Pusztaszeri Kornél főszereplésével egy tengerparti üdülőhelyre viszik el az érdeklődőket Molnár Ferenc klasszikusában, a Játék a kastélyban című darabbal. Egyetlen estén két tánckölteményt is előadnak a Székesfehérvári Balett Színház művészei. Április 25-én A Naplemente és a Zárt függönyök kerül színpadra.

A Kassai Thália Színház Légy jó mindhalálig című előadása Forrás: UPSZÍN

A programsorozatot Európa legészakibb magyar színháza zárja. A kassai Thália Színház művészei Nyilas Misi és társai mindenki által jól ismert történetét játsszák el. A Légy jó mindhalálig április 26-án este 19 órakor kezdődik az Újpesti Rendezvénytérben. A fesztivál alatt a Jáde teremben a vidéki színházak archív előadásait vetítik, lesz színházi plakátkiállítást, és koncertet adnak az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola növendékei: április 17-én, 17 órától a zeneiskola énektanszaka, április 26-án, 17 órától a csellóegyüttes lép fel. A fesztivál fővédnöke Oberfrank Pál, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről