Leslie Mandoki dalt írt Gorbacsov 90. születésnapjára

Leslie Mandoki
Vágólapra másolva!
A Mandoki Soulmates frontembere példaképként tekint Mihail Gorbacsovra, ezért az egykori államfő kilencvenedik születésnapjára egy különleges dalt írt, mely egy tiszteletteljes főhajtás a politikus előtt - mondja Leslie Mandoki.
Vágólapra másolva!

Leslie Mandoki személyesen is ismeri Mihail Szergejevics Gorbacsovot, és az egykori orosz elnök néhány nappal ezelőtti kilencvenedik születésnapja alkalmából dalt is írt neki. A világhírű magyar zeneszerző először az 50 év rockzene című televíziós show-műsor keretében a Soulmates formáció tagjaival együtt a színfalak mögött találkozott személyesen Gorbacsovval. A backstage-beszélgetések során

Gorbacsov elmondta, milyen veszélyesek voltak pont ők, a progresszív szellemiségű jazzrock-zenészek a kommunista rendszerre.

A nyugati tévéadások vétele lehetetlen volt, de még a rádióadásokat is zavarták. Így aztán a legnagyobb veszélyforrást a – kommunista szakzsargonban – progresszív rockzeneként emlegetett stílus jelentette a rendszerre. A rock és a jazz volt az egyetemi diákság zenei nyelve, a szabadság zenéje. Leslie Mandoki az új dallal és Gorbacsov születésnapjával kapcsolatban azt mondta, „hálás vagyok a sorsnak, hogy zenészként a munkámnak köszönhetően megismerhettem Gorbacsovot, és az évek során számtalan beszélgetést és kölcsönös látogatást magunk mögött tudva ma barátjának nevez”. A videó felvezetője után, 6 perc 10 másodpercnél kezdődik a Gorbacsov tiszteletére írt dal.

Leslie Mandoki azt is elmondta, „született budapestiként természetesen büszke vagyok arra, hogy a magyarok voltak azok, akik 1989-ben

Német állampolgárként pedig nagyon hálás vagyok azért a csodálatos történelmi pillanatért, amikor 1989-ben a berlini fal erőszakmentesen leomlott, és mindaz újra összekapcsolódott, ami mindig is összetartozott.”

Leslie Mandoki Fotó: Csudai Sándor - Origo

Leslie Mandoki szerint épp most, Gorbacsov kilencvenedik születésnapján van itt az ideje, hogy újjáéledjen a víziója, és az utánunk következő nemzedékek számára biztosítsuk a kiszámítható és élhető jövő építését. Mandoki

hisz abban, hogy a művészeknek az a dolguk, hogy felrázzák az embereket a letargiából, és cselekvésre ösztönözzenek.

A Living in the Gap című lemezen a Mandoki vezette Soulmates együttes azokra a kihívásokra és visszásságokra reflektál, amelyek a szédítő gyorsasággal zajló paradigmaváltást megtapasztaló világunkban megoldásra várnak.

A zenész-producer szerint napjainkban különösen nagy az elvárás a művészekkel szemben, hogy erősítsék társadalmunkban az összetartást, így Leslie Mandoki és a Soulmates együttes minden fellépésén ezért emeli fel a hangját. Mert hiszen „a zene a legnagyobb egyesítő erő – földrészeken átívelő hidat képezve” – vallja Mandoki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről